Alle liker en god Ch.Neuf-du-Pape. Pavens nye slott. Men har du tenkt over at det er klare stilforskjeller også internt i området?

En ypperlig Ch.Neuf-du-Pape. Ch. Mont-Redon 2016. Fin til mat med kjøtt i. Foto: Geir Salvesen

Vinprodusenter skryter gjerne av historiske tradisjoner. Ch.Mont-Redon går virkelig langt tilbake. Egentlig helt til romertiden for 2000 år siden da de første vinstokkene ble plantet på området. Selve navnet stammer fra 1344 da «Mourredon» ble etablert som vingårdsnavn for første gang. Det var før svartedauen. Så langt skal vi tilbake.

Ch. Mont-Redon er i dag den største enkeltstående eieren av vinmarker i Ch.Neuf-du-Pape. Over 180 hektar. Og bruker 13 forskjellige druetyper som er tillatt. Hoveddruene er som regel Grenache og Syrah, med litt Mourvedre og andre slag i mindre kvanta.  

Flaskene er spesielle med tradisjonelt støpt flasketrykk. Foto: Mont-Redon.

For et par måneder siden omtalte jeg den flotte Côtes-du-Rhône-varianten deres, og nå i september var det lansering av Ch.Neuf-du-Pape. Det jeg liker med den er at den ikke bare er stor i munnen, for det er mange fra denne appellasjonen. Men at den har lag på lag av smaker og aromaer, og friskhet. Jeg liker også slagordet til Mont-Redon: «Vi er på søken etter elegante tanniner». Jepp, de kan virkelig få sagt det, franskmennene. Eleganse, det er hva det handler om her. Fordi: De veldig kraftige, høy-alkoholiske, mørke, tenderende til ufriske, variantene kan nok være ok hvis man skal ha en styrkekonkurranse. Men drikkbarhet, altså noe man får lyst på mer enn ett glass av, kan være problemet med den sorten.

I stedet vil mange Pape-fans nok finne seg bedre til rette med denne stilen: Saftig (men ikke tynn, skvipete, mager) bærfrukt som ligger og pendler i grenselandet mellom det røde og det mørke. Altså at den har nok eleganse og fruktsmøring i munnen til å dekke over de tilstedeværende, men heldigvis silkete, tanninene som man får her. Derfor drakk jeg, i godt selskap, opp hele innholdet i flasken. «Drinkability», som det heter på nynorsk.

Internasjonalt blir denne årgangen fra Mont-Redon vurdert til mellom 91 og 95 poeng. 95 er nok å ta for hardt i. Men 91 er jo en svært god karakter for noe som koster under 400 kroner. Så vidt.

Rullestein på Mont-Redons eiendom. De kommer fra elven Rhône som flyter nedenfor, men som tidligere gikk høyere. Foto: Geir Salvesen

12119301
Ch. Mont-Redon Chateauneuf-du-Pape 2016
Rhône sør, Frankrike Rødfiolett på farge, aromaer av rødbærsfrukt, jordbær, litt bjørnebær også. I smaken mest røde bær med en flott miks av varme kryddersorter, svakt røykaktig i finish med et elegant, men allikevel kraftig nok, smaksbilde. Tanninene begynner å bli passe avslepne, men er i bakgrunnen. Og vinen bør drikkes til kjøtt. Serveres ørlite avkjølt, v 16-17 grader for å få frem den leskende frukten. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau. 395,40 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
La Ravine AS