Det er nesten en underdrivelse å si at vinstokkene på Azorene ligger ved havet. Ikke sjelden står sjøsprøyten inn over dem. Dette gir også spesielle smaker i vinen, i tillegg til det faktum at vinene fra Azorene også vokser på vulkansk grunn. Svart lavagrunn.

Ukens viner:

Anselmo Mendes Magma, 2019, Azorene, Portugal.

Verdelho O Original 2019, Azores Wine Company, Azorene, Portugal 

Helt tydelig hva slags jordsmonn som ligger bak denne. Foto: Geir Salvesen

Geir Salvesen

Man kan sikkert innvende at ukens to viner tilhører nerdekategorien, mer enn mainstream, som det heter på nynorsk. Fra en perifer liten forblåst øygruppe langt ute i Atlanterhavet vest av Portugal, knutepunkt for seilbåter på vei til USA, ca 1/3 vei over.

Prismessig ligger de to også et lite stykke over middelpris for det norske innkjøpere vanligvis er villig til å gi. Så hvorfor et lite stykke tekst om dette?

Flere grunner.

  1. Smaken er interessant.
  2. Stilen er spesiell.
  3. Det var et satsingsområde hos Vinmonopolet i januar.

I november i fjor tok representanter fra Azores Wine Company en tur til Oslo for å presentere sine nyheter. Jeg møtte dem der for å høre nærmere om vekstforhold og vinstiler. En av dem som kom var vinmaker António Maçanita.

Sjøsprøyten står bokstavelig inn over «vinmarken». T.v. Antonio Macanita, grunnlegger og vinmaker, og Paolo Machado, grunnlegger og vingårdsbestyrer. Foto: Azores Wine Company

–Øya Pico og vinmarkene er på Unescos verdensarvliste. Vi har bygd steingjerder (currais) som beskytter mot saltvann fra havet og vindene. Vingårdene ligner et lappeteppe når de ses ovenfra, forklarer Antonio og viser bilder. Pico har kjølig til moderat klima, får nok modning på druene, mens vinmarkene ligger nedover mot havet og ikke så mye i innlandet fordi der samler det seg skyer om dagen. Vinmarkene helt ute ved den steinete og barske kysten får seg til og med en dusj av saltvann når det står på som verst fra havet.

Noe av poenget med Azorene er at vinene herfra går inn i en rekke av vulkanviner fra rundt om i verden. Som vinene fra nordsiden av Etna, som vinene fra Santorini i Hellas. Men Azorene er nok det mest ekstreme eksemplet, slik bildene viser.

Det må jo bli litt spesielt når vinstokkene vokser i et slikt jordsmonn. Foto: Azores Wine Company.

Man skulle tro at det ville skape en røyksmak fra vulkangrunnen, men det er nok som regel mer en innbilning enn en realitet. Det handler mer om en gjennomgående saltaktig smak, der mange også ville ha brukt begrepet mineralitet. Det er mye kalium og jern i det vi så vidt kan kalle et jordsmonn.

Men det er noe mer enn rent salt også. Ellers ville det jo bare vært kjedelig. Det handler om den totale vinstilen som kombinerer dette saltet med moden, men slank, kjølig, steinfrukt. Litt i Chablis-retning, men allikevel noe ganske annet. Også på grunn av at druene er forskjellige. Denne saltaktige mineraliteten passer for øvrig godt til nordisk, og spesielt norsk kjøkken, som mye er basert på råvarer fra havet.

En typisk matmatch ville være østers og skjellmat, pluss fisk med syrlige og fete sauser.

Verdelho o Original. Flott vin fra Azorene. Foto: Vinmonopolet.

13864001 Verdelho O Original 2019, Azores Wine Company, Azorene, Portugal Litt gul på farge. Frisk, eple- og sitrusaktig duft, så slår den over i litt mer modne smakstoner, eple, fersken med saltaktiig mineralitet i bunn. Sitrus. Litt urter også. Og litt over middels fylde. Bra konsentrasjon. Det er kombinasjonen av smaker som gjør denne vinstilen unik. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 285,70 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Servco

13604501 Anselmo Mendes Magma 2019, Azorene, Portugal 

Anselmo Mendes er en annen begavet vinmaker fra Portugal som også lager vin fra Azorene. Denne versjonen er svakt gylden med grønnskjær, syltet, syrlig grønn plomme på duft og smak, saltaktig finish, men alt i flott balanse. 5 måneder på bunnfall. Interessant. Og rimelig for kvaliteten.

229,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Excellars AS