Mat-musserende, ja det også.

Joda, man spretter en musserende på nyttårsaften, men julefesten trenger også bobler etter et slikt år som 2020. Her er tre virkelig gode viner som kan brukes til aperitiff eller julemat. Én er kjempebillig.

Ukens viner:

Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut

Rathfinny Classic Cuvée 2016. Sussex, England

Charles de Fère Crémant du Jura Brut, Jura, Frankrike 

Bobler som bruser. Til veldig lav pris. Julevinner. Charles de Fère Cremant du Jura. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Jeg erklærer meg ærbødigst uenig med noen av dem som – som hver gang det er snakk om vin til julemat – roper RIESLING! Som om det var en tweet fra Trump det dreide seg om. Nei, Riesling er virkelig ikke svaret på alt og i hvert fall ikke en fersk, tynn, tysk, spak Riesling som så vidt karrer seg opp på 12 volumprosent alkohol. Neida, det er ikke noe julemat-match. Jeg kan for så vidt tenke at en mektig Alsace-Riesling kan ha kraft og fylde nok til å matche pinnekjøtt, som f. eks Weinbach og andre sværinger. Noen fra Østerrike også, men altså ikke de tynneste, billige fra Tyskland. Eldre Rieslinger kan være noe annet. Modningen gjør noe med kraften i den. Det betyr altså ikke at Tyskland ikke har veldig mange gode Rieslinger, men slik jeg ser det er disse finslige vinstilene ikke velegnet for det grove preget fra norsk julemat. Norsk husmannskost og tørking og salting og røyking kjører over disse vinene som en dampveivals.

Et langt bedre valg er en skikkelig musserende vin. Ikke nødvendigvis en Champagne, men gjerne det. Her har jeg funnet tre svært gode kandidater til forskjellige stadier av feiringen.

Hva jeg selv skal drikke? Champagne. Med lang lagring på bunnfallet. Det gir en fin match til det umami-rike pinnekjøttet, i og med at den har en umamivirkning i seg selv. I tillegg kutter syren fettet i kjøttet, mens restsukkeret demmer opp for sødmen fra kålroten. Det er jo slik man må analysere.

Gonet-Medeville Blanc de Noirs Champagne. Foto: Vinmonopolet

UNIVERSALVINEN TIL JULEMAT

6693501
Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut 2013, Champagne, Frankrike. Universalsjampis! En svært smaksrik og fyldig Champagne som også har nok friskhet. Laget på 100 prosent Pinot Noir. Den kan også skilte med røde epler, nøtter, sopp og brødbakst i aroma- og smaksbildet. Syren er høy, 9 g pr liter, mens sukkeret er lavt, ca 6 gram pr liter. Fyldigheten og kraften, sammen med friskheten, gjør det godt egnet til pinnekjøtt, rakfisk. Men vil også takle ribbe, dersom man sløyfer eller kutter ned på sukkerholdig tilbehør. Passer ellers til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 418,– kr (basis) 89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

LEKKER APERITIFF

Rathfinny fra England. Foto: Vinmonopolet.

12170301
Rathfinny Classic Cuvée 2016. Sussex, England

Denne mørkbærsdrevne, engelske musserende vinen er et lite funn med elegant, svak eplefrukt et sted mellom gule og røde farger, så blir det mest rødt når vinen varmer seg opp litt i glasset. Overraskende finslig med så mye vekt på Pinot Noir (57 prosent), Pinot Meunier (21 prosent). Og Chardonnay med resten, 22 prosent. Virker et hakk fruktigere enn Champagne, men man kan også ane det finslige mineralpreget fra kalken i underkant. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff. 339,90 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Haugen-Gruppen AS

Charles de Fère Cremant du Jura Brut. Foto: Vinmonopolet

DEN BILLIGE FULLTREFFEREN

7817701
Charles de Fère Crémant du Jura Brut, Jura, Frankrike 

Hva får man egentlig for 159,90 på Polet i dag? Vel, faktisk så får man denne. Fin, kremete, krydret, med gule og røde epler i aromabildet. Ikke sofistikert, men masse god smak for lite penger. God fylde også. 6,7 gram sukker som jo ikke er så mye, heller. 60 prosent Chardonnay, 40 prosent Pinot Noir. Bare godt å si om denne. Passer til: Ribbe, kalkun, torsk, rakfisk. Og skalldyr, lyst kjøtt, fisk. 159,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Momentum Wines AS