Er Beaujolais blitt det nye Bourgogne? Hadde det ikke vært for at Beaujolais ligger i Bourgogne, kunne det ha vært en fin overskrift. Men: Stadig oftere har en Gamay-Beaujolais mye av det smaksfleskete man savner med dyr Pinot Noir-Bourgogne.

Ukens vin: Jadot Beaujolais-Villages 2019.

Dette firkløveret gjorde meg overbevist om at Beaujolais er kommet opp i den kvalitetssfæren som området bør være i. Inkludert den enkle og billige Beaujolais-Villages fra Louis Jadot. Og de tre andre cru-vinene fra Jadot-eide Château des Jacques. Foto: Geir Salvesen

Jeg kan nesten tenke meg hva du tenker. Beaujolais. Hvem vil ha den tynne, sure, kjedelige dritten der? Vel, den er ikke tynn, lenger. Den er ikke sur, den er ikke kjedelig og det er ikke noe dritt. I stedet fikk jeg en god aha-opplevelse ved starten av smakesesongen – som er nå. Satt på et smakerom og fikk presentert en streit Beaujolais fra Jadot. En kjent negociant og produsent fra det sentrale Bourgogne som jeg ofte har følt har levert ting som mangler litt finesse, som er litt grovhugne i vinstilene. Tidligere med overeiking. Det er pussig hvordan ting blir sittende lenge i bakhodet. Så fikk jeg først smake på en deilig, hvit Mâcon. Så kom det en virkelig overraskende – og billig Beaujolais Villages. Før det Jadot-eide Château des Jacques kom med virkelige ponduskandidater i form av Morgon og Moulin-a-Vent.

            Vi snakker jo om Gamay-druen. Franskmennene har jo oppfunnet diplomatiet og Jadot sier på en av sine internettsider at Gamay er en bror til Pinot Noir-druen. Og hører med i den fantastiske samlingen av viner fra Bourgogne. Joda, men image-messig er jo Gamay slått fullstendig ned i støvlene av Pinot Noir.

Dessverre greide området i mange år å ødelegge for seg selv med disse Nouveau-variantene der man den 3. torsdagen i november skulle drikke noe lett fruktsaft som i heldige fall hadde ørlite konsentrasjon, men som kunne ende opp med gummi og bananer i aromafølget. Nå er det mye mindre vekt og fokus på Nouveau. Nå ser vi klarere hva dette området kan. Og hva er det? Jo, være en så god rødvin som mange «ekte» burgundere basert på Pinot Noir-druen burde ha vært. Men ikke er. Fordi da må man opp voldsomt i pris.

Gamle buskvinstokker i hjertet av Beaujolais. Foto: Geir Salvesen

Da jeg fikk den Villagen i glasset tenkte jeg at dette kunne ha vært en folke-burgunder. Altså en folke-pinot-noir. Men så er det jo en Gamay. Gamei, som det høres ut på norsk. Det er en vinstil som virkelig funker til mye forskjellig spise. Alt fra pasta og pizza til salater, hvitt kjøtt, lam, vilt, og til og med hvit fisk.

Forskjellen mellom den og de andre tre – som er cru-viner – er jo graden av kompleksitet og konsentrasjon. Men så går jo også prisene kraftig oppover. Men fortsatt under tilsvarende viner fra Pinot Noir-terrenget lengre nord. De tre vil bli omtalt senere i gjennomgangen av septembernyhetene.

Serveres avkjølt rundt 15 grader.

Beaujolais-Villages fra Louis Jadot. Foto: Vinmonopolet.

4813301
Louis Jadot Beaujolais Villages 2019, Burgund, Frankrike.

Fruktkjøttaktig nesten med plomme og moreller og søte, mørke bær. God fylde, god konsentrasjon. Pinot Noir-erstatter. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, svinekjøtt, fisk, lam og sau. 174,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Signature Wines AS