Postet 26. juni 2017. Hva skal man egentlig kjøpe til det sommerlige måltidet? Her har jeg valgt ut fire toppviner innen sin kategori. Felles for alle er høy kvalitet og særpreg.

Virkelig gode saker til sommerlige skalldyr. Foto: Geir Salvesen

La oss si at det er sjømat som står på bordet. Østers, skalldyr, fisk med syrlig saus. Mulighetene er mange for en god vinmatch. En av mine favoritter for tiden – som gjør stor lykke under større smakninger med mange forskjellige ganer til stede – er Jean Marc Brocards Chablis Sainte Claire 2015. Det er noe uimotståelig sjøfriskt over den, samtidig som den har østerspreget og mineraliteten den skal ha. Og så er den typeriktig. Den roper Chablis høyt over hustakene. Den kan drikkes til mer enn østers. Sashimi med soyasaus, f. eks.

571701 Brocard Chablis Sainte Claire 2015, Bourgogne, Frankrike. Kr 209,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Grønn, eplefrisk på duft, hint av stein og røyk, i smaken miks av lime, epler og sjømineralitet. Veldig god lengde. Støttende fylde i midten. 2015-årgangen er åpen og moden, men også veldig krisp og kan brukes til fisk, skalldyr. I tillegg til østers, selvsagt.

Luringer fra Loire

Polet satset stort på Muscadet denne våren og forsommeren. Dermed er vi forspent med flere gode varianter. Lagringen på berme, gjærcellene, gir en kremete smak og struktur i munnen i tillegg til god mineralitet.

7402501 Poiron Dabin Ch. Thébaud Muscadet Sèvre et Maine Clos des Tabardières 2010, Loire, Frankrike. Kr 184,40, Karakter: 6, Poeng: 88

Fast stil på denne, konsentrert, syrlig med kandisert lime, sjøvann. To av vinene jeg har smakt har oppført seg noe forskjellig. Den ene langt mer kremete og litt dorskere enn den andre. Den siste var mer syrehvass, og med en klar konsentrasjon. Grønngul på farge. 74 måneder på bunnfallet.

3913101 Paul Prieur Sancerre Mont Damnés 2015, Loire, Frankrike. Kr 250,-, Karakter: 6, Poeng: 91

Noen har bare det lille ekstra. Vinene fra Paul Prieur og supervinmarken Mont Damnés rett i nærmeten av landsbyen Chavignol i Loire, har det store ekstra. Mineralitet, hvite blomster, svakt nesle- og urtestreif i en lekker, frisk, elegant innpakning. Gourmetmatvin.

Hvit Bordeaux

Vi forbinder Bordeaux med rødvin. Eller søte Sauternes-dråper. Men Bordeaux er fullt av gode hvitviner. Også fullt av kjedelige hvitviner. Her er en som har tyngde og fylde, Semillon og Sauvignon Blanc er druene her, og årgangen er den friske og gode hvitvinsårgangen 2014.

7400101 Grand Enclos du Ch. de Cerons 2014, Bordeaux. Frankrike. Kr 189,70. Karakter: 6, Poeng: 86

Fat og nøtter på duft, sitronskall og sitrus også, krydret og herlig vin med god konsentrasjon og en flott, balansert frukt. Ikke overreiket, bare et streif og ikke mer enn det som trengs til en fisk med smørsaus.