Postet: 16. mars 2016- Vinmakeren på d’Arenberg i McLaren-Vale i Australia har en ekstrem sans for humor. Når pissoiret i hans nye smakesenter ser slik ut som på bildet, hvordan tror du da vinene smaker? Jo, veldig godt, faktisk.

Værsågod og prøv en skvett under oppsyn. Urinalene på d’Arenberg i McLaren-Vale, Australia. Foto: Geir Salvesen

McLaren-Vale, Australia.

Da jeg kom hjem etter en lengre tur som reiseleder til Australia, traff jeg et hyggelig vinmakerpar fra Piemonte. Jeg kunne ikke holde meg og spurte med alvorlig ansikt:

– Si meg – hva slags toaletter har dere egentlig på eiendommen deres?

Resultatet? Flakkende blikk og tanker om: Hørte jeg riktig eller er den mannen galen? Innimellom, så. Men jeg var rask til å vise bildet fra herredoen og pissoiret på The Cube hos d’Arenberg. Da dukket det først opp noen rynker i pannen, før forbløffelsen stod å lese i resten av ansiktet.

-Jeg har aldri sett noe lignende.

Nei, det har ikke jeg heller. Det måtte faktisk en viss grad av viljepådrag for å stå og slå lens nedi de keramiske kreasjonene med mannsansikt og en hippielignende dame malt på veggen som tilskuer.

Så er vi altså i Australia. Landet som ikke er bundet av for mye AOC’er, begrensninger, regler, transportforbud. Plukk noen druer i den ene delen av landet, og frakt dem til andre deler. Helst med termotransport. Og at det er nettopp vinmakere fra dette området sør for Adelaide i Southern Australia som står for mye av den friske nysatsingen i landet, er ganske klart. Sammen med Adelaide Hills, som også må tas med i denne sammhengen.

Selv om det er tidvis varmt her som i resten av Australia, er denne vide dalen med ikke spesielt høye åser rundt, nær havet og kjølende briser som slår opp fra Antarktisk. Her er det sønnavinden som er frisk, og nordavinden som er varm.

Det nye smakesenteret The Cube, som ble innviet rett før nyttår, viser hvor lekne australierne er. Fra utsiden minner det om en Rubiks kube, men i andre farger. På innsiden er det et slags vinmuseum, et tigerhode blant annet med to vinflasker ut fra tanngapet. Og lignende. Chester Osborn, fjerde generasjons vinmarkseier og vinmakerboss, står bak kreasjonen.

Stedet er blitt et populært utfartspunkt 45 minutter fra Adelaide.

The Cube, som er det nye vinsenteret til d’Arenberg. Foto: Geir Salvesen

Det er vanskelig å følge opp den lekenheten i vinene, men de ferskeste årgangene – som man får i Australia, men ikke i Norge (fordi her selger australsk vin litt tregere),  har en flott energi. De er heller ikke for dyre. Det kommersielle er tatt vare på.

Interiøret i The Cube. Tigerhode med to flasker. Normalt. Foto: Geir Salvesen

1870901 d’Arenberg The Hermit Crab Viognier Marsanne 2014, South Australia. Kr 169,90, Karakter: 6-, Poeng: 85

Dyp gulgrønn, på duft tropiske, modne frukter men også med fint sitrus- og honningpreg. Velbalansert og rik hvitvin med svak kjernebitterhet i finish. Mye vin for pengene og et bevis på at Viognier og Marsanne lagrer godt. Men er kommet ganske langt. 2016, som jeg smakte i Australia, var rimeligvis endel friskere. Kan brukes som all round-vin til krabbe, fisk, grillmat, kosevin i sofaen.

4417601 d’Arenberg The Stump Jump Red 2013, South Australia. Kr 149,90, Karakter: 4, Poeng: 82

En såkalt GSM-vin, som er en miks av Grenache, Syrah og Mourvedre. Litt lagringspreg over denne, syrlige moreller og plommer og litt lær i aromabildet. Begynner nok å bli litt sliten.

4417401 d’Arenberg The laughing Magpie 2012, Australia. Kr 239,90, Karakter: 5-, Poeng: 86

Interessant, moden, litt alkoholisk Syrah, men med en klunk av viognier også som gir litt friskhet. Den er kommet langt på veien og er mer som en viltvin å regne. Elg, reinsdyr, etc. Eller til sommergrillen. Begynner så smått å tørke inn, men lett å like. Litt svær, men ikke for svær. Plommer, moreller, tørkede urter og litt balsamiske noter også. 86

5907101 d’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2012, McLaren Vale, Australia. Kr 359,-, Karakter: 6, Poeng: 89 

Toppvinen til d’Arenberg. Gamle, lavtytende vinstokker står bak denne Shiraz-vinen, mynte, pelsverk, og fast, litt lagret, karakter, eucalyptus, tight og konsentrert, veldig lengde, ung ennå. Ikke for mye sukkersødme. Kvalititetsvin. Matvin. Noe fatpreget finish.

Walter Clappis på The Hedonist

Walter Clappis på The Hedonist. Foto: Geir Salvesen

Om Walter Clappis ikke er direkte nabo til d’Arenberg, er det ikke langt unna. Clappis er en av de nye biodynamiske vindruedyrkerne i området rundt McLaren-Vale, eiendommens kjennemerke er en fet gris som opptrer på alle etiketter og som ellers foregir å være laget av The Hedonist. Hedonisten. Livsnytere. Ser Clappis ut som en hedonist? Tja, kanskje ikke direkte. Han er hardtarbeidende og hans norske importør har nylig lansert to av hans interessante og faste rødviner. Den ene en Cabernet og den andre en Shiraz.

Shiraz’en er bra, men den mest interessante er kanskje Cabernet. Den trives jo aller best i det røde, jernholdige jordsmonnet i Coonawarra, noen timers kjøring lenger sørøstover. Men også den er moderne, ren. Og altså laget av biodynamiske druer.

1823901 Hedonist Cabernet Sauvignon 2012, Walter Clappis Wines, McLaren Vale, Australia. Kr 219,50,-, (bestilling). Karakter: 6, Poeng: 87, Importør: Altus AS

Fast, fin, kjølig, flerdimensjonal Cabernet med mørk bærfrukt, solbær og plomme, litt krydder også. Men tight og fin og ikke for svær. Passer til: Grillmat, kjøtt.