Postet: 26. oktober 2017. Flamboyant er et fransk begrep, men det passer nok på italienske Davide Rosso som driver Serralungabedriften Giovanni Rosso. Han starter gjerne med en helikoptertur over vinmarkene for å fremvise sin stolthet: Vigna Rionda.

Davide Rosso med familie i økologisk dyrket vinmark ved Serralunga i Piemonte. Foto: Produsenten

I Norge skal man liksom stille sitt lys under en skjeppe. Det skal man ikke i Italia. Der drar man på litt, designmessig og uttrykksmessig. Og Davide drar deg gjerne med opp i helikopteret. Se der – fyker markene forbi. Piloten tar en sving rundt tårnet i Serralunga så man kjenner suget og G-kreftene.

I mylderet av gode Baroloprodusenter er det i grove trekk to hovedområder. Det rundt Barolo, og det rundt Serralunga. Serralunga er skapt noen millioner år fra Baroloområdet og dette har også innvirkning på vinene som kan være litt tøffe i trynet i unge år, men som med litt lagring og lagringspreg, får et skikkelig pådrag. Min egen favorittvin i Barolo er muligens en Vigna Rionda, som ligger sørvestlig like nedenfor bymurene. Sett ovenfra er det ikke noe som skiller den særlig ut fra andre marker, men av en eller annen grunn har den det lille ekstra.

Davide tar en helikoptersving rundt Serralunga. Foto: Produsenten. 

Det er 6-7 eiere av denne vinmarken, etter det jeg har kunnet telle. Massolino er den største. Han har jeg også besøkt, og det kommer egen sak om ham snart. Oddero og Roagna er noen av de andre eierne.

Under besøket hos Rosso får jeg smakt på 2015-årgangen av Vigna Rionda som ligger i store botte – enorme fat. Her skal det ikke være direkte eikepreg. Det er noe av det beste jeg har smakt fra området. Bare å glede seg, hvis man får fatt i den.

Et nytt og spennende prosjekt er oppkjøp av en vingård ved Etna på Sicilia. Jeg får smake på den første hvite årgangen derfra, som er veldig spennende og terroirdrevet.

 Barberadruer hos Giovanni Rosso. Foto: Produsenten. 

I Norge kjenner vi Rosso best gjennom deres Barbera d’Alba. Det er et budsjettalternativ som ligger pent priset og som er tilgjengelig i Vinmonopolets basisutvalg.

Også den kjente norske kokken Ole Martin Alfsen henter sine viner herfra gjennom den prisgunstige OMA-serien. Her er det varianter av Rosso-vinene.

Et knippe av Baroloene til Giovanni Rosso. Foto: Produsenten. 

Vinene

4962301 Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2016, Piemonte, Italia. Kr 159,90, Karakter: 6-, Poeng: 84

Mørk og tett Barbera med duft av bjørnebær og et streif av lakris, smaken er helt klart mørkbærsfruktig med mye ungdommelig energi, bra fylde, ørlite bitterstreif i finish men ikke så mye at det skjemmer. Flott og tiltalende vin. Basisutvalget

4767101 Giovanni Rosso Barolo Ceretta 2011/12, Piemonte, Italia. Kr 496,90, Karakter: 6, Poeng: 92 (2011)

Kraft og varme, her får du tertiæraromaer, tobakk, lær, trøfler, krydder, lærjakke, den har også en frisk kjerne, selv om den er litt mer skjult i 2011. Veldig trøkk, fylde. Er i overgangen mellom 2011 og 2012-årgangen på Polet. Forvent en kjøligere, mindre utviklet stil i 2012. Bestillingsutvalget.

5049201 Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2012, Piemonte, Italia. Kr 379,90, Karakter: 5, Poeng: 88

Delikat og flott barolo med tanninene under kontroll, ikke av de største og mest markanteårgangene, men alt i balanse med sursøt rødbærsfruktighet og nyper og blomster. Det er også noe forfriskende over Rosso sine viner og Baroloer. Litt charme, faktisk.Bestillingsutvalget.

Høstlig sjarme hos Giovanni Rosso. Foto: Produsenten.