Postet 19. okt 2016.   Cloudy Bay er vingården som dro i gang kvalitetsrevolusjonen i New Zealand. I tillegg til velkjent Sauvignon Blanc, lages det også utmerket Pinot Noir. I to distinkt forskjellige vinstiler. Her er grunnene til det.

 cloudy-bayskilt-redusert

Det berømte skiltet med fjell-silhouttene er utsikten fra vingården. Foto: Geir Salvesen

Marlborough Sauvignon Blanc. Det er akkurat som om man kjenner det nyslåtte gresset, aspargesen og den vegetal-dominerte frukten som også kan skilte med litt syrlig, tropisk frukt. Alltid litt spiss i starten.

Men det som fikk meg hektet i sin tid var en blindsmakning for ca 20 år siden der noen hadde lurt med en Chardonnay fra Cloudy Bay og puttet den inn blant en bunke topp-burgundere. Den kom ganske godt opp på listen hos de fleste, etter det jeg kan huske. Den viste seg å være kveldens store overraskelse. For det var en moden og lagret vin, det dreide seg om. Laget av teamet til David Hohnen som den gang også eide Cape Mentelle i Australia. Vingården ble startet opp i 1985.

Det er pussig hvordan en enkeltopplevelse fester seg i hjernebarken og i ganen.

Så kom Kevin Judd inn som vinmaker og befestet Cloudy Bay som noe av det ypperste. Før han gikk av for noen år siden. Selv driver han nå Greywacke noen få kilometer unna Cloudy Bay. Stilen er nesten i andre enden, mye bredere smak, akkurat som om han var gått lei av den slanke, superfriske Cloudy Bay-stilen.

Skrukorker. Og hva det gjør.

De fleste som går inn på Vinmopolet for å kjøpe Cloudy Bay – eller viner fra New Zealand – gjør det fordi de skal ha middag samme kveld eller kvelden etterpå. Det er til og med skrukork på dem for å gjøre terskelen enda lavere for å drikke dem tidlig.

Men – dette er viner som trenger litt tid.

tim-heath

Tim Heath, Senior Wine Maker på Cloudy Bay. Foto: Cloudy Bay.

   I starten er de spisse med klart vegetale aromaer, ikke helt i asparges-seksjonen, men litt i den retningen. Dette dempes imidlertid helt i løpet av kort tid, sier Tim Heath, senior winemaker på Cloudy Bay som nylig var på Norgesbesøk.

I og med at mange av flaskene fra øya er på skrukork, er det også oppstått diskusjon rundt reduktive aromaer som lettere ser ut til å oppstå nettopp med denne typen lukkemekanisme. Det kan være en miks av hundpels og fyrstikklukt. Ikke akkurat noe man vil ha så mye av i en vin. 


– Vi må simpelthen være mer forsiktig med sulfittnivåene, sier Heath.

    Ellers – har du noen hovedfilosofi for Cloudy Bay?

     Jeg vil ha en solid primærfrukt, men en vin som også kan lagres, sier han.

Javisst. Jeg synes faktisk at Cloudy Bay MÅ lagres. Deres Sauvignon Blanc i 2016-årgangen er litt for spiss nå, men ett år i kjelleren og vinen mykner opp og sliper av seg det mest ekstreme av det vegetale preget.

cloudybay-dame-med-fat-redusert

Også Chardonnay’ene er gode saker fra Cloudy Bay. Her ved smakssenteret nær Blenheim i Marlborough. Foto: Geir Salvesen

Vinene i Norge

3089001 Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015/2016, Marlborough, New-Zealand. Kr 249,-, 86 poeng Karakter: 5-

2016 er spiss, med syrlig lime og tropisk frukt og stikkelsbærelementer.  Veldig slank, og mangler litt midt-fylde. Men masse potensiale. 2015-årgangen er på vei ut, men det skal fortsatt være noe igjen i hyllene. Den er kommet mye lengre og skal fint kunne drikkes nå.

5931601 Cloudy Bay Te Koko 2013, Marlborough, New Zealand. Kr 349,-, 88 poeng 5+

Litt mye fat i starten, men med litt lufting åpner den seg opp med steinfrukt, fatkrydder, sitrus og moden, varm lime i aroma- og smaksbildet. En vin som har fått litt lagringskarakter og som har roet ned den mest nervøse og spisse friskbærsfrukten. Men med den prislappen ligger den og stanger mot pristaket. Her er det brukt villgjær og lagring på franske fat. Og det siste merkes godt. Et år til så er den enda bedre og fatene mer integrert.

3140201 Cloudy Bay Chardonnay 2014, Marlborough, New Zealand. Kr 289,-, 87 poeng 5-.

En ganske kompleks vin som startet med noe fatpreg på duft, men som i smaken viser seg å være ganske bra integrert allerede. Relativt nøytral stein- og bærfruk, streif av smør og hasselnøtter. Elegant og ikke så kraftig. En luring av en vin som er litt i fransk stil. Og som vil være enda bedre om fem år.

cloudy-bay-pinot-nor-redusert

Pur, livlig rødbærsfrukt er det i Pinot Noir’en fra Marlborough. Foto: Geir Salvesen

5090801 Cloudy Bay Pinot Noir 2014, Marlborough, New Zealand. Kr 295,50, 87 poeng. Karakter: 5-

Kjølig, syrlig rødbærs- og morellfruktighet, pur og elegant med nyknuste bær og masse primærfrukt. Sjarmerende og åpen nå, men kan gjerne ligge et år til eller to for å få større kompleksitet.

3981101 Te Wahi Pinot Noir 2014, Central Otago, New Zealand. Kr 349,-, 88 poeng. Karakter: 5

Vi er ikke lenger i Marlborough, men i Central Otago på vestsiden av øye hvor det er mer ekstreme værforhold. Her får vinene mer kraft. Denne også. Veldig trøkk, med fyldig, burgunderaktig, mørk bærfrukt. Hovedvekt på kirsebær og moreller og en struktur av tanniner og ørliten kjernebitterhet, men altså en kraftpakke med noe fatpreg fra fat som har fått litt mer toasting enn vanlig. Men den tåler det.