Postet: 30. april 2017. Friske rødvinsstiler er ikke det man først og fremst forbinder med Australia. Men en av de mange interessante nyhetene som kommer i maislippet på Vinmonopolet fredag er et mini-tema om moderne og frisk Pinot Noir fra Adelaide Hills. Grip sjansen!

Dette er de tre Pinot-godbitene fra Australia som kommer på Polet til helgen. Foto: Geir Salvesen 

Pinot Noir er en vanskelig drue å få til å fungere utenfor Bourgogne. Den må ha lave nok temperaturer til at vinene bevarer friskheten og ikke smaker som Lerums syltetøy. Ikke noe galt om Lerum, men vi vil altså ha den transparente friskheten og primærfruktigeten som kjennetegner en god Pinot Noir. Det er ikke alltid man får det til i Bourgogne heller. Undermodne stiler er en av feilkildene der.

Australia har prøvd seg i noen år nå, på vanskelig Pinot. Yarra Valley i Victoria, Mornington Peninsula sør for Melbourne og spesielt Tasmania ha vært hovedkilden for lovende Pinot. Resultatene har vel vært blandet. Det har vært vanskelig å unngå oppblåste alkoholnivåer og varme smaker. Syltetøy og gummi er av og til fremmedelementer som har kommet seg inn.

Vinene fra Adelaide Hills like i nærheten av Adelaide – som også er inngangen til Barossa og McLaren-Vale, har vært lokale storheter men har vel ikke nådd så langt ut. Før nå. Polets tre Pinot-er fra Adelaide Hills viser hvor lurt det har vært å satse på dette området til Pinot-dyrking.

Temperatur-faktoren

Vind fra havet og høyereliggende vinmarker er faktorer som bidrar til å senke temperaturen i vinmarkene i Adelaide Hills. Det merker vi på det sjarmerende trekløveret som Polet lanserer fredag. Tre forskjellige typer, alle med flott frukt og innenfor en akseptabel prisklasse. Velvet Fog med leskende fruktsødme, innenfor det tørre spekteret, fyldige og konsentrerte Woodside Park, og Bourgogne-lignende Skin’n Bones.

Man får ikke de «fine» Bourgogne-navnene. Men man får essensen av Pinot. Til en kjøpbar pris. Det holder, det.

Så kan man ønske seg et minislipp en gang i fremtiden fra Tasmania.

Jeg hadde vanskelig for å finnet ut hvilken av de tre jeg syntes var best. De var forskjellige. Så du kan finne den stilen du helst vil ha.

Jeg inkluderer også en liten kraftpakke fra Mornington Peninsula.

Ellers poster jeg snart anmeldelse av hele det interessante polslippet.

Adelaide Hills

7608201 The Velvet Fog Pinot Noir 2016, South Australia ( Adelaide Hills), Australia. Kr 199,70, Karakter: 6, Poeng: 87.

Svakt mursteinsrød, kirsebær på duft, samme i smak, frisk og fin Pinot uten syltetøysaromaer, litt jordbær, moderne, flott australier med litt leskende fruktsødme men ellers tørr og fin.

7346501 Woodside Park Pinot Noir 2016, South Australia (Adelaide Hills), Australia. Kr 215,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Delikat, fløtete, innsmigrende og sjarmerende tykk frukt – heller ikke her er det noe syltetøy. Sømløs, ganske konsentrert og moderne. Mørk frukt her. Noe mer sødmefølelse . Kan også brukes som grillvin.

7438701 Skin’n Bones Pinot Noir 2016 South Australia (Adelaide Hills) Australia. Kr 249,70, Karakter: 6-, Poeng: 87,

Lagret preg med kjølig jordbær- og kirsebærfrukt, streif at noe syntetisk på duft som går bort litt ved lufting,  tørr, litt anis og kull først, strukturert, bourgogne-lignende.

 

Mornington Peninsula

1173201 Dexter Pinot Noir 2015, Mornington Peninsula, Victoria, Australia. Kr 349,90, Karakter: 5+, Poeng: 88

Eksempel på en strukturert, kraftig og konsentrert vin med passe fatpreg, modne mørke bær. Innslag av kirsebær og skogsbær. Litt fruktsødme i finish, men ikke for mye. Produsenten har drevet med Pinot Noir i mange år, 30 ca, og vinmarkene er like gamle. Det gir litt ekstra konsentrasjon. Men prisen nærmer seg jo Bourgogne-nivå.