Det er få viner som sier sommer mer enn Chablis. Men disse vinene er selvsagt ypperlige også på vinteren når skalldyrene er best.

Ukens vin: William Fevre Petit Chablis 3 ltr Bag-in-Box

Det er ikke bare småpiker som venter på sommeren nå. Vi også. Med et godt glass Chablis til. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Er Petit Chablis den nye Chablis’en? Kvalitetsnivået på dette laveste trinnet av stigen er i hvert fall blitt markant bedre med årene, kanskje hjulpet av litt generell temperaturstigning.

Også boksevinene og kvaliteten der er blitt mye bedre, og det er svært liten forskjell mellom flaskevarianten og boksevarianten hos de beste produsentene.

I Chablis har William Fevre seilt opp som en av de aller fremste produsentene. Også en av de dyreste, for så vidt. Dette var i sin tid en produsent som elsket eikesmak på sine viner, men da Champagneprodusenten Henriot kjøpte Fevre og ansatte Didier Séguier som vinmaker, ble det slutt på fatpreget. Nå er det klokkeklar, kjølig, mineralsk, nøytral, grønn frukt som gjelder. Og det er jo det vi er på jakt etter fra dette området.

Fevre har for øvrig mye toppvinmarker, så mye som 16 hektar med Grand Cru-marker, og noenlunde det samme i 1.er Cru-segmentet.

Didier Séguier er vinmakeren og er hovedansvarlig for den rene stilen som Fevre har fått de siste årene. Foto: Fevre.

Ukens vin er altså en Petit Chablis, og forskjellen på en Petit og en vanlig Chablis, er ikke så stor som den var før. Men stilmessig er det her en liten forskjell i og med at denne lille Chablis’en er laget av druer som har vokst på såkalt Portland-kalk og ikke Kimmeridge som vanligvis gir mer sjømineralitet i druene.

Men vinen har alt det andre den trenger for å være områdetypisk. Den går utmerket til skalldyr, sashimi og til stekt, hvit fisk med smørsaus og annet syrlig og fett tilbehør.

Prismessig begynner det å bli smådyrt også med gode bokseviner, men deler vi denne tre-liters kartongen i 4 flasker, er prisen bare 178 kroner og 5 øre. Og da blir det straks bedre.

Serveringstips: Dekanteres i 2-3 timer på forhånd, serveres ved rundt 9-10 grader i vide burgunderglass.

Boksevinen til William Fevre. Foto: Vinmonopolet

10714506
William Fevre Petit Chablis 3L BIB 2018, Petit Chablis, Bourgogne, Frankrike

 Grønnlig fargetone, kalkmineralsk i smaken med nøytral steinfrukt, ikke noe særlig med sjømineraler her, grønne epler, lime, harmonisk og korrekt i alle former. Klokkeklar i smaken. Serveres ved ca 10 grader. Dekanter den gjerne. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 714,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Robert Prizelius AS