Den vanskeligste druen å få korrekt? Det er Pinot Noir, det. Her er en svært vellykket utgave fra New Zealand som til overmål har et fint navn: Mount Beautiful.

Ukens vin: Mt. Beautiful Pinot Noir, New Zealand.

Vinmarkene til Mount Beautiful, New Zealand. De gjør ikke skam på navnet. Foto: Produsenten.

Mens prisene på selv middelmådige burgundere er på vei oppover i øvre skylag, finnes det altså erstatningsviner som gir deg helt utmerkede Pinot Noir-vibrasjoner – til helt andre og mer behagelige priser. California og Oregon i USA, Sør-Afrika til og med. Og selvsagt New Zealand.

Ukens vin kommer fra en forholdsvis ny produsent, Mount Beautiful, som ligger på Sørøya, men et stykke unna de tradisjonelle vinområdene rundt Marlborough, helt nord på Sørøya. Mellom Christchurch og Marlborough, for å være mer eksakt.

Det er økonomiprofessor David Teece – født og oppvokst på New Zealand, men bosatt i USA, som står bak dette foretaket.

De første årgangene er kom i 2013-2014 og vinstokkene har altså ikke rukket å få noen alder av betydning. Men det disse druene mangler i smakskompleksitet, tar de igjen i pur drikkeglede i vinform. De har ungdommens energi og saftighet, koblet med det transparent, silkete preget som kjennetegner god Pinot Noir.

David Teece har gått metodisk til verks under oppbyggingen av vinanlegget og spesielt utvelgelsen av spesifikke vinstokk-kloner. Når det gjelder Pinot Noir, er det plantet 13 forskjellige kloner, som alle har sine spesielle egenskaper. Halvparten er imidlertid såkalte Bourgogne-kloner.

Dette har gjort det mulig å konstruere – ordet høres litt feil ut, men allikevel – en smak som er kompleks nok til å gi dybde selv til unge vinstokker. Målet var å «bygge», som man sier, en vin med rubinfarge, med frisk – men moden – bærfrukt. Og harmoniske tanniner. God lengde og mye smak.

Det har de altså greid.

Dette er en utmerket vin til gastronomi, hvit fisk, and. Pasta med kjøtt. I det hele tatt moderne, god mat.

Mount Beautiful Pinot Noir har en vakker, håndskrevet etikett. Foto: Produsenten.

11165901
MT Beautiful Pinot Noir 2017, Canterbury, New Zealand. 

Håndhøstet, intens, konsentrert Pinot Noir med jordbær- og morellsmaker, veldig god konsentrasjon, ikke for svær og tanniner pent integrert. Ufiltrert, moderne, 10 måneder på 25 prosent nye fat. Passer til: Svinekjøtt, fisk, småvilt og fugl, lam og sau. 259,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)

Red & White AS