Postet: 4. juli 2018. Tørst på en kroatisk eller slovensk vin? Hipster-cinsault fra Sør-Afrika? Kan ikke vente å åpne en pet-nat med brusåpneren? Polet trøkker som vanlig til med uvanlige valg. Og noen skjeve godbiter.

Adi Badenhorst stiller med nok en lekker godbit fra Sør-Afrika på Polet. Nå med en Papegaai Cinsault, som Polet mener er den nye hipsterdruen. Foto: Geir Salvesen

I Vinmonopolets julinyheter som lanseres fredag 6. juli, fortsetter trenden med å presentere viner du ikke visste at du ville ha eller trengte. Spørsmålet er om du egentlig vil ha dem, eller trenger dem, de nye vinstilene. F. eks 10 forskjellige pet-nats. Altså litt-musserende viner med en enkel skrukork, ganske så høy pris og tilsvarende Grünerløkka-kredd. Mange vil vel mene at 10 er i overkant og at kanskje 3-4 nye varianter hadde holdt i et julislipp.

Trolig et bedre valg for de fleste å gå for Cremant eller Champagne enn dette.

Men det er vanskelig å kritisere Vinmonopolet for å være innovative og lekne og litt sære av og til. Problemet slik noen kritikere ser det, f. eks Nils Are Økland i Vinforum som har fått et innlegg på i Aftenposten (Les Her) er at det blir for sært for lenge og at tilbudet hakkes opp med mange, kortvarige varelinjer. Som ødelegger for mindre produsenter. Og at det er noe galt med anbudspraksis.

I vinmiljøet har kritikken versert i årevis, mens folk flest synes å være fornøyd med tingenes tilstand.

Det er mye interessant i Øklands kritikk, som også er balansert i og med det pekes på det positive som Vinmonopoler som driver av innovasjon.

Trolig ville situasjonen bli bedre om Vinmonopolet vektet satsingen bedre. Litt mindre sære ting, ikke så mange spesialspesifikasjoner og litt mer satsing på glemte kjerneområder. Hva med Chianti? Hva med et superslipp på gjemte appellasjoner i Bourgogne? Hva med Rioja?

Nye vinder

Friuli deler grense med Slovenia og her er det mange interessante viner. Foto: Geir Salvesen

For vi får morsomme småvinklinger innimellom. For eksempel det Polet kaller «En smakebit av Det nye Europa. Med Kroatia og Slovenia som vinproduserende land. Mange tenker kanskje ikke over det, men på andre siden av Friuli i det østlige Italia, ligger det landområder som tidligere lå under kommunistisk styre og som led av det med både vinmaking og mangel på teknologi.

Skulle du ha litt grove «kvasikommunisme-saker» ga vinene herfra grove smaker, med litt røffe, småoksiderte vinstiler. Hvitvinene hadde ofte skallmaserasjon, der skallene lå med i mange dager og ga fra seg tanniner og et mer oksidert preg.

I mellomtiden er skallmaserasjon blitt så hipt som bare det, og derfor fremstår disse vinene som interessante for Løkka og omegn. Og nerder. Og turister som har vært der. Og de er mye bedre laget enn før.

-Hovedpoenget har vært å kunne få viner herfra som man drikker når man er på ferie, som Vinmonopolet sa på presentasjonen for pressen.

Foreløpig er det ikke slik at man løper avgårde hojende i begeistring over dem, men man sier kanskje: Hmmm, den var jo ikke dum, den.

Ny billig-sjampis til bare 238 kroner. Foto: Vinmonopolet

Skikkelige bobler også

Pet-nat er et randfenomen foreløpig, men ikke ekte Champagne. Som vi vet, vil den være dyr og tørr og edel. Hvis den ikke er dyr, halvtørr og sur. Eller ikke verdt pengene i det hele tatt. Nå har Polet prøvd å presse prisene nedover på noen av nykommerne og kan stolt skilt av at den dyreste Champagnen i nyhetsslippet er billigere enn den billigste Champagnen på taxfree! Det er i hvert fall påstanden, så får vi se om det kan bli motbevist.

