Det var to rødviner fra Portugal som gjorde størst inntrykk på meg for to årtier siden. Barca Velha.  Og Quinta do Crasto Reserva. Crasto holder koken og leverer ypperlige røde og hvite viner fra vakre Douro-dalen.

Ukens vin: Quinta do Crasto Reserva 2016

Miguel Roquette viser frem Crastos nye vingård i øver Douro – eller Douro Superior. Foto: Geir Salvesen

Ordet Crasto kommer for øvrig fra det romerske ordet Claustrum, som betyr fort. Det var nok et fort en gang her på denne kollen oppe i Dourodalen med god utsikt nedover og oppover den gullskimrende elven. Derav navnet. Gullelven. Alle vakre dalers mor. Terrasserte skråninger, varmt sommerklima, gamle vinstokker, ny teknikk og nøye utvalgte druer. Det blir det gode viner av.

Det har vært noen av kriteriene for suksess hos Crasto. Og de andre naboene som pumper ut stadig bedre rødviner. Fortsatt kraftige, men med mer og mer saftighet og friskhet. Så mye saftighet at man fint kan bruke flere av dem til torsk.

På den andre siden av elven, en kilometer eller to i luftlinje, men nær en times snirklete busskjøring unna, ligger Niepoort og Quinta do Napoles som er Niepoorts vinøse hovedkvarter. Det er et topp destinasjonsmål for dem som kommer seg så langt oppi et av verdens vakreste vinlandskaper. Dirk van der Niepoort er en av verdens smarteste og mest nyskapende vinmakere, og han har øst seg inn også på det norske vinmarkedet. Saftighet og friskhet er hans varemerke.

Mineraler, sa du mineraler? Dette er jordsmonnet i øver Douro i Crastos vingård. Foto: Geir Salvesen

For 10-15 år siden plantet Crasto vinstokker oppe i de barske, steinete og stekvarme skråningene i øvre Douro, på grensen av Spania. Jeg ble med Miguel Roquette, en av eierne av Crasto, på en tur opp dit for noen år siden. En ferd gjennom en mengde sluser før vi kom opp i de steile partiene der skiferaktig stein utgjorde vekstgrunnlaget.  Med vinstokker plantet i.  Det var 1. eller 2. årgang. Rødvinene var saftige og ferske og nye og sjarmerene. Nå har de med litt alder lagt på seg litt mer og det er kjørt på med fatlagring. Noe av sjarmen er forsvunnet fra den hvite.

Crasto har fabelaktig druemateriale med 100 år gamle vinstokker i sine spesialviner som ikke er i Norge.

Crastos portefølje. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin er Quinta do Crasto Reserva. Jeg ble første gang gjort kjent med denne vinen under etter et besøk hos en molekylær-gastronomirestaurant i  Storbritannia der portugisiske João Pires var sommelier. Det ble en sånn wow-opplevelse. (Senere var Pires å finne hos Mandarin Oriental i London, Heston Blumenthals restaurant der) Men jeg tar med også smaksnotatene på de andre Crasto-variantene. Den røde Superior fra øvre Douro er et kjekt alternativ.

Quinta do Crasto Reserva. Foto: Vinmonopolet.

4533101 Quinta do Crasto Reserva 2016, Douro, Portugal.

16 er en god årgang herfra. Nydelig nese, begynnende tertiæraromaer med lær, krydder. I smaken mørk bærfrukt, god lengde, nok friskhet. Lang finish. Og viktigst av alt: Tanniner i sjakk. Mye for pengene.

Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt. 294,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

209101 Crasto Superior Red 2016, Douro, Portugal.

 Konsentrert, mørk, morellaktig smak med god fruktsødme, mintaktige tanniner og en lang finish. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe, lam. 195,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

3722101 Crasto Superior White 2016, Douro, Portugal.

 Endel fat, hvite fersken, blomster, et fatpreg som trenger noen år for å bli avslepet. 195,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 3)
Excellars AS

3046201 Crasto Douro Red 2017, Douro, Portugal.

Relavtiv enkel, sjarmerende, åpen, mørkbærsfruktig vin med fine tanniner. Middels fylde. Passer til: Kylling, pasta, lettere retter, eller som kosevin i kroken.

159,90 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 5)

Excellars AS

11091401 Crasto Douro White 2018, Douro, Portugal.

Strågul, behagelig steinfrukt på duft og smak, overraskende frisk stil til å være fra et så varmt sted. Moderne vin som fungerer fint til lettere retter. Passer til: Kylling, tapas, salater, fisk. 169,90, kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)

Excellars AS