Postet: 6. desember 2017. Få vil bestride at Vigna Rionda er en av toppvinmarkene i Barolo, men sett fra luften ser den ganske lik ut som de andre i sørhellingen fra Serralunga.

Franco Massolino tar med seg Barolo-kartet ut på verandaen sin i Serralunga d’Alba. Jordsmonnet her er litt annerledes enn andre steder i Barolo-området og gir litt barskere og mer lagringsdyktige vinstiler. Foto: Geir Salvesen

Alle har vel sine wow-opplevelser med Barolo. Jeg kan nevne Conterno, Scarpa og en drøss andre som har satt varige spor i mitt minne. Og selvsagt Massolino Vigna Rionda. Da jeg fikk smake en vellagret, moden Vigna Rionda fra denne karen, erklærte jeg den som en av de beste jeg hadde smakt. Mye kraft, veldig skyv, tertiæraromaer i retning av lær, tobakk, trøfler, roser – og syrligsøte bær.

Vinene rundt Serralunga er ofte litt tøffere i trynet enn vinene fra mange andre steder i Barolo-området. Det har med områdets geologiske arv å gjøre, sier Franco Massolino. Den ekstremt sympatiske eieren og vinmakeren.

Vi står på terrassen hans og kikker utover dalen som skråner kraftig nedover.

-Det er den, Rionda, sier han. Og så ser den altså ganske så lik ut de andre.

Franco Massolino med en av sine godbiter – Vigna Rionda. Foto: Geir Salvesen

Han vet selvsagt at Serralunga har heftige tanniner på lager. Derfor forklarer han sin filosofi slik:

-Vi vil ha dem rene, pure og med god balanse, vi liker ikke vin med for heftig ekstraksjon. Balansen er nøkkelordet og det vi leter etter, viner som er karaktersterk men ikke for mye, sier han.

Det er absolutt et godt utgangspunkt, ja.

Veldig overraskende var det at Massolino også lager en flott Langhe Chardonnay.

-Joda, vi oppdaget at vi var i stand til å lage en god Chardonnay med fin kompleksitet fra vinmarker med kjøligere eksponering , sier han.

Her er et lite knippe av hans viner. I bestillingsutvalget er det eldre magnumflasker igjen fra 2006, bl.a. De koster en slant, men det beste er jo aldri gratis.

Alle er i bestillingsutvalget.

 

Massolino er ett av flere kvalitetsnavn fra området. Foto: Geir Salvesen

6825101 Massolino Chardonnay Langhe 2015, Piemonte, Italia. Kr 229,90, Karakter: 5. Poeng: 86. Moestue Grape Selections AS

Vanligvis ville man ikke ha kjøpt Chardonnay fra Piemonte, gitt alt det andre gode som er å få fra rundt i verden. Men dette er veldig godt drikkelig. Melon, litchi, plommer – altså gul steinfrukt, for det meste, i aromabildet. Nok friskhet i smaken. Noe fatkrydder på duft, men ikke overveldende i smaken.

3051301 Massolino Barbera d’Alba 2016,  (2015), Piemonte, Italia. Kr 219,90, Karakter: 5+, Poeng: 86. Moestue Grape Selections AS

Mørk, fast, duft og smak av syrlige, mørke bær. Bra balanse i denne. (2016)

 4969901 Massolino Barolo 2013, (2012), Piemonte, Italia. Kr 379,-, Karakter: 6, Poeng: 91 Moestue Grape Selections AS

Man behøver ikke å bli ruinert for å finne en bra Massolino. Denne enkle Baroloen er mer tilgjengelig enn hans enkeltvinmarksdråper. Fin og fast, med litt passe treverk, bringebær og roser i aromabildet. Kjølig. Men altså tilgjengelig nå. (2013)

 7944001 Massolino Barolo Vigna Rionda Riserva 2011, Piemonte, Italia. Kr 946,-, Karakter: 6, Poeng: 93 Moestue Grape Selections AS

Kjøttfull, kraftig, litt utviklet i stilen, fortsatt veldig fast, konsentrert, rognebær, veldig lengde. I tillegg til rognebær, miks av røde og mørke bær. Varm årgang som kler Rionda godt.

7943901 Massolino Barolo Parafada 2013, Piemonte, Italia. Kr 615,-, Karakter: 5, Poeng: 90. Moestue Grape Selections AS

Fast, kjølig rødbærsfruktiighet, bringebær, rips og kirsebær, syrlig og lang i smaken, trange typer disse Serralunga-baroloene. Utsolgt fra importør, men CCVest har ca 70 flasker av denne i skrivende stund. (6. desember)

7943801 Massolino Barolo Margheria 2013, Piemonte, Italia. Kr 615,-, Karakter: 4+, Poeng: 89 Moestue Grape Selections AS

Kjølig, fast stil med mørk fruktighet, litt trang akkurat nå, men har den gode kjøligheten som trenger mer tid på seg. Minst tre år. Tannisk akkurat nå, øker karakteren etter lagring.