Litt utenfor de opptråkkede vinsporene ligger Friuli-området helt i øst i Italia. Her leverer Jermann strålende hvitviner. Til en pris.

Et søtt landskap i Friuli, her med noen av de kjente produsentene i området. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Tenk etter nå: Hvor ofte går du egentlig rundt og tenker på at, jo – nå må jeg se å få kjøpt noen viner fra Friuli? Eller var det Venezia? Eller hvem var nå denne Julia? Var Romeo med også? Shakespeare?

Ikke så merkelig at man kan bli litt perpleks når det faktiske navnet på en vinregion består av tre separate og tilsynelatende usammenhengende navn. Friuli Venezia Giulia.

-Nei, vår region er nok ikke så kjent som vi skulle håpe på, sier Felix Jermann. Sønn av berømte Silvio Jermann og etter hvert arvtager av Jermann-imperiet i Friuli Venezia Giulia. Fra nå av forkortet til FVG. Felix Jermann var på Norgesbesøk i forrige uke for å presentere FVG og sine egne viner som tilhører noen av de mest berømte i denne regionen.

Og hvor er den? Regionen?

Jo, helt i den nordøstlige delen av Italia, på grensen til Slovenia og det gamle Jugoslavia. Med noen av sine egne, særegne, druer. Ribolla Gialla. Gul Ribolla, betyr det. Schiopettino som betyr svart Ribolla, Tokai Friulano, bortsett fra at nå heter det bare Friulano.

Et foto av typen: Ung mann beundrer drueklase. Felix Jermann er mannen. Foto: Produsenten

Problemet for FVG er at denne regionen står langt bak i rekken når «vanlige folk» skal bestemme seg for en italiensk vin til måltidet eller peiskosen. Piemonte og Barbera er vel først. Valpolicella fra Veneto. Chianti og Toscana. Marche. Sicilia. Campania. Og deretter: Kanskje Friuli? Kanskje en idé å kutte bort de to andre navnene og la dem få sine egne områder?

Hva har dette området å by på? Jo, de førnevnte mer ukjente druene, pluss varianter av Pinot Bianco (hvor interessant er nå det?), Sauvignon Blanc (men bevares, har vi ikke Sancerre og omegn, da?), Merlot (du store alpakka, hva er galt med østsiden i Bordeaux?), Pinot Noir (hallo, hørt om Burgund, eller?)

Hva er poenget da med Friuli? Hva er det området tilfører? Jo, det er de spesielle vekstforholdene som finnes i dette området, svarer Felix Jermann når jeg spør ham. De blir unike, selv om druene heter Pinot Bianco eller Sauvignon. Og det er nok for så vidt riktig. Alle områder har noe å tilføre, og så er det spørsmål til sist om prisen harmonerer med kvaliteten og om det vi får er det store ekstra.

Og når jeg nå sitter rundt bordet og får den ene etter den andre av Jermanns viner i prøveglassene, stiger det frem en stil som er lett gjenkjennelig. Pur renhet, ren purhet, eller noe sånt. Klokkeklare smaker. Druekarakteren er der virkelig. Og det er også slik Jermann vil ha det. Renhet. Ikke flørting med skallkontakt for de hvite. Ingen stier inn mot oransjevinene. Slik noen av naboene hans gjør det. Jft Gravner og andre.

En annen ting er at alkoholnivåene er fornuftige. Helt passe. Og koblet med en fin friskhet i vinene.

Hva er mest interessant av druene og Jermanns viner? Ribolla, Friulano , Vintage Tunina og miksen i den storartede Capo Martino. Men også Chardonnay-variantene er utmerkede.

Silvio Jermanns familie kom fra Burgenland i Østerrike på 1880-tallet, derav etternavnet. Firmaet ble for et par år siden kjøpt av Antinori som nå har aksjemajoriteten. Antinori er forøvrig blitt Italias svar på Frankrikes luksusmerke LVMH. Med produsenter som Tignanello, Pian delle Vigne (Montalcino), Tenuta Guado al Tasso i Bolgheri, Tenuta Montenisa i Franciacorta, Prunotto i Piemonte og Stag’s Leap i Napa, California.  

Andre kjente dyrkere i Friuli-området er eksempelvis: Vie di Romans, Schiopetto, Livio Felluga, Russiz, Gravner.

Silvio Jermann i positur med en flaske hvitvin av egen produksjon i bakgrunnen. Foto: Produsenten.

Vinene

Jermann Vinnae Ribolla Gialla. Foto: Vinmonopolet.

4068801 Jermann Vinnae 2020, Friuli Venezia Giulia, Italia 

Hvitvin laget på druen Ribolla Gialla, bare 12,5 volumprosent alkohol. Veldig frisk, syrlig, melent eple og litt aprikos. Veldig druetypisk. Og altså kjølig frukt. Mest eple, da. Krydret. Ingen skallkontakt her. Passer til: Svinekjøtt, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. 335,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

4068901 Jermann Chardonnay 2021, Friuli Venezia Giulia, Italia Lett krydret, ikke noe fatpreg, velbalansert og bra. Lite å trekke. Noe saltaktig, kalkaktig mineralitet. Litt pære i frukten, grønt eple også. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi. 335,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

14722201
Jermann Capo Martino 2020, Friuli Venezia Giulia, Italia 

Toppvinen til Jermann. Drueblanding, heftig, konsentrert, fast, lett syltet lime, med en flott, frisk smak med nøytral steinfrukt. Litt mandelbitterhet også. Friulano og Malvasia og Ribolla pluss andre er med her. Når den varmes opp, kommer aprikosnoter og kryddersorter frem. Veldig bra. Kompleks og spesiell. Lang lagring på gjærsoppene.  Fisk, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat. 625,– kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

4081401 Jermann Were Dreams 2021, Friuli Venezia Giulia, Italia 

Den var det trøkk i. Fatlagret og modnet i franske fat, men fatene er pent integrert, grønne epler, lime, litt vanilje og svakt tropisk også, god lengde, masse krutt og friskhet. Men også 5 g restsukker som trengs egentlig. Veldig syrlig og god finish. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. 595,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS