Romantikk for fulle seil.
 
vinreise4
Noe vakrere enn en fullrigger i sitt rette element, her i Karibien utenfor Martinique, er vanskelig å forestille seg. Men dette er et cruiseskip med kahytter, restaurant og spa.
 
Når det gjelder klassiske skip, er selvsagt seilskipene enda mer klassiske enn de mer nymotens motordrevne skipene. Nå finnes det riktignok en motor i bunnen av Royal Clipper, men ofte skrus den bare av og så seiler man av gårde med vindens sus i rigger og rær, og med en og annen kjøkkenvifte som sender liflige dufter opp fra skipets indre.

Royal Clipper er verdens største seilskip, med fem master og 42 seil. Det eies av svenske Michael Krafft, som nå har kontrahert et enda større seilskip. Royal Clipper ble opprinnelig bygget i 1902, og het da Preussen.

Det er umulig å slå et fullblods seilskip når det gjelder cruiseromantikk. I godt vær står kapteinen og styrmann på dekket og styrer med det store rattet, slik at alle kan følge med når kapteinen roper: ”10 grader styrbord”. Og styrmannen bekrefter tilbake: ”10 grader styrbord”.   Så dukker kanskje Iles des Saintes opp på styrbord, Martinique babord. Og det smaker utmerket med en Champagne når seilene folder seg ut.
 
vinreise41
En skål for sjølivets gleder på et skip under seil. Foto: Geir Salvesen
 
Som man kan forestille seg finnes det ingen balkonger på et seilskip, lugarene er små og knøttete. Men alt er ekstremt stilfullt, med mørkt, lakkert treverk, mahogny (bærekraftig, forhåpentligvis), marineblå tepper.

Noe av det aller beste er at man kommer så nær selve seileopplevelsen. Er du heldig, kan du få stå til rors sammen med kapteinen og følge utstukket kurs.

Skipet tar ca 240 passasjerer maksimalt, og den koselige restauranten midtskips er et samlingspunkt om kvelden.

Men best av alt er dekket, de hvite seilene, den blå himmelen.

Du kan kalle det lykke på akterdekket.
 
www.starclippers.com