Helst i Piemonte.
 
vinreise1
30.000 flasker i kjelleren på Tornavento i Treiso.
 
Hvem er de mest matgærne mennesker på kloden? Mange aspirerer til en plass i toppen av en slik kåring, men jeg lurer på om ikke piemonteserne hører hjemme på pall-plass, som det heter i sportssjargongen. Altså innbyggerne i Piemonte, i det nordvestlige Italia.  Jeg kjenner ikke til noen steder på kloden hvor det bare skal to hus til i en skarp sving, og så ligger det en superrestaurant der med priser i kjelleren og viner fra himmelen og utsikt over alt. Syv-retters måltider er å anse for lette saker der i gården. De gir seg ikke før du sprekker, hvis de får frie tømmer. Best å holde igjen litt, da.

Piemonte er jo åstedet for noen av Italias og verdens beste viner. Spesielt gjelder det Barolo og Barbaresco, laget på Nebbiolo-druen. Men Barberadruer og Dolcetto kompletterer vinstilene på den røde siden, men mer fruktige og umiddelbart tiltalende smaker. På den hvite siden er det Arneis, som har fått en oppblomstring, også kvalitetsmessig det siste tiåret.

Men siden dette er en innlandsregion, er det meste gearet på kjøtt og spekemat til de røde vinene. Spekematen med salt og fett tar brodden av tanninrike viner og mildner dem pent i munnen.

Siden det er så mange restauranter, er det om å gjøre å finne de riktige. Og det er om å gjøre å bestille på forhånd, gjerne på mail fra Norge, i hvert fall hvis det er snakk om middag. Lunsj går vanligvis greit å bare droppe innom. Min favoritt er Trattoria della Posta i nærheten av Monforte. Men skulle jeg anbefale en superrestaurant, er det La Ciau del Tornavento i Treiso, en av de mange åsrygg-landsbyene i det svært kuperte landskapet i Piemonte, seks kilometer fra Alba.

La Ciau har en stk stjerne i Guide Michelin, men ikke la deg forskrekke av det. Drar du innom til lunsj, er matprisene på norsk gatekjøkken-nivå – litt overdrevet sagt, kanskje. Men du skjønner tegningen. Dette er et sted med vanvittig god pris/kvalitet ratio.

Vinkjelleren er ekstremt stor, vinkartet er ekstremt langt, og prisene – er ekstremt lave. Så lave at man nesten ikke kan tro det. Det er akkurat som om den prisøkningsbølgen som har skyllet over Italia som en tsunami de siste årene, rett og slett ikke har nådd opp i disse fjellområdene. Da tar vi den og den, og prøver litt av den. Gud hjelpe oss – har vi en sjåfør? Nei. Og, da får vi legge oss inn på rommene ovenpå. Det er nemlig et lite hotell knyttet til stedet også.
 
vinreise12
Pastaputer i fuglerede, er en av spesialitetene.
 
30.000 flasker fra 200 forskjellige produsenter, også en del vintopper fra Frankrike, pluss de vanlige lokale dråpene, finner du her.
Spesialiteten uti matveien er et ”fuglerede” av tørket gress hvor det ligger noen ”egg” av pastaputer, gule og innbydende.
 
La Ciau del Tornavento, Piazza Baracco, 7 12050 Treiso (CUNEO)
Tel. +39-(0)173-638333