Er dette Portugals beste hvitvinskjøp? Ja.

Så nå våknet du vel. To gode ting på en gang må jo være bra. Spesielt når den ene nyheten sparer lommeboken for utlegg, og den andre forbedrer vinopplevelsen kolossalt i form av et glass med ny superform.

Glass: Conterno Sensory

Vin: Anselmo Mendes Muros Antigos 2020

I min munn er dette verdens beste vinglass i øyeblikket. Sensory fra Conterno og Zwiesel. Ultratynt glass, ikke så lang stilk, men bred i bunnen av bollen. Så en leppe på toppen som forsterker svake og vâre dufter og smaker. Slik som i flotte og rimelige Muros Antigos, en Vinho Verde fra Anselmo Mendes i Portugal. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det er en grunn til at verdens fremste pianister bruker spesielle konsertklaverer, Steinway & Sons, som regel, når de skal spille. Det er en grunn til at de ikke tar inn et halvstemt piano fra en honky-tonk bar i Louisiana.

Det er en grunn til at Formel 1-kjørere bruker biler som er spesialutviklet til den bruken. Det er en grunn til at de ikke importerer gammel Lada som er blitt stående i en traktorstall i Ukraina.

Grunnene til dette er åpenbare. Man må finne det redskapet som er best til å gjøre jobben. Innlysende. Men: HVORFOR ER DET SÅ MANGE SOM BARE HAR HÅPLØSE GLASS I SKAPET? Arvestykker, noe de kjøpte på Ikea for 10 år siden, salg på Nille. Fordi det var en fin farge på dem. Fordi de var tunge og i diamantslipt krystall. Fikk dem i bryllupet av tante Grete.  

Verden er gått videre, gitt. Og få områder i vinverdenen er fremgangen sterkere enn i glassets utseende og konstruksjon. Det er mange år siden glassprodusenten Riedel gjorde et stort sprang fremover med analyser og kunnskap om lukt og smak for de enkelte druetypene, og skreddersydde serier med glass som fylte skapene til mang en seriøs vindrikker.

Det er færre år siden firmaer som Zalto kom med sine supertynne, skjøre og elegante glass som igjen ga en helt ny lukt- og smaksopplevelse.

I min verden har Zalto ledet de aller siste årene. Frem til nå.

Men først: En liten turbo-gjennomgang av hvordan smak blir til. Der er kommet mange bøker i det siste om hva smak egentlig er og hvordan vi oppfatter den. Hvordan munnen oppfører seg, nesen. Hjernen. Basert på dette kan vi svært grovt dele smaksopplevelsen opp i 2:

  1. Munnen, ganen og nesen som smakens redskap.
  2. Hjernen som til sist setter sammen alle elementer som påvirker endelig smak. I tillegg til lukt, smak, syre, bitterstoffer fra selve vinen, kommer alt det andre. Følelsen av å holde glasset. Hvor lett eller tungt det er. Om det er sommer eller vinter. Høytrykk eller lavtrykk. Din psykologiske tilstand.

Del 1 med munnen, ganen og nesen. I dag vet vi at lukt er ekstremt viktig for smaken. Ja, det meste av smaken er egentlig lukt. Da må glasset gjøre oss den tjeneste å øke lukten. Der kommer glassformene inn i bildet, bollens form, hvor vid toppen er, etc. Glassets form påvirker også hvor i munnen strålen fra vinglasset treffer, hvordan den sprer seg i munnen. I tillegg skal glasset også håndtere det som bare så vidt kan merkes i vinen. Det som ligger mellom linjene, så å si. En god vin er som et godt dikt. Det er så kort, så mye er pakket inn i det. Det må pakkes ut igjen. Igjen er både form og glassets utseende med på å gjøre den jobben. Og det er glassene blitt så mye bedre til.

Når hjernen til sist skal ta stilling til hvordan en vin smaker, kommer altså personlige ting inn i bildet. Humør, biorytmer, hva man er vant til fra før av vinsmak, hva man liker, gode og dårlige minner. Og glassets tyngde. Et tynt og svært lett glass kan være med på å «lure» hjernen til å mene at da er også vinen mer elegant og kompleks. Og det er egenskaper vi vil at vinen skal ha.

Hjernen vår blir jo «lurt» hele tiden. Vår persepsjon, vår oppfattelse, av ting varierer jo. Fra person til person, fra øyeblikk til øyeblikk. Vi kan jo bare forholde oss til vår oppfattelse av noe. En vin har så og så mye syre, de frukt-typene, den sødmevirkningen. Objektivt sett har vinen det uansett hvor den er, men siden dette handler om vår persepsjon, smaker den f. eks annerledes når du er oppe i et fly. Eller når du har en dårlig dag.

