Vinmonopolet forsterker hipstertrenden med ufiltrerte, spesielle viner fra områder du kanskje ikke forbinder spesielt med vin. Men kjølig skal det være. I været og i glasset. Noen av dem er riktig interessante.

Walter Clappis hos The Hedonist i McLaren-Vale er en av de dyktige, nye vinmakerne som står bak kaldklima-stiler. Selv om han altså er fra Australia. Foto: Geir Salvesen

Akkurat da du trodde at Polet ikke hadde flere obskure områder igjen i ermet, dukker det opp noen odde steder du nok ikke hadde drømt om skulle havne på et Polutsalg nær deg. Finger Lakes i New York State, Okanagan Valley og Ontario i Canada, er noen av eksemplene på det. Også obskure underområder i Bourgogne er med samt kjølige og absolutt interessante innslag fra den sørlige halvkule. «Kaldklimaviner», heter satsingen.

For vinanmeldere er dette absolutt interessante dråper, så spørs det hvor mange av disse vinene som henger med når prøveperioden er over om ett. Mange av nyhetene er da også partikjøp som går ut når vinene er utsolgt.

Ellers: Shiraz fra områdene rundt Hawke’s Bay på New Zealand. Noen litt pussige Rieslinger fra New York og andre steder.

Ellers: To stk rosa musserende fra England!

Noe av det mest interessante av nyhetene i basislisten synes jeg er to Pinot Noir’er fra Tasmania. Både Joseph Chromy og spesielt Dalrymple leverer varene med tydelig Bourgogne-inspirerte dråper.

I tillegg til dette, byr septembernyhetene på mange ufiltrerte og også uklarede viner. Dette er viner som kan by på litt tåkete fremtoning i glasset, mens balansekunsten er å ikke ha en «mudrete» smak i tillegg. Hard filtrering kan ta bort «sjelen» i en vin, mens null filtrering gjerne gjør vinen mer rustikk og særpreget. Polets nyhetsvarianter holdt seg på den gode siden, her.

The Hedonist i McLaren-Vale

Ett eksempel er Walter Clappis som driver The Hedonist i McLaren-Vale. Dette området ligger sør-øst for Adelaide, og er en vid dal helt ute ved kysten, mottagelig for kjølige vinder fra sør. Kjølige fordi Antarktisk ligger den veien. Jeg besøkte Clappis på hans vinanlegg i McLaren-Vale tidligere i år, og var imponert over balansen og friskheten han får i vinene sine – uten at det går ut over den konsentrasjonen som man forventer at australske viner skal ha. Til overmål er vinen som Polet nå presenterer, ufiltrert. Hans Shiraz koster under 200 kroner – så vidt – Og det er en bra pris.

Øyene sør for det australske fastlandet dyrker nå kjøligere vinstiler. Her er Kangaroo Island og Kingscote-området. Foto: Geir Salvesen

Okanagan Valley i Canada ligger like ovenfor grensen til USA ved Stillehavskysten, og er helt åpenbart en kommende aktør i det store vinmarkedet. Noen av Chardonnay’ene er klart overeikede i min munn. Mens andre er mer finslige og kan minne om korrekte, hvite burgundere, egentlig.

Den største overraskelsen var kanskje en ren Cabernet Franc fra New York State og områdene rundt Finger Lakes i nord. Fox Run Cabernet Franc, heter den.

Amerikanerne kan mye. Rødvin. Og røde biler. Foto: Geir Salvesen

Et skred av BU-nyheter

Men denne gang er det bestillingsutvalget som tar kaken. Rettere sagt: Det er mange om den kaken. Som blir stadig mindre, ettersom konsumet sakte begynner å g nedover. Over 1400 nyheter fordelt på flere og flere importører. (Når skal noen gå konk, snart?) Det er også masse eksempler på importører som overtar andres viner på en mer eller mindre vennlig og gentlemansaktig måte.

Blant BU-nyhetene er det jo ingen egentlig trend, ettersom det pøses på i alle kategorier. Men etter å ha smakt i hvert fall 6-700 viner totalt av dette slippet, er det bare å gi seg over. Her er det ekstremt mye godt. Alt fra superbe Chablis’er, til ekstrem-billige, flotte Garnacha- og Monastrellviner fra Spania. Og til noen modne, og kjøpbare Bordeaux’er. Som ikke har kjente navn, men som gjør jobben.

Piemontefans vil nok skynde seg til Mascarellos Barolonyheter.

Fra Sør-Afrika stiller David Sadie (ingen direkte slektning med Eben Sadie) med en knippe både røde og hvite nyheter. Han satser på en Grenache fra Swartland. Men hans beste er nok Aristargos, som er en miks med Chenin Blanc i hovedrollen.

