Postet: 4. september 2017. Ken Forrester har vært en slags «missing link» i det etter hvert veldig gode og brede tilbudet av sørafrikanske viner i Norge. Fire nyheter i septemberlisten. Blant andre FMC. Ingen geriljabevegelse, men en Chenin Blanc med kjempetrøkk.

Listen over høykaliber Chenin Blanc begynner å bli lang, nå. Mullineux med steinete, minerale viner, Chris Alheit med svært spennende, små marker fra Stellenbosch, Rall og Eben Sadie fra Swartland.

Men drar du rundt i Kapp-provinsen og besøker lokale restauranter, er det en som det nesten alltid er viner fra: Ken Forrester i Stellenbosch.

Det lå ikke i stjernene at Forrester skulle få til noe stort på vinsiden.

– Det var i november 1993 at vi bestemte oss for en massiv gambling med våre liv og våre familier hvor vi risikerte alt for å kjøpe en historisk, men totalt nedfallsruin, med 50 hektar vinmark i Stellenbosch, forklarer Ken Forrester i et intervju. Dette var samtidig med at Mandela ble tippet som Sør Afrikas neste president, det var masse kaos og usikkerhet. Mange hvite flyktet. Forrester bestemte seg for å forsøke å etablere en vinportefølje. Og lyktes.

Modne Chenin-druer fra Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

Stilen hos Forrester kan vel kanskje best beskrives med «fullblods». Det smaker masse av vinene hans. Ikke minst av FMC, Fucking Marvellous Chenin, som vel gjør seg best som forkortelse på etiketten. Det er en Chenin omtrent på steroider, veldig kraftig, men med nok mineralitet og fasthet i bunnen.

Hans standard Old Vine Reserve er den som er på flest restauranter rundt om i Kapp-provinsen, og som gir mer enn nok smak for menigmann.

Med i den norske introduksjonen er også to habile rødviner. Den billige Petit Pinotage, er en vellaget, saftig sak med myke tanniner og fylde og trøkk. Og litt fruktsødme, ja.

Rhône-druemiksten Renegade med Shiraz og Grenache gir franske vibrasjoner, men med litt modnere fruktstil.

 

Vinmarker i Stellenbosch. Her blåser havbrisen fra False Bay og gir nok kjøling til druene. Foto: Geir Salvesen

7773301 Chenin Blanc Old Vine Reserve 2016, Ken Forrester, Stellenbosch. Hvitvin, Sør-Afrika. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 87. Bestillingsutvalget.  

Dyp strågul, Fin dybde i den, nøytral på duft, men utviklet på stil og litt honning pga 4 pst Botrytis-druer, Sur-Lie-lagring på gjærsoppene i 10-12 mnd på franske, eldre fat.

7773401 The FMC 2015, Ken Forrester. Stellenbosch. Hvitvin, Sør-Afrika. Kr 499,90, Karakter: 6, Poeng: 91. Bestillingsutvalget.

FMC står for Fucking Marvellous Chenin, etter at den betegnelsen ble brukt av en vinanmelder. Dette er da også på toppen av kvalitetshierarkiet i Sør-Afrika.  Grønngul, Lav avkastning, gamle vinstokker, full modning er målet, lagring på gjærsoppene. Mye smak uten å være plump, mineralkarakter bak fløtete, dyp, deilig kropp.

 7773501 Petit Pinotage 2016, Ken Forrester, Stellenbosch. Rødvin, Sør-Afrika. Kr 139,90, Karakter: 6, Poeng: 83 Bestillingsutvalget.

Mørke bær, bløt, deilig med fint integrerte tanniner, masse smak til rimelig pris. 14 volumprosent alkohol, tankvin uten eik. All round vin, kosevin til peisen, fløtete i karakter.

 7773601 Renegade 2013, Ken Forrester, Stellenbosch. Rødvin, Sør-Afrika. Kr 249,90, Karakter: 5, Poeng: 86 Bestillingsutvalget.

Rhôneblend med Shiraz og Grenache, pene tanniner, fløtete stil, lett å like og mørke bær, ørlite lær og fat og anis og tjære. Fin den. 12 mnd på eldre fat.