Hvorfor smiler denne mannen så lurt? Kan det være fordi hans California-Pinot Noir godt under 200 kroner gled inn på Vinmonpolets basisliste?

Ukens vin: Thornhill Pinot Noir, California.

En av de mest interessante nyhetene i Basislisten er en knakende god, rimelig Pinot Noir fra Santa Barbara i California. Den er det Nicholas Miller på velrenommerte Bien Nacido som står bak. Foto: Geir Salvesen

Hva er det jeg ser etter i hvert eneste nyhetsslipp på Vinmonopolet? Bl.a. en rimelig Pinot Noir til hverdagsbruk etter at selv de lavest prisede burgunderne enten: 1. Er for dyre. 2. Er for dårlige. Du trenger alltid en god Pinot, ikke sant? En som håndterer alt fra kylling til hvit fisk, litt asian, litt and, et kjøttstykke. En transparent, velduftende Pinot Noir.

USA, med Oregon, Washington og California, er i ferd med å ett av de beste alternativlandene for god Pinot Noir. New Zealand og deler av Australia også. Og Sør-Afrika. Men områdene nord for Santa Barbara inn fra Californiakysten har noen av de forutsetningene som trengs for at druene ikke skal smake for syltet når de har gjært ut til å bli vin. 1. Det er mye steingrunn i området rundt Santa Maria Valley. 2. Det er relativt kjølig. 3. Havet er ganske nært.

Nå har vel nr 2 og 3 noe med hverandre å gjøre, men i hvert fall skapes det her forutsetninger for en kjøligere vinstil enn mange andre steder i California.

Thornhill Ranches. Foto: Produsenten.

Thornhill Pinot Noir kommer fra produsenten Bien Nacido, som – sammen med sin topprange av viner – introduserer denne billigvarianten på Vinmonopolet. Bien Nacido er leverandør av druer til mange av kultprodusentene i dette området, med marker plantet på tidlig 1970-tall.

Thorhill Pinot Noir er en mindre påkostet variant, selvsagt, eller ville prisen ha vært langt høyere. Men du får mye for pengene. Druene kommer litt herfra og derfra, men utvelgelsen ser ut til å være bra.

Det springende spørsmålet er: Syltede aromaer? Ørlite grann, kanskje. Men kjøl den pent ned slik Pinot Noir skal ha det, og friske fruktaromaer tar over.

11079801
Thornhill Pinot Noir 2017, California, USA

 Deilig, rimelig Pinot Noir med kirsebær, moreller og streif av lakris, og en fin saftighet. Bare streif av fatlagring og krydder i denne. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
California House AS