Også basisutvalget har noen få Bordeaux-nyheter av den fruktige, umiddelbare sorten. Bl.a. en morsom halvflaske med bra kvalitetsfrukt. Til 89 kroner. Le Demi, heter den. Altså: Den Halve.

David Sadie fra Swartland i Sør-Afrika produserer toppkvalitets Chenin Blanc og satser også på Grenache fra dette varme, men spennende, området i Kapp-provinsen i Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

 

HVITE VINER

9746801 Louis Michel Chablis 1.er Cru Montée de Tonnerre 2016, Burgund, Frankrike 

Ren som en fjellbekk, er denne flotte Chablis’en fra Louis Michel. Helt uten fatbruk. Her er det jordmonn, mineralitet og distinkt eple og krydder som skinner igjennom Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 308,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

Fevre er en vinøs godbit. Foto: Geir Salvesen

4337601 William Fèvre Chablis Domaine 2017, Burgund, Frankrike.

Når en av vinmesterne i Chablis tar for seg 2017-årgangen, blir det godt. Prisen har krøpet over 200 kroner, men da får du også en mineralsk, ganske rik og konsentrert stil uten så mye sjømineralitet. Mest eple og sitrus og fullstendig klarhet. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 209,90 kr (bestilling ) 87 poeng (terningkast 6)
Robert Prizelius AS

8197301 Henri Bourgeois Sancerre La Chapelle des Augustin 2016
Loire, Frankrike Konsentrert, lekker Sancerre med et sofistikert og komplekst smaksbide, nøytral bærfrukt, nok friskhet og solid fylde i midtpartiet. Brukes til finere gastronomi, bl.a. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr. 279,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Just Brands AS

Dette er helt i kvalitetstoppen i Loire. La Chapelle des Augustins fra Bourgeois. Foto: Geir Salvesen

3813601 Kühling-Gillot Nierstein Hipping Riesling Trocken 2017, Rheinhessen, Tyskland.

Spesielle greier, fatgjæret på store eikefat, veldig mye mineraler kombinert med snev av tropisk frukt, som 2017 GG har den ikke kommet seg helt over ungdomskanten ennå, så dette blir en interessant vin for kjelleren. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr. 389,90 kr (basis) 90 poeng (terningkast 6)
Record Vinimport AS

10220701 Nighthawk Chardonnay 2016, British Columbia, Canada.

Fornuftig fatlagret Chardonnay med et kjølig, nordisk preg, eple og litt fjellsmør. Ikke dum den. Litt fatkrydder og nøtter i finish. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr. 269,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 5)
Bonum Beverages AS

Et utvalg av David Sadies viner som nå er i Norge. Foto: Geir Salvesen

10145501 David & Nadia Aristargos 2016, Coastal region, Sør-Afrika.

Solid fylde, konsentrasjon, nøytral steinfrukt, stein. Svakt krydder og harmoniske smakstoner. 299,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Drøbacchus AS

10166301 David & Nadia Topography Chenin Blanc 2017, Coastal region, Sør-Afrika.

Søtlig, grei, rund chenin-frukt med fylde og varme. Tydelig varmt der i den årgangen. Stein i finish. 189,90 kr (bestilling) 87 poeng
Drøbacchus AS

10277501 La Cappuccina San Brizio Garganega 2016, Veneto, Italia.

Fyldig, rik, mineralsk Soave, med litt røykpreg. Masse smak med druer på et vulkansk jordsmonn.. Passer til: Fisk, aperitif. 179,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

RØDE VINER

Toppvin fra Tasmania. Dalrymple. På Pinot Noir. Foto: Geir Salvesen

10314301 Dalrymple Pinot Noir 2016, Tasmania, Australia.

Lys rød, elegant og finurlig med røde bær og granateple på duft og smak, veldig god lengde, bra friskhet gjennom hele smaksbildet. Krydder også. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat. 299,40 kr (basis) 89 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

8339201 Most Wanted Shiraz 2017, South Australia, Australia. 

En fruktig, solbærsaktig, bløt Shiraz fra Australia som kan skilte med sødmefull frukt, litt eucalyptus og urter. 4 g restsukker runder den av helt greit. En bra billigvin for massene. Serveres lettere avkjølt. Ingen tanninbitterhet her. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy. 149,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)

IB Fine Wines AS

En superb mini-barolo, dette. Massolino Nebbiolo. Foto: Geir Salvesen

1955901 Massolino Langhe Nebbiolo 2016, Langhe, Italia. Deilig, den. Fruktdreven Nebbiolo med røde bær, tiltalende, kjølig,. Tanninene er veldig pene og silkete, nesten. Burgunderstil her. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta. 239,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10259801 Castillo de Zalin Monastrell 2017, Jumilla, Spania.