Så til det som jeg er kommet til er verdens beste vinglass i øyeblikket. Det heter Sensory og er laget av glassprodusenten Zwiesel. Glasset er et samarbeide mellom ikke ukjente Giacomo Conterno i Piemonte og Zwiesel Kristallglas. Glasset var i utgangspunktet ment å skulle håndtere de flyktige og edle aromaene og smakene i Pinot Noir og Nebbiolo og Barbera, men var også gearet på kjølig Chardonnay og Grüner Veltliner.

Unge Gabriele Conterno t.v. kikker på faren Giacomo Conterno. Gjennom superglassene. Foto: Conterno.

Merk at det ikke er nevnt Bordeaux eller Rhône. Disse vintypene er det mye enklere å finne vinglass til. Både Zalto og Riedel har ypperlige Bordeaux-glass. Men det er altså de vanskelige vinene som smaker så bra for meg i dette Sensory-glasset. Det forsiktige i vinen som må frem, og som bedre kommer frem i dette glasset.

Ulempen ved det er prisen. Rundt 600 kroner pr stykk, men når noe er så perfekt som dette til de vanskelige vintypene, er det en grei investering. Man må være forsiktig med det, men jeg har ennå ikke brukket ett av dem, selv om jeg nå bruker dem stort sett hele tiden og vasker dem i oppvaskmaskin. Noe som er sikrere mot brekkasje. Bare bruke små mengder vaskemiddel.

Det er så vidt kommet på markedet, og blir bare solgt via nettet fra en av landets vinimportører – Red & White – som har tatt det inn. Her er en lenke: http://www.redwhite.no/innlegg/125

Conternos Barolo’er smaker selvsagt utmerket i det, det gjør også alle røde og hvite burgundere jeg har prøvd, kanskje mest dem med mindre eikesmak og mest salt- og mineralitetsfølelse. Jeg bruker dem selvsagt til Chablis, til Grüner Veltliner, til trange, mineralske Rieslinger, til saltaktige og mineralske Chenin Blanc-viner fra Sør-Afrika. Til viner fra Etna på Sicilia. Albariño/Alvarinho i Spania/Portugal. Til Assyrtiko-varianter fra Santorini.

Ukens vin

Hva får man egentlig for 139 kroner og 90 øre på Vinmonopolet? Vel, mer enn man skulle tro. Jeg visste ikke prisen på denne vinen da jeg satte meg ned og prøvdeAnselmo Mendes Muros Antigos Escolha 2019 fra Portugal, en hvitvin fra grenselandet mot Spania helt i nord mot Rias Baixas. Den er basert på druene Alvarinho, Loureiro og den mindre kjente Avesso.

Den satt med en gang. En slags Chablis på steroider, den ligger helt nedpå med salt og steinfølelse i munnen, nesten som små krystaller. Forsiktig fruktighet som ble godt hjulpet frem av superglasset til Conterno. Jeg tippet nær 200 kroner. Så var det 139,90. Et kjempekjøp. Rett og slett. Håndhøstede druer, kaldstabilisert most, teknisk vellaget.

Jeg kjøpte rett og slett en kasse av den. Til hverdagsbruk. (Men hvis du bruker et Ikea-glass, får du neppe noe særlig ut av dette)

Supervin til budsjettpris. Anselmo Mendes Muros Antigos. Kr 139,90, Foto: Vinmonopolet

8221701
Anselmo Mendes Muros Antigos Escolha 2019, Vinho Verde, Minho, Portugal 

Superflott og rimelig vin med streif av flint og stein og salt på duft, i smaken er det elementer av syltet kiwi, stikkelsbær, grønt eple og grønne plommer. God lengde og flott friskhet med sitrus gjennom hele smaksbildet. En prisbombe av de sjeldne. Bare 12 volumprosent alkohol. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk, aperitiff. 139,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

Og så har Mendes også en annen godbit på lur. Denne strukturerte topp-varianten. Foto: Geir Salvesen

13489201
Anselmo Mendes Expressoes Alvarinho,  2018, Minho, Portugal.

 Subtil, flott Alvarinho med masse trøkk, litt fat uten at det gir annet enn smaksstøtte, nøytral steinfrukt med hint av fersken i finish. Nesten litt fruktkjøttaktig i stilen. Virkelig deilig. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, fisk. 269,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Excellars AS