Postet: 24. april 2017. Noen viner får seg et løft innimellom. Det har i hvert fall skjedd med de hvite Soave-vinene fra Veneto i Italia. Allsidige, sjarmerende viner som lar seg drikke til så mange retter.

Du trenger ikke være ved Canal Grande i Venezia for å nyte en Anselmi. Men det hjelper. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Soave har kanskje fortsatt et litt uggent rykte blant de mest frankovile, etikettdrikkende vinelskere, men fremveksten av kvalitetsprodukter fra produsenter som Roberto Anselmi, Pieropan, Ca’Rugate, Coffele og andre har banet veien for en helt ny generasjon viner med større konsentrasjon, innslag av mineralitet og ofte koblet med en myk, bløt fylde.

Noe annet som mange ikke er klar over, er hvor utrolig fleksible disse nye Soave-vinene er i forhold til tilpassing til mat. De smyger seg rundt maten og støtter opp om den og tåler en god del porsjon sødme, noe som ellers er vanskelig å håndtere for spissere og smalere viner. Og så drikker de faktisk svært bra til vanskelige franske oster som upasteurisert camembert og lignende.

Du må bare vite at bak noen av topprodusentene er det et hav av likegyldighet og overproduksjon og null skille mellom vinstokker som vokser nede på de flate slettene med fet muldjord, og dem som vokser i godt drenerte skråninger. Dette gjorde Roberto Anselmi (tidligere racerbilsjåfør) så sint at han meldte seg ut av DOCen, det vil si den områdekontrollerte betegnelsen Soave. Vinene hans er fra Soave, men på etiketten finner du ikke et ord om det, bare navnet Anselmi og vinmarksnavnene.

Utviklingen har gått i retning enkeltvinmarks-viner, spesielt fra Pieropan. Les her om Super-Soaven La Rocca. Det er viner med klart terroir-preg.

Garganega er hoveddruen i Soave, enten i 100 prosents tapninger eller blandet med litt Trebbiano eller Chardonnay. Avhengig av voksestedet gir den viner i to hovedstiler hos kvalitetsprodusentene: en rik, fyldig, sømløs og bløt steinfrukt på den ene siden og et mer mineralsk og friskt innslag hos andre. En fin mineralitet finner du blant annet hos Coffele, som har flotte sushi-soaver. Og La Rocca fra Pieropan. Egentlig er de fleste Soave-viner egnet til sushi. De mer mineralske passer best til sashimi, mens de fyldigere og litt søtere stilene er gode til makiruller, f. eks.
Et problem for noen av de mer konsentrerte Soave-vinene er at de lett blir for søte og syresvake. Vi trenger altså en kjerne av friskhet i dem. En god Garganega-vin trenger vanligvis ikke fatlagring, som lett forstyrrer smaksbildet. Men noen av toppvinene blir fatlagret, og som regel går det greit. Det er lite overeiking av disse vinene.

Soave-viner takler litt av hvert. Også en helgrillet blekksprut. Foto: Geir Salvesen

2043201 Ca Rugate Soave Monte Alto 2014, Veneto, Italia. Kr 199,90, Karakter: 5+, Poeng: 86

Bra Soave med kjølig aromabilde, grønne plommer, fin konsentrasjon. Litt mineraler i bunnen. Henger fint sammen. Bestillingsutvalget.

4539601 Coffele Soave Ca Visco 2016, Veneto, Italia. Kr 199,90, Karakter: 5+, Poeng: 86

Frisk, litt urteaktig i stilen med melon og fersken og veldig sjarmerende smaksforløp. God dybde og bra finish. Bestillingsutvalget.

 

 

Giuseppe Coffele har en sentralt plassert eiendom i landsbyen. Foto: Geir Salvesen

4246701 Gini Soave 2015, Veneto, Italia. Kr 159,90, Karakter: 5, Poeng: 84

Fint balansert Soave med noe konsentrasjon, god modenhet. Plomme, modne gule epler og sitrus. Alt er på stell her. Sjarmerende og åpen i stilen. Basisutvalget.

4073401 Anselmi San Vincenzo 2016 , Roberto Anselmi, Veneto. Kr 144,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Litt moden kiwi, grønt, duft, frisk og sjarmerende så kommer det en uventet fedme, og så er det en pen og pyntelige ettersmak med streif av pepper og ørliten kjernebitterhet. Kosevin som kan brukes uten mat. Basisutvalget.

2043201 Ca Rugate Soave Monte Alto 2014, 199,90, Veneto, Italia. Kr 199,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Bra Soave med kjølig aromabilde, grønne plommer, fin konsentrasjon. Litt mineraler i bunnen. Bestillingsutvalget.