Postet: 5. April 2018. Det er forlengst opplest og vedtatt at bokseviner, pappviner, Bag-in-Box har kort levetid, og at smaken forverres etter at man har begynt å tappe av den. Denne hvite pappvinen fra Bourgogne-produsenten Bouchard ga allikevel en overraskelse. Den var blitt mye bedre, selv etter mange måneder i åpnet tilstand.

Bedre og bedre dag for dag? Det motsatte er nok tilfellet for de fleste pappviner, men ikke denne. Foto: Geir Salvesen

Man lærer noe nytt hele tiden. Som at det alltid er en fordel å drikke opp en åpnet boksevin ikke så altfor lenge etter anskaffelse.

Bokseviner står nå for langt over 50 prosent av salget i Norge, og nordmenn elsker denne produkttypen. Men det er helt klart at innholdet i en boksevin er langt skjørere enn tilsvarende vin tappet på flaske.

Før jul kom det en tre liters Bag-in-Box fra det velrenommerte Bourgogne-firmaet Bouchard Père et Fils i kjøleskapet. En lovende vin fra det rimelige, men gode, Mâcon-området i den sørlige enden av Bourgogne. Men som sist da jeg smakte en av dem, syntes jeg den var trang og grønn og litt stusselig. Den ble liggende i kjøleskapet og brukt som «nødvin» når jeg ikke hadde annet for hånden, og når jeg trengte en skvett i en vinsaus.

Så gikk månedene og boksen ble tommere og tommere. -Tja, den er vel kanskje ikke så aller verst allikevel, tenkte jeg utover i tidsforløpet. -Kanskje den burde ha vært dekantert ved starten?

Så hendte det – ca fire måneder etter åpning – at jeg prøvde meg på et glass. -Jøje meg, er det en mini-meursault vi har her?, tenkte jeg. Smør, nøtter, krydder, rund og fyldig. Fortsatt godt med energi men en definitivt mer lagret karakter. Som kledte denne vinen veldig bra.

Det som skjer med vin i plastikkposer i pappviner er at den trekker til seg oksygen. Jo mindre det er igjen, jo mer oksygen får vinen. Men – så er det slik at viner med mye kraft i utgangspunktet tydeligvis trenger endel mer tid på seg. Jeg burde vel ha tenkt det i starten at denne hvite burgundere fra en frisk 2016-årgang trolig burde ha fått seg en omgang på karaffel. Men jeg trodde nok aldri at denne skulle utvikle seg så gunstig.

486906 Bouchard Père et Fils Mâcon-Villages 3 ltr Bag-in-Box, Bourgogne, Frankrike. Kr 549,-, Karakter: 5, Poeng: 84

Etter 4 måneder i åpnet tilstand: Strågul på farge, behagelig duft av gule, modne epler, smør og søt sitron, i smaken et streif av nøtter, krydder og steinfrukt. Mest epler. Rund i stilen.