Det nye, hotte vinlandet? Georgia. Rødvinsdruen? Saperavi.

Ukens vin: Winiveria Saperavi 2016, Georgia.

Giorgi Piradashvili eier Winiveria, en av flere utmerkede georgiske vineiendommer som nå er å få i Norge. Foto: Geir Salvesen

En nytt, lite importfirma i Norge – Liquid – drevet av georgisk-fødte Natia Kurua, satser på georgiske viner. Mange har vært interessert i å smake på dem, fordi Georgia sammen med Armenia blir sett på som de opprinnelige vinlandene med 8000 år vinhistorie. Men forsyningssituasjonen har vært ustabil, og det har stort sett vært én aktør – Pheasants Tears – drevet av amerikaneren John Wurdeman, som har vært leveringsdyktig. Innimellom.

Nå blir det andre boller. Og andre dråper. Veldig flotte dråper.

Vinene fra Georgia kommer i to stiler. En «europeisk» stil, som enten er fremstilt med moderne teknologi og temperaturkontrollert gjæring. Eller kvevri-stilen som er den opprinnelige med vin som er gjæret og klaret i gamle krukker. Såkalte kvevri. Disse vinene er mer rustikke, og hvitvinene tenderer i retning av oransjeviner ettersom skallene gjærer med og ikke skilles fra, slik det vanligvis gjøres. De er ufiltrerte. Og spennende, selv om stilen kan være noe grovere.

De røde kvevri-vinene er mer «normale», sett med vest-europeiske øyne. Fruktdrevne og ikke så grove.

I vinområdet Kakheti, lengst øst i landet ved foten av Kaukasusfjellene, produseres det både hvitvin og rødvin. Saperavi er den store rødvinsdruen og gir toppresultat i Mukuzami-området, som er en av mikrosonene. Den lager en svært fruktig og intenst smakende vin som er en slags fast fruktbombe med en forbløffende smak og samtidig passe med strammende tanniner.

Giorgi  Piradashvili eier Winiveria.  Jeg møter ham ute i Kakhetiregionen. På hotellet han driver, Château Mere. -Nå kan vi presentere disse vinene også for et bredere, vesteuropeisk publikum, sier han.

Han presenterer også en knallgod hvit kvevrivin under Gurashvili-etiketten fra en av sine venner, Zviad Gurashvili, laget på Kisi-druer. Nok et fremmed druenavn. Men det må bli en annen sak.

Winiveria Saperavi. Foto: Vinmonopolet.

Dersom du har lyst til å få en «myk» innføring i georgiske vinstiler, er dette en god start:

103915 Winiveria Saperavi 2016, Georgia. Kr 195,-, Karakter: 6, 87 poeng

Svært dyp farge, med hint av purpur. En overveldende, morellaktig duft, som også følges opp i smaken. En tørr, men allikevel svært fruktig vin med svake eiketoner og bjørnebær og moreller. Kan tenkes at denne vinen går til norsk julemat, slik som ribbe og pinnekjøtt. Kan brukes til grillmat, kjøtt, oksefilét. Bestillingsutvalget.

Liquid AS