I tillegg til det obligatoriske vinvalget til det flotte norske viltet, Syrah-baserte viner fra Nord-Rhône, er det også spennende hvite fra samme område. F. eks fra Domaine Belle.

Ukens viner: 1 rød og 3 hvite fra Domaine Belle i Rhône

Et pent trekløver fra Domaine Belle. Bare hvite fra klassiske røde vinområder. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Vi nærmer oss kraftig den tiden av året hvor vi får bruk for skikkelig gode rødviner fra Nord-Rhône til vilt, reinsdyr, elg, rype og lignende godsaker Fra Cornas, Crozes-Hermitage, Côte Rotie og Hermitage. Crozes-Hermitage er ofte et ypperlig valg. Prisene er stort sett greie, de er ofte ikke så eikepregede som Hermitage-vinene fra den berømte åsen like i nærheten. Og så hermer de etter «norske» fjellsmaker. Krekling, blod, høst.

Domaine Belle har lenge hadde en stor stjerne i min bok med energiske, fruktdrevne røde med passe tanniner og den saftige sjarmen som også følger med de beste. Les Pierrelles heter nyheten som kom inn i basisutvalget nå i septemberlisten, men den har nok vært inne før, hvis jeg ikke husker feil.

Her er den mannlige delen av Belle-familien. F. venstre Valentin, pappa Philippe og Guillaume. Foto: Produsenten.

Men har du tenkt over at det også er gode hvitviner derfra som ofte havner under radaren? Nei, her i Norge er hvit Rhône ikke så omtykt. Grunnen er trolig vinstilen som ofte er svær og fyldig, på grensen til fet. Både Crozes og Hermitage produserer faktisk hvite viner, og det gjør man også i granitt-grunnen på den andre siden av Rhône-elven i St.Joseph. Den steinen der har en tendens til å stramme opp vinene litt, noe som mange mener mangler i de rike, alkoholsterke hvitvinene fra Crozes og Hermitage.

Varme årganger og dertil hørende lave syrenivåer er noe av årsaken til dette. Men denne rikere vinstilen har også sine fordeler. Den er ikke så ømfintlig og sart i matvalget. Noen av vinene kan man faktisk bruke til rødt kjøtt.

Men tenk Bresse-kylling med morkelsaus, og du har akkurat den mattypen som disse vinene er laget for. Så har vi ikke så mye Bresse-kylling her i Furet Værbitt, men du skjønner poenget. Hvitt kjøtt, kalvekjøtt, kalkun.

De går også greit sammen med en del asiatisk mat som har krydder. Den høye alkoholen virker litt «søtende» på smaken.

Tilsynelatende sunne og friske druer fra Pierelles hvor den røde Croze’en kommer fra. Foto: Produsenten.

To druetyper brukes hovedsaklig. Marsanne og Roussanne.

Her er en bra gjennomgang av de to: Discover Marsanne & Roussanne | The Sommelier Chef

Som regel henger de sammen som erteris, de to druene som vel er ukjente for mange. Der den ene har mangler, trår den andre til.

Marsanne produserer en strukturert, fyldig vin – ofte med en voksaktig munnfølelse og noe saltaktig mineralitet. Men er ikke så aromatisk.

Roussanne er den mer aromatiske av de to med større intensitet i smaken.

Som unge, har de mer melon og sitrus å by på, som lagrede viner kan de fremvise nøttete, honningaktige, kvede-smakende elementer.

Min favoritt blant de tre hvite er faktisk den rimeligste. Les Terre Blanches, bestående av 70 prosent Marsanne og 30 prosent Roussanne. Det er den friskeste av dem. Men Hermitage-vinen er mektig og ponduspreget, akkurat som de røde. Imponerende.

Vinene fra Belle er sertifisert økologiske.

13363901
Dom. Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2019, Rhône, Frankrike 

Dette er altså den røde, vanlige Crozes-Hermitage. Deilig, premium-crozes med mørk, varm fiolaktig bærfrukt, i smaken lakris, fat og en fløtete, moden, svartmørk frukt med streif av lær og lakris i finish. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, spekemat, and, bbq/grillmat, lam og sau. 249,90 kr 88 poeng (terningkast 6)
Winederful AS

13037401
Domaine Belle Crozes-Hermitage Les Terres Blanches 2019, Rhône, Frankrike.

Dette er en av de hvite.  Mykt anslag med hvite blomster, ferskenskinn på duft. I smaken nøytral, men også litt krydret og parfymert steinfrukt, streif av fenikkel. Tydelig anis- og lakris helt i finish. Relativt frisk og spenstig. 14 volumprosent alkohol som gir litt fedme i midtpartiet. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 269,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Winederful AS

13040401
Domaine Belle Crozes-Hermitage Roche Blanche 2019
Rhône, Frankrike Rik, fyldig og strukturert Crozes med streif av fatkrydder, vanilje på duft og smak. Laget på 80 år gamle Marsanne-vinstokker, gjæret på en miks av eldre og nyere fat. Såpass kraftig at den går også til lammekjøtt. Men alkoholen vises klarere i denne. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 399,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Winederful AS

13040301 Domaine Belle Hermitage Blanc 2019, Rhône, Frankrike Joda, det koster en smule. 700 kroner, ca. Men: Dette er virkelig en substansrik vin med intens, krydret, dyp, fet frukt, aromaer og smaker av nøtter, kvede. Litt/mye fat bak i smaksbildet. Men pent integrert. Ung og fersk i stilen, men har mye å by på allerede. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. Kan fint lagres 5-10 år. 699,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Winederful AS