Postet: 29. november 2017. Det er som regel en sammenheng mellom pris og kvalitet, men det er ikke alltid sammenhengen er like sterkt. En god kooperativ-barolo kan du f. eks få for litt over 200 kroner.

Ukens vin: Produttori dei Colli Barolo 2012, Piemonte, Italia.

Cantina Clavesana ligger fint til ved foten av alpene. Foto: Produsenten

 Etter å ha vært i Piemonte flere ganger denne høsten, er det akkurat som om terskelen til å drikke Barolo og Barbaresco er blitt lavere for meg. Ikke så snodig, akkurat. Spesielt ikke ettersom man blir minnet om at ikke alle Barolo’er er noen tøffe greier med tanniner som river i kjeften og som man må være litt i modus for å nyte. Barolo-humøret er lettere å få opp nå på høsten og vinteren. De nebbiolobaserte Piemontevinene gjør seg i kulde og sno. De gir litt velkommen varme i skrotten.

Men Barolo er også mer enn tanniner som røsker. Noen kan minne om  parfymerte, røde burgundere med tydelig, leskende rødbærsfrukt. Slik som ukens vin. Produttori dei Colli Barolo kommer fra et kooperativ med 220 vinbønder og er et samarbeide mellom Dolcetto-spesialisten Cantina Clavesana og Eurowine og professor Gianfranco Cordero som visstnok også jobber som konsulent for G.D. Vajra og andre produsenter. Hensikten er i hvert fall å laget et prisgunstig produkt, uten å selge seg helt ut på kvalitet og typisitet.

Det synes jeg de har greid fint her. Vi har en leskende, bærfrisk Barolo med forsiktige tanniner. Ikke noe grov i målet. Og med adskillig eleganse. Selvsagt har den ikke strukturen til de store Barolo’ene, men der blir jo prisen også en helt annen.

 

 

Produttori dei Colli Barolo, her i en tidligere årgang. Foto: Vinmonopolet

 1806601 Produttori dei Colli Barolo 2012/2013, Piemonte, Italia. Kr 219,90 (basis) Karakter: 6, Poeng: 87 (2012) Bottleneck AS

 Svært rimelig Barolo med god duft av bringebær og kirsebær, streif av fioler og lakris. mangler litt konsentrasjon men dette er jo helt i prisbunnen i Barolo og vellaget vin som gir noe tanniner, men også en sjarmerende fruktighet som er leskende og frisk i munnen. Pen lengde. Passer til: Lam og sau, storvilt, pizza / pasta.