innlegg4bilde1
En god kombinasjon. Rimelig musserende med passe restsukker går fint til fårikål. FOTO: Geir Salvesen

Postet: 14. oktober 2016.
Ikke vet jeg hva som er norsk nasjonalrett. Men det skulle ikke forundre meg om det er fårikål. Får i kål. Kokt lenge og vel og med en høstlig smakstone som gjør at man nesten lengter etter mørke og kaldere dager. For den retten gjør deg het innabords.

Drikkefølge til dette har jo tradisjonelt vært vann eller øl. Det er først de siste årene at vi har tenkt: Hvis vi ville ha et glass vin til, hva er det ville passe da?

Først en kjapp analyse av retten. Det er en del som består av kokt kjøtt og faste poteter. Og en annen del som består av suppe. Pluss kål.

Suppe har den egenskap at den har en tendens til å vaske ut smaker i vin.

Hodekål har den egenskap at den blir litt søt ved koking. Ikke veldig søt. Men litt. Nok til at vin med syre lett virker tynne og nervøse i selskap med denne norsk-flotte retten. Men vent – er den norsk?

Jeg har hørt det fortalt at den egentlig er portugisisk. I hvert fall har det funket bra tidligere med portugisiske, enkle og rimelige rødviner (ikke fra Douro-dalen, hvor det er en del tanniner i vinene) der jeg har hatt sjansen til å kombinere de to.

Men hvis vinvalget skal gi en kombinasjon av eleganse og smyge-seg-bakom-retten-kapasitet, er det vanskelig å slå en musserende. En musserende laget på Champagne-metoden med de klassiske druene som Pinot Noir og Chardonnay er fint. Og gjerne med litt restsukker som ellers ikke er noe populært i min munn, men som fungerer godt her. Til kålen.

Her har jeg valgt en sør-afrikaner, men du kan også prøve en musserende fra Bourgogne, fra Alsace, Franciacorta.

Rødvinsmessig ville jeg ha prøvd en amerikansk Pinot Noir, f. eks Babcock fra Santa Barbara County.

 

46751901 Pongracz Musserende, Stellenbosch, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 149,90, 84 poeng Karakter: 5+. Bestillingsutvalget.

Dette er en vellaget, fruktdrevet vin med modne, gule epler, avrundet fruktsødme, nok friskhet. 10 g restsukker. Ellers brødbakst og toast i aromabildet. Ganske kremete i stilen og lett å like. Har ikke noe terroir-preg som en Champagne, men det trenger den heller ikke å ha. Miks av Pinot Noir og Chardonnay.