Hva får man for under 250 kroner? Noe, til nød en god del, men ikke så veldig mye. Jeg har plukket ut to av nyhetene som gir mye for pengene. 238 kroner for en Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut, er jo fine greier.Men det er jo ikke akkurat Krug eller Bollinger eller noe lignende. Men godt nok for en enkel sjampis om sommeren.

Terre Nere på Sicilia. Foto: Terre Nere.

Etna vil være med

Den nye med polslippene er at det også finnes undertemaer som kommer i mindre doser. F. eks Etna-viner fra Sicilia.  Spesielt marker som vokser på nordsiden av denne imponerende, aktive vulkanen gir gode viner med skikkelig mineralitet, både på den røde og hvite siden. Her er det grunn til å fremheve både Femina Etna Bianco – som også kan nytes av menn – og Planeta Etna Rosso samt Terra Costatino. Terre Nere har en bra rosé.

Masse fra Sør-Afrika

Den siste komenten på hipster-himmelen er vel Cinsault. Druen du kanskje kjenner som en av flere fra Rhônedalen i Frankrike. Den har vært som et bandmedlem i et orkester som man ikke husker navnet på, men som har bidratt med en fin rytmegitar. Men som bl.a. Sør-Afrika har gjort til sin nye rødvinsdrue. 4-5 Cinsault-nyheter på Basisutvalget, pluss noen andre i Bestillingsutvalget.

Så hvordan smaker de sørafrikanske variantene? Jo, litt som en Pinot Noir med en transparent, ikke for tanninrik stil. Sånn at når man står der på kul restaurant på Løkka og ser på alle de andre kule menneskene med skjegg og tømmerhoggerskjorter og vegantendenser, så gir det bare ultrakredd å spørre om man ikke skal ha en Sæn-sååå (Cinsault) til kyllingvingene.

Spesielt er Adi Badenhorst – som ellers er godt kjent på Polets basislister fra før – inne med en flott Cinsault i det kjøpbare sjiktet, altså godt under 200 kroner. 159,90, for å være nøyaktig. Mye sørafrikansk Cinsault kommer fra varme Swartland, men det skulle man ikke tro for her er det nok friskhet.

Det er også nye Cinsault-viner til dobbelt så mye, altså 300 kroner, og de gir selvsagt mer raffinement, konsentrasjon og stil enn de rimelige. Hvis det er det man vil ha. Men hvis man vil ha en elegant og saftig og leskende sommervin til salaten, kyllingen, pastaen, terrassematen, så gjør Cinsault jobben.

Ellers i Sør-Afrika er det jo Chenin Blanc som er den store vinkongen på hvitvinssiden. Her er det flere gode nyheter i BU.

Så er det også kommet en ny og virkelig flott årgang av Creation Pinot Noir fra Hemel-en-Aarde Vallei halvannen times kjøring øst for Cape Town. Og enda en lekker-pinot fra Tesselarsdaal.

 

Musserende

10149101 Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut , Champagne, Frankrike. Kr 238,10. Partikjøp. Karakter: 6, 86 poeng (parti)

Vellykket billigsjampis som har det den skal. Bra modning på druene, kalkmineralitet, eple, brødbakst, svakt kremete i stilen. Pen lengde. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, aperitif.

Beverage Partners Norway AS

 

10149701 Diane De Chappotin Réserve Brut, Champagne, Frankrike. Kr 234,50, Karakter: 5, 85 Poeng (basis)

Småelegant og svært rimelig, mye for pengene her med elegant mousse, svak kjeksduft, nøtteaktig smak med elementer av grønne epler. Litt kort i finish, men alt som er, er fint. Litt kritt og mineraler er også med i totalbildet. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, aperitif.

Scandian Accessories AS

 

10204601 Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2017, Oregon, USA. Kr 247,20. Karakter: 5, 85 poeng (parti)

Sjarmerende, frisk, eplefruktig. Jordbær og bringebær, litt friske urter også. Litt tanninbitter finish, men det gjor ikke noe. Lakserosa på farge, så dette er egentlig en rosevin. Passer til: Fisk, aperitif.

Tramontane AS

Etna Bianco er en meget vellykket Etnavin. Foto: Vinmonopolet.

