Alfred Gratien Brut Millesime 1996
Jeg tror jeg alltid kommer til å huske det. Den ettermiddagen i januar jeg satt i Corona-året 2021 og av flere musserende viner den dagen, fikk en Alfred Gratien Memory/Brut Millesime 1996 i glasset. «It blew my mind», som det heter på nynorsk.
Ukens viner:
Alfred Gratien Brut Millesime 1996, Champagne, Frankrike.
Alfred Gratien Blanc de Blancs 2015, Champagne, Frankrike.
Nicolas Jaeger er mannen bak Gratiens champagnestil. Foto: Produsenten.
Det er ikke hver dag man kan si: Dette er en av de beste Champagnene jeg noensinne har drukket. Og jeg har drukket omtrent alt av det som er kjent. Salon. Roederer Cristal. Krugs enkeltvinmarksviner i årganger, spesielt 1989 Clos d’Ambonnay og Clos du Mesnil, står friskt i minnet. Dom Perignon 1961 og en drøss andre årganger. Bollinger La Grande Année. Taittinger Comtes de Champagne, etc, etc. Det ser ut som en skryteliste, jeg er klar over det, men det er ikke meningen og jeg tar det med for å fortelle hvilket landskap jeg mener denne vinen befinner seg i. Men denne vinen, som kommer i Vinmonopolets tilleggsutvalg, TU, 5. februar, er noe av det mest perfekte jeg har vært borti. Smakt nå i januar 2021, er det en så forbløffende, en så mange-fasettert vin, at jeg nesten ble stum av opplevelsen.
1996-årgangen er jo selvsagt berømt, den også. En referanseårgang, og en årgang som nok ingen andre områder i hele verden kunne ha kopiert i stil eller uttrykk. Den gir i hvert fall nok kjølig, grønn friskhet sånn i det store og hele. Pluss en mengde nyanserte aromaer og smaker. Men i tillegg har denne Gratien Memory 1996 godt med smakskjøtt på beinet også.
Internasjonalt har denne utgaven fått gode, men ikke ekstraordinært gode, vurderinger. Men de har ikke smakt den i denne degorsjeringen. Den har altså fått ligge lenger før den midlertidige korken er tatt av og bermen er tatt ut.
Jeg liker egentlig å være litt kontrær, og har tidligere ment at 1996 er overvurdert. Fordi det har vært noen viner i denne årgangen som ikke har vært fullt så spennende som denne. De har vært magre, harde, tynne, strenge, uten den ringeste sjarme. Men med denne tapningen, må jeg bare legge ned den lille motstanden og innrømme det. 1996 er vel århundrets årgang. Kanskje. Kanskje ikke. Men nær på. Veldig nær på. Man kan være i tvil når man ikke har smakt alle årgangene i det hundreåret, vel.
Prisen er i tillegg meget god. Om det ikke er direkte billigsalg, så er det veldig mye for 2118 kroner. Ja, det beste koster, i våre dager.
Den er en del av en serie med tre årganger på rappen, 1996, 97 og 98. Memory Collection, har den fått navnet. Og kommer da fra produsentens såkalte vinbibliotek. Dette er det fine med Frankrike. Man tar seg tid til å vente med det beste. Alt handler ikke om penger. Og ikke hele tiden.
Så er det litt moro med Gratien. Det er en litt sånn doldisprodusent, som aldri har nådd så langt frem i rampelyset som mange av de andre. Champagnehuset er fra 1864, men pussig nok heter ikke eierne Gratien. Det er far og sønn Jaeger. Nicolas Jaeger er den dyktige vinmakeren her. Det har han vært siden 1990, og det er altså han som i sin tid laget den legendariske 1996-eren.
Her er superboblene til Alfred Gratien i 1996-årgang. Foto: Produsenten.
Vinene til Gratien blir, i likhet med Krug, gjæret på fat. Hvis det gjæres på eldre fat, får man en ørliten, kremete munnfølelse i tillegg. Et lite ekstra skyv. Men kunsten er å beholde alt det andre gode i vinen, mineraliteten, friskheten, klarheten.
1996-versjonen er i det såkalte tilleggsutvalget, TU. Det betyr at det ikke er vanlige rutiner for nettsalg som gjelder, men vinen har et varenummer og kan bestilles direkte fra importør. Importøren heter Winehouse og telefonnummeret er: 930 09 588. Det er grunn til å tro at denne vinen får bein å gå på, men hvis du ikke greier å treffe akkurat de minuttene denne vinen er tilgjengelig fredag 5. februar, (det er dessverre bare 28 flasker til salgs), er det andre varianter som er lettere tilgjengelig. Det er for eksempel en vanlig Brut som fås til 480 kroner i Bestillingsutvalget.
Og så er det denne som er tatt med her: Blanc de Blancs 2015 som også er i Bestillingsutvalget, til 570 kroner.
En litt viktig faktor, her. Med gammel Champagne er det ekstra nøye med et skikkelig glass. Det nytter ikke med en såkalt flûte – eller fløyte – som glassform. Den bør egentlig ha en mye videre bolle enn et vanlig, godt champagneglass.
1607701 Alfred Gratien Brut Millesime 1996, Champagne, Frankrike Sitrus og limetoner her, perfekt modnet, har en flott kompleksitet og veldig lengde, svakt syltede, grønne sitrusfrukter og ellers livlig bærfrukt og lagrede epler.. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, aperitiff. 2118 kroner Tilleggsutvalg. 95 poeng (terningkast 6)
Winehouse AS
Her er Blanc de blancs-vinen, om enn i en eldre årgang. Foto: Vinmonopolet.
1608001 Alfred Gratien Blanc de Blancs Brut 2015, Champagne, Frankrike Fin vin, ganske krisp, edel, gul frktighet. Eplefrisk i stilen. God lengde, syrlig finish. Passer til: Fisk, sashimi, aperitiff. 570,70 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Winehouse AS
Hei Geir
Jeg har 2 flasker av denne – og lurer på hvor lenge de kan lagres ?
Man kan som regel lagre Champagne med godt resultat. Men denne ville jeg vel ha drukket snart.