Riesling-viner kommer i mange forskjellige stiler. Her er en spesielt vellykket variant som ikke nødvendigvis spiller på alle Riesling-faktene. Til lutefisk går den også utmerket. Signert Satyricon-musiker Sigurd Wongraven.

Ukens vin: Wongraven Morgenstern Riesling 2020, Pfalz, Tyskland 

En alvorlig mann innimellom vinmakingen, Satyricon-musiker Sigurd Wongraven. Som personlig er med og blender vinene sine. Foto: Vingruppen

GEIR SALVESEN

Det sies jo, og jeg selv har sagt og skrevet det i flere tiår, at den typiske Riesling-vinen er aromatisk og krydret og duftende. Og så er det en annen variant som er mer tight og vinøs. Og seriøs, kanskje. Slik som denne fra vinkolleksjonen til musikeren Sigurd Wongraven. Hans Morgenstern Riesling Magnum 2020 er nyhet på Vinmonopolet nå i november. Den ble servert ved åpningen av lutefisksesongen på Gamle Raadhus i Oslo der en rekke notabiliteter var til stede. Og der også flere spesialakevitter ble smakt samtidig. Da skal det godt gjøres at en vanlig Riesling fra Pfalz, som på papiret er helt ordinær, utmerker seg så godt som den gjorde. Og at man prøve et glass akevitt og gå tilbake uten at vinen havner i skammekroken. Brennevin og vin lar seg vanligvis ikke kombinere, og i hvert fall ikke akevitt og tørr, nordlig-stylet vin.

Men sannelig om den ikke satt kjempegodt til en flakende, flott lutefisk med tilbehør. Altså ertestuing av petits pois og de vinvelsignende baconbitene som hører med. Man må bare ligge unna alt søtt tilbehør utenom den litt søte ertestuingen. Altså ikke noe sirup eller lignende problemskapende sukkerstøy.

Vinen kommer i magnumutgave og er selvsagt veldig ung og litt trang. Det er nesten en litt grønnlig fargetone over den. Den bør nok dekanteres hvis den skal drikkes nå. Men den er også overraskende konsentrert, med en slags mineralaktig salthet i bunnen. Tallenes tall er 6 g totalsyre, 5 g restsukker. Det gir en fin balanse i smaken. Den er relativt nøytral i fruktretning, men har det sedvanlige hintet av eple og sitrus som ofte følger med slike lovende, unge vinvarianter. Og så er det et element som alltid er vanskelig å få til. En slags finesse, kan man nesten si. Noe finslepent og tydelig regissert.

Vinen kommer også på vanlig flaske, samme årgang – 2020 – og koster der bare rundt 170 kroner. Det er jo meget bra. Men så er det jo litt stas med magnum, da. Og en fin julegave har man også.

Velbalansert og finessepreget. Morgenstern Riesling 2020. Foto: Vinmonopolet

1752105 Wongraven Morgenstern Riesling 2020, Pfalz, Tyskland 

Strålende Riesling med syrligsøt bærfrukt på duft, intens og vårlig i stilen med salt underlag, 5 g restsukker som er nødvendig. God lengde. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, spekemat. 414,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Wongraven Wines AS