Postet: 18. september 2017. Vil du ha viltvin, sa du? Prøv denne, om du husker navnet. Bila-Haut Occultum Lapidem.

God høstsmak i denne. Foto: Geir Salvesen

Vanligvis går man til Rhône eller Bourgogne, eller Toscana eller Piemonte eller Bordeaux når man skal ha en solid viltvin. Men i flere år har Rhône-kongen Michel Chapoutier laget toppdråper fra Languedoc-Roussilon. Med litt av samme drueblanding som er vanlig i Rhône. Altså Syrah, Grenache og Carignan.

Syrah stiller med kryddernoter og urter, Grenache med fylde og sødme og Carignan med mineralitet og tanniner.

Languedoc og omegn er ett av områdene som fortsatt venter på «det endelige gjennombruddet». Men imaget etter å ha vært Frankrikes billigvinområde i så mange år, ser fortsatt ut til å vare, selv om mange produsenter for lengst har bevist at de har kommet mye lenger opp på kvalitetsstigen.

Denne vinen kommer altså fra Domaine de Bila-Haut, som er Chapoutiers hovedeiendom i Languedoc. I tillegg er det pussige navnet supplert med nok en pussighet. Occultum Lapidem som er latinsk og som betyr en «gjemt perle» eller «skjult smykke» eller noe i den duren.

Til viltet

Når jeg mener denne vinen passer godt til vilt, har det å gjøre med at vil ofte er litt sødmefullt i smaken og at man  må ha avslepne tanniner. Ofte trenger man også litt lagringspreg, som gir assosiasjoner til høsten og årets aldring.

4137901 Bila-Haut Occultum Lapidem 2014, M. Chapoutier, Roussillon, Frankrike. Kr 229,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Veldig bra, moden utviklet på duft, lær og hud og litt stall, mye lær, trøfler, jernbanesviller, tjære, mørk, sødmefull bærfrukt. Myk, rik. Bestillingsutvalget.