Muscadet-vinene fra ytterst i Loiredalen er blitt liggende i en prismessig bakevje. Så flott, da, at disse nå fremstår som svært gode kjøp. Og ukens vin er en skikkelig lekkerbisken.
Ukens vin: Bonnet-Huteau Muscadet Sèvre et Maine sur Lie Les Dabinières
Muscadet med lav avkastning og lav prislapp kan være et toppkjøp på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen
Melon de Bourgogne, som druen heter, var en historisk feilsatsing. Trolig. Mens vinbønder i Bourgogne ga den opp og heller plantet Chardonnay og dermed laget noen av verdens mest ettertraktede hvitvinsstiler, ble den transportert ut til Loire-dalens møte med havet og plantet der. Og siden hørte ingen noe fra den. Jo, litt. Saken er den at en skikkelig Muscadet med god konsentrasjon, gir et forbløffende streif gjennom nordiske smaker, kjølige smaker, mineraler, syre. Og så vidt det er – noe melon. Men det er så vidt.
En halvdårlig Muscadet er bare et syrebad i munnen og smaker stort sett ingen ting.
Denne sur lie-betegnelsen handler om kravet til at vinen må oppholde seg på bermen, bunnfallet, en stund. Det blir brukt for å få litt mer smak i den, litt munnstruktur. Litt mer krydder og fløte. Ikke akkurat fløte, men noe mer rundt.
Det sier jo litt at man må bruke denne teknikken for å få nok smak i vinen.
Nå kan det se ut som om jeg er skeptisk til hele denne Muscadet-verdenen. Overhodet ikke. En god Muscadet er en superb opplevelse. En hvitvin som lagrer godt og som med alderen antar en svak honningtone. Med vekt på ordet svak. Derfor er det også lurt å kjøpe eldre Muscadet som er å få kjøpt på Vinmonpolet. 2010-årgangen er utmerket.
Brødrene Remí og Jean Jacques Bonnet driver Bonnet-Huteau i dag. Foto: Produsenten.
Men ukens vin er en 2018-årgang og det er vanligvis i yngste laget for å få noe smak ut av en vin. Men altså ikke denne. Bonnet-Huteaus versjon av Muscadet har nok smakstrøkk som det er. Fremstilt av biodynamisk dyrkede druer, på sandholdig jordsmonn med skifer, gneis og innslag av leire. Med skikkelig syre på over 7 gram pr liter. Spontanfermentert. Ingen sprøytemidler eller kunstgjødsel er brukt. Beintørr, 1,3 g sukker pr liter.
At den har fått en så skikkelig klar smak, skyldes trolig den lave avkastningen som er oppgitt til 40 hl pr hektar. Den har modnet på bunnfallet i seks måneder.
Brødrene Rémi og Jean-Jacques Bonnet har drevet eiendommen sammen siden 1988, og la om til økologisk drift i 2005. Flere av vinmarkene er nå biodynamisk sertifisert.
Skalldyrvin?
Tradisjonelt har Muscadet vært fremstilt som den perfekte skalldyrvinen. Det er en sannhet med enorme forbehold. Fordi skalldyr gjerne kan skilte med noe sødme, f.eks reker, vil en Muscadet vanligvis bli altfor syrlig og spinkel. Kamskjell også. Til østers, derimot, er de ganske så perfekte.
Man kan bruke dem til fiskeretter, med syrlig smørsaus. Eller sashimi og sushivarianter.
Bonnet-Huteau Muscadet. Foto: Produsenten.
7617101
Bonnet-Huteau Muscadet Sèvre et Maine sur lie Les Dabinières 2018
Loire, Frankrike En biodynamisk vin som er perfekt balansert, svakt melon-aktig start på duften, så et vakkert krydder, rent og nøytralt smaksbilde, litt kalkmineralitet, gul sitrus. Og en merkbar konsentrasjon som hever denne over den store hopen av Muscadet-viner under 200 kroner. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, østers, aperitiff. 189,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS