Postet: 9. oktober 2017. Finnes det en vintype som dekker de fleste behov? Jeg synes flere av de nye typene Chenin Blanc-viner fra Sør-Afrika er ekstremt allsidige i bruken. Reyneke, også. Biodynamisk og økologisk pioner i Stellenbosch.

Johan Reyneke med sitt surfebrett. I vinmarken. Foto: Produsenten.

Ukens vin: Reyneke (Organic( Chenin Blanc 2016, Reyneke, Stellenbosch, Sør-Afrika.

Det er noen viner som har det lille ekstra. Som tar retningen og stilen litt lenger. Ofte betaler man mye penger for det, men altså ikke alltid. Johan Reyneke er en ung vinmaker og produsent fra Stellenbosch som følger økologiske og biodynamiske prinsipper. Ikke sprøyting, ikke pløying. Etc. Akkurat når det gjelder denne vinen, er den ikke sertifisert, fordi det er blandet inn noen druer fra helt unge vinstokker, men den vil bli sertifisert fra 19-årgangen.

Han var tidlig ute da han som filosofiutdannet bestemte seg på slutten av 1990-tallet til å overta foreldrenes vinfarm. De første forsøkene på å lage vin, falt i fisk, og Reyneke la om til biodynamisk landbruk, spesielt etter å ha smakt Nicolas Joly sin Coulee de Serrant fra Loire-dalene i Frankrike – laget på biodynamisk fremstilte druer.

Nå hygger han seg med gode resultater i vinmarken, kobler av med litt surfing og ser til nå ut til å ha overlevd de aggressive haiene utenfor kysten av Kapp-provinsen.

Det fine med Chenin Blanc er at denne druen er fleksibel, en liten vinkameleon som tar farge etter omgivelsene og dermed ligner den en god del på Chardonnay selv om Chenin Blanc kanskje ikke har like mye outrert frukt som Chardonnay.

Sannheten er i hvert fall at denne druen trives svært bra i Sør-Afrika hvor den blir mineralsk, fruktig, fet, mager – alt etter jordsmonnet på stedet.

Bruken er altså allsidig. Man kan bruke den til skalldyr, selv til vanskelige reker, fisk, spekemat, hvitt kjøtt, til og med enkelte typer rødt kjøtt – lam, f. eks. Hummer, krabbe, sushi, pizza, pasta, salater, gastronomi. Det er ikke noe problem med denne vinen.

Den flotte, lille mineraliteten midt i gjør den egnet til sjømat.

9652101 Reyneke (Organic( Chenin Blanc 2016, Reyneke, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 189,90. Karakter: 6, Poeng: 87. Bestillingsutvalget.

Lys grønn på farge, Duft av pære, fersken, grønne plommer. I smaken fyldig og kraftig med skikkelig konentrasjon, klar mineraltone i bunnen med hint av flint og hvit steinrøyk. Bare 12,5 volumprosent alkohol. Det skulle man ikke tro.

 

Ukens vin blir også publisert på nettsidene til Norske Vinklubbers Forbund, NVKF.