Mye for litt sære interesser, mindre for de brede lag. Men Polets nyhetsslipp i januar har noen gode vrier også. En dundrende god Dolcetto, bl.a.
Margaret River i Australia er ett av de interessante nyhetstemaene i januar-nyhetene. Foto: Geir Salvesen
Har du: Savnet rødvin fra Chinon? Hvitvin og rødvin fra Margaret River? Dolcetto fra Piemonte? Surøl? Norsk gin?
Hvis svaret er ja på noe av dette, er Polets eget nyhetsslipp lovende. Fordi dette er noen av satsningsområdene i januar. De havner i polhyllene fredag morgen. Men ingen grunn til å legge seg i telt utenfor natten før. Så spennende er det ikke. Da er det nok bedre å vente på Bourgogne-slippet om noen uker.
Men Polet tar sin rolle som folkeopplyser alvorlig, og det er for så vidt en av de gode tingene ved å ha et statsmonopol fortsatt der alt annet i samfunnet er avmonopolisert.
Mest vellykket er Dolcetto-variantene fra Piemonte. Fire vinnyheter, alle under 200 kroner. Dolcetto betyr egentlig «Den lille søte». Og regnes for å være den letteste av de tre druetypene som dominerer produksjonen i Piemonte. Det er faktisk ikke alltid riktig. Det kan være et veldig skyv i en god Dolcetto, og med Dogliani som en relativt ny DOCG er det blitt fokus på denne druen.
Det kan være stor variasjon i den, men Dogliani-området i Cuneo i det nordvestlige hjørnet av Piemonte, regnes for å være best.
Pecchenino er beste kjøpet. Men Vajra er også meget bra.
Piemonte
Godt og rimelig. Pecchenino San Luigi Dogliani er toppkjøpet. Foto: Geir Salvesen
5670101 Pecchenino San Luigi Dogliani 2015, Piemonte, Italia. Kr 151,20. Karakter: 6, Poeng: 86
Simpelthen den perfekte Dolcetto. Litt fruktfleskete, litt romslig, morellaktig rødbærsfrukt, mørke elementer også, litt fruktsødme, innpakkede, modne tanniner. Mye sjarme. 7 måneder fatlagring.
6965201 Madonna delle Grazie Dogliani 2015, Piemonte, Italia. Kr 146,70, Karakter: 5+, Poeng: 84
Litt mørkere og strammere Dolcetto, og her er tanninene litt mer uttalte, men de er pakket inn i 2015-fruktvarmen. Men kanskje mer en kjøtt- og ostevin. Partivare.
6966201 Abbona Dogliani Sorì dij But Dogliani 2015, Piemonte, Italia. Kr 179,70, Karakter: 5, Poeng: 85
Nøytral, pen, fløtete mørkbærsfrukt med god konsentrasjon og litt tanninstramming, svarte moreller, fint strukturert, men altså litt småtøff også pga tanninene. Partivare.
6966501 Vajra Monterustico Dogliani 2015, Piemonte, Italia. Kr 189,90, Karakter: 5+, Poeng 86
Vajra er god, her er det mye pur mørkbærsfrukt med et sømløst smaksforløp, tanniner i sjakk, nok konsentrasjon. Veldig ren i stilen. Kanskje ikke så lang finish.
Margaret River
To fornuftig prisede Margaret River-viner. Cabernet’en er BU-ny. Foto: Geir Salvesen
Det er ikke så ofte man kommer over viner fra dette «boutiquevin-området» i Australia. Mye av produksjonen går innenlands. Men det er flere faktorer som gjør Margaret River interessant for oss. Blant annet vekstforhold som gir litt mer «europeiske» vinstiler. Litt fastere rødviner med nok friskhet, gode Chardonnay’er med aromatisk dybde. Området ligger på samme breddegrad sydlig som Bordeaux ligger på i nord. Men det er mindre regn og mer stabilt klima. Derfor er det ikke så mye årgangsvariasjoner.
Mange bruker Bordeaux-druer eller Bordeaux blends. Og jeg vil si at spesielt Cabernet – som i endrueversjoner kan bli kanskje så endimensjonale – her får mer kompleksitet.
Noen gode, burgunderlignende Chardonnay’er er også å oppdrive. Men prisene nærmer seg jo Bourgogne også.
Ulempen er prisene fra dette området. De er stort sett høye. Med noen få unntak.
Hvitviner
En knøttliten lunsj på Doyle’s i Watson Harbour, Sydney. Foto: Geir Salvesen
6863801 Evoi Reserve Margaret River Chardonnay 2015, Margaret River, Australia. Kr 399,00, Karakter: 6, Poeng: 90
Nøytral, svakt plomme- og epleaktig Chardonnay med solid konsentrasjon, høy syre, passe alkohol, en glatt frukt, frisk og konsentrert, dominerer, høy klasse på denne.
6811301 Pedestal Margaret River Semillon Sauvignon Blanc 2015, Australia. Kr 201,20, Karakter: 5. Poeng: 86
Fin, frisk moderne vin med nøytral, små-fyldig frukt, litt nøtter og honning, ellers en veldig fint utporsjonert vin. Bra syre på 7,2 g/l. Bra og ikke for dyr introduksjon til området.
