Dette er en deilig, klassisk Napa-Cabernet. Skynd deg å drikke den før det er for sent. Mange viner herfra toucher snart 16 volumprosent alkohol.  

Ukens vin: Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

En smak av gode, gamle dager, dette. Selv om alkoholen er gått opp også på denne. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det er ganske nøyaktig 30 år siden jeg tok den første vinturen til California. Og da var det egentlig bare Napa som gjaldt. Den brede, absolutt så smått idylliske, dalen som går nordover fra innerst i San Francisco Bay, var ennå ikke utviklet slik som i dag. Men jeg husker noen virkelig flotte opplevelser på vingårder som Stag’s Leap, Trefethen, Beaulieu. Det var ikke for ingenting at noen av disse vinene hadde slått toppvinene fra franske vinslott under blindsmakninger. De var elegante, de var modne nok, men ikke overmodne, der Bordeaux mest kjempet mot grønnhet og undermodenhet (ja, det var før, det). Alkoholnivået lå rundt 12,5 på Stag’s Leap, kan jeg huske. Det må være feil, tenker du. Man kan ikke få 12,5 i Napa? Nei, ikke nå. Men den gang.

Siden 1997 var det gjennomsnittlige potensielle alkoholnivået i druene fra Napa målt til 14,3 volumprosent alkohol. I 2013 var tallet 15,6 volumprosent.

Jeg er ikke noen alarmistisk type. Jeg tror ikke verden går under, oppvokst som jeg er på Sørlandet med dommedagsvyer og svovelprekener. Men en ting er helt klart: Det er i ferd med å bli for varmt i Napa til å lage balanserte viner. Balanserte viner. Det må gjentas. De kommer sikkert til å lage viner der i lang tid fremover, med så mye penger som er lagt ned der. Og så er det teknikker som kommer inn for å harmonere vinproduksjonen til et varmere klima. Men det å drikke 15,5-16 prosent alkohol i viner som mangler syre og som er laget i amerikanske overkill-versjoner, det er ikke det minste attraktivt i min verden. Det er faktisk så lite attraktivt at jeg heller tar en Cola. Zero.

Og så sitter jeg i Norge vinteren 2022 og opp av glasset dufter det noe som henter opp minner fra 30 år tilbake. Det er pussig med luktesansen, den er koblet rett på hjernen med alle luktminnene. Den liflige, mørke, søtlige duften til Cabernet-druen, med passe fatbruk, litt blyant og grafitt. I smaken balansert. Dette er good old days!

Beaulieu. Også kalt Napas første kult-produsent. Ikke minst på grunn av en kar som het André Tchelistcheff som opprinnelig var russiskfødt, men bodde i Frankrike og ble hentet mot slutten av 1930-tallet til eiendommen. Han var opplært i de til da mest moderne, europeiske produksjonsmetodene med beskjæring og vinmaking og tendenser til temperaturkontroll for de hvite. Den aller første amerikanske kultvinen kom i 1941 og ble hetende Georges de Latour Private Reserve Cabernet Sauvignon. Latour var navnet på eieren av Beaulieu. Selv ble Tchelistcheff sjefsvinmaker og visepresident i firmaet.

André Tchelistcheff var mannen som nærmest revolusjonerte amerikansk vinmaking på 1940-tallet. Foto: Beaulieu.

Det er nesten så man kan kjenne den europeiske påvirkningen den dag i dag. Eller så er det innbilning. Nei, det er ikke det. Det er i balansen man kan kjenne det. Smaken er jo amerikansk og moden og med endrue-materiale. Ren Cabernet kan bli endimensjonalt og kjedelig, men ikke disse og ikke denne. Spesielt ikke siden det faktisk er en druemiks bak. Cabernet er 84 prosent av innholdet, så er det diverse druer, Syrah, Petite Sirah, Merlot, Touriga Nacional og litt Cab. Franc også.

Alkolnivået er på moderne høyder, men den virker ikke så sviende og svær i munnen, nei.

Har du en svær biff, så har du en vin her.

Beaulieu med den velkjente etiketten. Foto: Vinmonopolet.

3425901 Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017
California, USA

Veldig fin vin, strøken, med myk Cabernet, solbær, bjørnebær, plommer og lær. Litt utviklet. God lengde. Litt krydder i finish. 14,5 volumprosent alkohol, som er godt pakket inn av nok friskhet og passe tanniner. Passer til: Storfe, lam og sau. 399,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Treasury Wine Estates Norway A