Postet 30. april 2018. Soave-vinene er flotte i 2017-årgangen. Pieropan er på høyden, som vanlig. Ikke trenger goddråpene å koste så mye heller.

  

En Pieropan i de rette, romantiske omgivelsene. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin: Pieropan Don Pedro Soave Classico 2017

 Jeg satt på min gamle favorittrestaurant i Venezia, Trattoria Aciugheta, ansjosen – på norsk. (Adresse: Campo SS. Filippo e Giacomo, 4357, 30122 Castello). Dette er en forunderlig miks av et turiststed med pizza, og et enoteca med en super bra vinliste. Øynene falt på Pieropans La Rocca Soave.

Soave, ja. Et område halvveis ødelagt av tiår med kjedelig vinmaking, ofte på det flate slettelandet med manglende drenering. Laget på Trebbiano, istedet for Garganega. Men noe skjedde og folk som Anselmi, Pieropan og Coffele og andre satset på endring. Pieropan var – ifølge flere kilder – den første produsenten som faktisk kalte vinen som for Soave. Det skjedde på 1930-tallet.

Jeg dro opp dit, for noen år siden, til Pieropans merkelige vingård som vel egentlig ikke var annet enn et slags steinbrudd oppi åsen over landsbyen Soave i Veneto. Det er jo akkurat denne steinen som gir det ekstreme terroirpreget i La Rocca. Det er simpelthen en fullblods steinvin, like terroirpreget som en flott burgunder. Det er litt Meursault Perrières og Chassagne-Montrachet over noen av årgangene.

Andrea Pieropan med noen av mineralene og steintypene som ligger i vinmarkene. Foto: Geir Salvesen

I tillegg til flotte La Rocca, (som koster kr 299,-, i siste årgang på BU) har Pieropan også Calvarino. Og den «vanlige» landsbysoaven. Som er ukens vin.

Hvilke grunner finnes det så til å elske Soave?

Mange. Her er noen:

  1. Det er en rund hvitvinsstil som er brukbar til mange typer mat, også litt krydret, asiatisk mat. I tilleg til pasta, pizza, sjømat.
  2. Stilen vekker ikke anstøt. Mange liker den. Nok fruktsødme.
  3. På det laveste nivået er den snill med lommeboken.

 Et par ting om Soave Classico 2017. Den er laget på Garganega/Trebbiano i en 85/15 miks. Det har tradisjonelt vært blandingsforholdet de siste årene. 2017-årgangen er moden, for noen Soave-varianter kanskje litt overmoden, men her har vi en fin kombinasjon av frisket, en liten kjernebitterhet – som mange viner fra dette området har – og plenty av frukt. Plommer, stort sett.

 

Pieropan Soave Classico. Foto: Vinmonopolet.

3194001 Pieropan Don Pedro Soave Classico 2017, Veneto, Italia. Kr 147,90, Karakter: 6, Poeng: 85. Basisutvalget. Polkategori: 1. Importør: Winetailor AS.

Fin, frisk, hvite og gule plommer, litt vegetasjon og friskhet og urtekrydder. Middels fyldig, fresh og god. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitiff. Sommerlige salater, kos i kroken. Kan også fint nytes uten matfølge.