Hvitvin 6839701 Stella Bella Chardonnay 2015, Margaret River, Australia. Kr 201,10, Karakter: 5, Poeng: 86
Veldig burgundaktig på duft med nye, franske fat og strammende fatsevje, faktisk i yngste laget, nøytral eple- og ferskenfrukt. Litt fat i finish. Bør ligge. Drikkes om et år.
6867501 Domaine Naturaliste Artus Chardonnay 2015, Margaret River, Australia. Kr 381,10, Karakter: 6, Poeng: 89,
Litt aromatisk og krydret på duft, det kan skyldes fatpreget, men ellers en elegant innpakning av passe konsentrert frukt, pære, plomme, ikke så eksotisk i frukten, mer europeisk i stil. 10 måneder på franske fat. Partivare.
6959801 Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2015, Margaret River, Australia. Kr 399,30, Karakter: 4, Poeng: 87
Vasse Felix er ett av kvalitetslokomotivene i Margaret River-området. Akkurat her synes jeg ikke de får det helt til. Elementer av røyk og kaffe og fat på duft og smak, litt eple og nøtter, oppdager ingen tropiske noter, som polet mener det skal være. Men litt mye fatdominert og hard. Mulig den må i kjelleren og lagres. Ganske bourgogne-aktig. Dyr er den også.
Rødviner
6947501 Howard Park Leston Cabernet Sauvignon 2014, Margaret River, Australia. Kr 276,30, Karakter: 5, Poeng: 87
Virkelig bra Margaret-Cabernet med streif av lær, tobakk og eucalyptus på duft, i smaken er det en kompleks Cabernet med nok stramhet. Høy alkohol på 14,5 er pent integrert. 18 nåneder på franske fat. 40 prosent nye fat.
6466101 Flametree SRS Wilyabrup Cabernet Sauvignon 2014, Margaret River, Australia . Kr 348,-, Karakter: 5+, Poeng: 88
En påkostet, rik Cabernet som både er litt stram av friske, men modne, tanniner. Men som også har et småkomplekst smaksbilde selv om mørk solbærfrukt dominerer. Lagringsvin, kanskje. 18 måneder på franske fat. 50 prosent nye fat.
6872401 Discovery Cab.Sauv 2014, Domaine Naturaliste, Margaret River, Australia. Kr 198,00, Karakter: 5, Poeng: 86. Bestillingsutvalget.
Moden, flerdimensjonal mørk bærfrukt, litt fast i fisken men dominert av konsentrert, sømløs solbærfrukt. Veldig bra og prisgunstig introduksjon til det vestre Australia. Dette burde ha vært i basislisten.
6813501 Sandalfjord Margaret River Range Cabernet Merlot 2015, Margaret River, Australia. Kr 169,50 Karakter: 4+, Poeng: 84
Prisgunstig, men også litt grønn Cabernet-frukt, altså grønne urter og litt stilk, mulig det forsvinner til mat, ellers en frisk og ikke plump vinstil. Lagret 12 måneder på franske fat.
Chinon. Også et område
Man kan jo aldri prioritere alle områder. Chinon langs Loire i Frankrike har aldri før på noen måte greid å elge seg inn i mitt interessefelt. rødvinene, som kan være spinkle og tanniske, kommer sist i sjarmeetappen. Inntil nå. Gjennom årene har Polet flere ganger prøvd å få folk til å kjøpe dem. Uten særlig hell. Nå prøves det igjen. Og her fant jeg i hvert fall en godbit.
6967801 La Diligence Chinon 2015, Loire, Frankrike. Kr 186,20, Karakter: 5-, Poeng: 84
Det må kanskje en varm årgang til for å fullmodne de røde druene herfra. Som i dette tilfellet er 100 prosent Cabernet Franc. I hvert fall har man her en moden, saftig bærfruktig fin vin med noe tanniner og god fylde. Kan passe til hvitt kjøtt og lam.
Norsk gin
Her er et lite knippe gin-nyheter på Polet. Foto: Geir Salvesen
Vi er gode på øl. Og Akevitt. Hvorfor ikke gin også? Ja, hvorfor ikke. Noen småprodusenter har prøvd seg med nye og hjemmesnekrede ginstiler her i Norge. Det mangler i hvert fall ikke på eksperimentvilje. Men for den som er vant med Tanqueray og Hendricks (undertegnede) kan det lett bli litt for eksperimentelt. Jeg savner eleganse og renhet i noen av de nye, norske gintypene. Kraft mangler det ikke, i hvert fall ikke i Harahorn.
Av de tre som blir lansert i basisutvalget nå i januar, mener jeg Eine er best. I hvert fall hvis man skal følge elegansekriterier. Altså at det ikke bare er kraft og urter og krydder og alkohol.
6975602 Eine Premium Gin, Norge. Kr 373,70, Karakter: 6-, Poeng: 89
Kraftig, einerbærpreget gin som nesten går over i sødme i munnen, litt lakris også, veldig lang. Mer kraft enn eleganse, men et godt forsøk.