 

Etna, Sicilia

3549701 Terra Costantino Etna Bianco 2017, Etna, Italia. Kr 249,90, 89 poeng (basis)

En mektig og konsentrert steinvin fra Etna med tykk, moden eplefrukt, mye mineraler og røykpreg, så mye trøkk at den nesten er litt kantete, men bare nesten. Flott lengde, som er mineraldominert. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, bbq/grillmat

Scan Vin

 

10140101 Femina Etna Bianco 2017, Sicilia, Italia. Kr 210,30, Karakter: 6, Poeng: 88 (parti)

Veldig interessant hvitvin, dette, energisk grønngul, krydder og røyk og grønne epler, og lime og stein. Wow! Veldig trøkk i smaken. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt. 210,30 kr (parti)

Palmer Fine Wine AS

 

10205001 Planeta Etna Rosso 2016, Sicilia, Italia. Kr 199,90, Karakter: 6, 85 poeng (basis)

Fin, stram, kjølig frukt, som en litt tannisk rød burgunder. Mye trøkk, men også endel friskhet og noe motstand. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta.

Gaia Wine & Spirits AS

 

9745501 Terra Nere Etna Rosato 2017, Sicilia, Italia. Kr 245,-, Karakter: 6, Poeng: 87 (bestilling)

Frisk og fresh og røykaktig, litt lakrisaktig, veldig bra rosevin med terroirpreg. Med litt rognebær og gode saker. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif.

Gaia Wine & Spirits AS

Badenhorst Papegaai fra Swartland. Foto: Produsenten.

Sør-Afrika

10134101 A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2017, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 86 (basis)

Lekker, velduftende fulltreffer av en Cinsault med ørlite alkoholpreg som minus, men ellers sødmefulle røde og mørke bær, passe med krydder, flott lengde. Sødmefull finish som vil stå bra til mye grillmat. Både kylling og storfe. Det er noe Pinot-aktig over denne vinen. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat.

Autentico AS

 

10045701 Original Series Swartland Cinsault 2017, Sør-Afrika. Kr 129,70, Karakter: 6, 83 poeng (basis)

Saftig, bærduftende stil, som minner litt om Pinot Noir, relativt lys på farge, noe urter, ørlite grønn i preget men i hvert fall ikke tung og overmoden. Merkelig at denne stilen lar seg produsere ute i varme Swartland. Mest røde bær. Serveres svakt avkjølt. Ekstremt billig. Passer til: Fisk, svinekjøtt, pizza / pasta, salat, bbq/grillmat.

Palmer Fine Wine AS

 

10148201 Blankbottle Pseudonym Cinsault 2017, Darling, Sør-Afrika. Kr 290,80, Karakter: 6, 87 poeng (basis)

Helklasegjæret, litt hipsteraktig stil med svakt eeddikstikk, men også med mye godt, røde bær, krydder, god lengde. Middels fylde, egentlig. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Vinarius AS

 

10148101 B Vintners Lone Wolf Cinsault 2017, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 250,40, Karakter: 6, 87 poeng (basis)

Fin vin, det. Her er Cinsault tatt oppover med mer klasse og høyere konsentrasjon, men også med innslag av nøytrale fat. Røde og mørke bær, lakris og krydder. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl, bbq/grillmat

Vinarius AS

 

10045701 Original Series Swartland Cinsault 2017, Sør-Afrika. Kr 129,70, Karakter: 6, 83 poeng (basis)

Saftig, bærduftende stil, som minner litt om Pinot Noir, relativt lys på farge, noe urter, ørlite grønn i preget men i hvert fall ikke tung og overmoden. Merkelig at denne stilen lar seg produsere ute i varme Swartland. Mest røde bær. Serveres svakt avkjølt. Ekstremt billig. Passer til: Fisk, svinekjøtt, pizza / pasta, salat, bbq/grillmat.

Palmer Fine Wine AS

 

7749401 Flotsam & Jetsam Stalwart Cinsault 2017, Alheit Vineyards, Sør-Afrika. Kr 229,90, Karakter: 6, 86 poeng

Varm, rik og fyldig vin med røde bærtoner, krydder, moreller og tørkede urter. Laget på uvannede buskvinstokker. Passer til: Grillmat, kjøtt og litt kraftige matretter.

Autentico AS

 Carolyn og Jean-Claude Martin på Creation i Hemel-en-Aarde. Her er det blitt superb Pinot også. Foto: Geir Salvesen

3988201 Creation Pinot Noir 2017, Walker Bay, Sør-Afrika. Kr 259,90, Karakter: 6, 88 poeng (bestilling)

Årgangsskifte. Veldig flott, myk, kjøttfull frukt med moreller og røde, modne bær. God lengde, og en sjarmerende fruktsødme som balanserer fine tanniner. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.

Winning Brands AS

 

10138801 Tesselaarsdal Pinot Noir 2017, Overberg, Sør-Afrika. Kr 389,-, Karakter: 6, 88 poeng (bestilling)

Laget av en kvinne som varbarnepike hos den kjente produsenten Hamilton-Russell i Hemel-en-Aarde. Her er det krutt og konsentrasjon. Mørke bær, faste tanniner som allikevel er modne. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl.

Vinarius AS

 

10151101 B Vintners Reservoir Road Pinot Noir 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika . Kr 265,-, Karakter: 6, 87 poeng (bestilling)

Bra trøkk, frisk med mørk morellfruktighet, integrerte tanniner og nok fruktsødme. Også litt fast i fisken, kan absolutt minne om en burgunder. Rødbærsfrukt i utgangen. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl.

Vinarius AS

 

Guerila Retro fra Slovenia. Sjansene er store for at du ikke har smakt den før. Foto: Vinmonopolet.

 

Slovenia og Kroatia

 

10203001 Burja Estate Bela White 2016, Slovenia. Kr 202,80, Karakter: 5, 85 poeng (basis)

Dyp gul, en druemiks bak denne, bl.a. noen sære Rieslingvarianter pluss Ribolla Gialla og Malvasia. Men det er nok en av de slovenske vinene som minner mest om de vestlige. Ren, fin duft og smak, harmonisk frukt med innslag av plommer og nøtter. Integrerte urter. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, bbq/grillmat

Structure Wines AS

 

10204101 Guerila Retro 2016, Slovenia. Kr 250,40, Karakter: 5,86 poeng (parti)

Dyp gul, ganske intens, sitrusaktig duft og smak, med en miks av eleganse og det litt grove preget som skallmaserasjon gir, men som her er holdt flott innenfor grensene. Nøytral frukt, med plomme og grønne urter. Den er ren. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.

NON DOS AS

 

ANNET

 

6517701 Dom. le Garrigon Côtes du Rhône 2017, Rhône sør, Frankrike. Kr 159,90, Karakter: 6, 84 Poeng (basis)

Lakris-og friskurtepreget Rhone med bra trøkk, passe alkohol – 13,5 – og en saftig frukt med miks av røde og mørke bær. Den urtebuskpregede stilen er lett å like, kombinert med frukt som tenderer mot skogsbær. Passer til: Fisk, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat

Lacertidae AS

 

10186901 Helt Fransk Côtes du Rhône Villages 2016, Rhône sør, Frankrike. Kr 139,90, Karakter: 5, 82 poeng (basis)

Her er sommerens billige grillvin og den er helt fransk. En god del smakstrøkk i denne, litt grov, muligens, men mørke bær og lakris dominerer med sedvanlig høyt alkoholskyv på 14,5 volumprosent. Lakrisbiten i den er tiltrekkende. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat.

Hans A.Flaaten Vins Fins

 

10134601 Alma de Tango Malbec Rosé 2017, Mendoza, Argentina. Kr 110,40. Karakter: 5, 81 poeng. (basis)

110 kroner for en rosé er jo ekstremt billig, og denne gjør ikke skam på prisen. Det er noe kjøttfult og kraftig over den, Litt fersk bacon og urter og røde bær. Absolutt til grillen. Tåler rødt kjøtt. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat.

Urban Beverages AS

7946201 Ch. Simard 2000, Bordeaux, Frankrike. Kr 249,90, 87 poeng. (bestilling)

Årgangsbytte fra 1996 til denne populære vinen. Fin, moden Bordeaux, rund i stilen, fullmoden nå, plomme og lær og varm i stilen. Passer til: Lam og sau, storfe, småvilt og fugl.

Moestue Grape Selections AS