Det er mye godt fra Spania. En ufiltrert, energisk, konsentrert vin med svakt tørket mørkbærsfrukt, men også innslag av moreller, lakris. God fylde. Både ufiltrert og vegansk. Prisen er fantastisk rimelig. En fulltreffer i min munn. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat. 125,– kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
AMKA AS

1823801 The Hedonist Shiraz 2016, South Australia, Australia.

Mørk og kompakt på farge, kjølig stil med urter og pepper og lakris over en mørk bærfrukt. Veldig flott Shiraz som ikke er for varm i stilen, Integrerte tanniner. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl. 199,50 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Terra Wines AS

7395901 Haywire Gamay Noir 2016, British Columbia, Canada.

En veldig Pinot Noir-lignende vinstil med ellers høstlige innslag, fast uten å være tannisk. Men avslutter med litt pepper og krydder. Mest røde bær i smaksstilen her. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, bbq/grillmat. 280,40 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

10312501 Fox Run Cabernet Franc 2016, New York, USA.

Absolutt god og interessant Cabernet Franc med litt endimensjonal frukt, men teknisk sett meget korrekt versjon av denne litt vanskelige druen. En litt finslig Cab Franc, dette, med passe tanniner, omgitt av moden, men allikevel frisk fruktighet. Mest mørke bær, men også antydning til noe rødt i smaken. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe. 220,40 kr (parti) 87 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

Peter Allen Finlayson i Crystallum med to topp-pinot’er fra Sør-Afrika.

3915501 Crystallum Peter Max Pinot Noir 2017, Western Cape, Sør-Afrika.

Energisk, strukturert, moden årgang, veldig bra, frisk og rik på samme tid, høstlig, men med røde moreller. Kirsebær og bringeær. Brukte franske fat her. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau. 319,90 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

10283501 Josef Chromy Pinot Noir 2016, Tasmania, Australia.

Ganske varme, modne bær, er delvis utviklet men fortsatt med en relativt frisk tone, noe fatpreget men det er godt integrert. En viltaktig, høstlig tone over denne vinen. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl. 260,40 kr (parti) 87 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

Norgesvennen Bibi Graetz stiller med en utmerket toscansk boksevin som til overmål er økologisk. Foto: Geir Salvesen

10094106 Bibi Graetz Rosso Toscana, Italia.

Fin, kjølig, fløtete boksevin med myke, mørke bær. Økologisk vin med høy kvalitet. Bløt, men flott. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy. 479,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

7830101 Laurent Perrachon Morgon Corcelette 2016, Burgund, Frankrike.

Dette er en fornuftig priset Pinot look-a-like med svalt mørkt bærsmaksbilde, litt urter og lakris også. Beaujolais, altså. Men Litt stramt er det også. En tydelig matvin. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta. 185,20 kr (basis) 85 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

10311602 Le Demi Bordeaux 2015, Bordeaux, Frankrike.

Fornuftig priset, moden og lett Bordeaux, med ren Merlot og bare brukte fat. Varm smakstone med ørlite lagringspreg. Litt urter og svakt grønne tannintoner, men absolutt innenfor. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, bbq/grillmat. 89,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

Mascarellos gode og gammeldagse vinstiler får ofte ben å gå på. Foto: Geir Salvesen

10343501 Mascarello Dolcetto d’Alba Vigna Bricco Mirasole 2016, Piemonte, Italia.

Lekker, kjølig, elegant, non-descript svakt rødlig fruktighet. Litt burgunderlignende. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta. 279,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

10356001 Bosio Leda The Truffle Hunter Dolcetto d’Alba 2017, Piemonte, Italia.

Flott, bløt, sjarmerende Dolcetto med miks av mørke bær og røde bær. Røde bær vinner. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta.145,– kr (bestilling)84 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

9419701 Cune Gran Reserva 2011, Rioja, Spania. 

Årgangsendring. Edel fatduft, litt utviklet med tørkede aromaer, noe fat og kanel – men ikke så mye som mange andre i området. Også en utviklet kjøttfullhet. Passer til: Lam og sau, storvilt. 227,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

Rimelig og god Bordeaux. Foto: Geir Salvesen

8055701 Ch. Canon 2015, Bordeaux, Frankrike

Kjøttfull, sjarmerende, læraktig, fyldig og varm Bordeaux med masse smak, krydder, lær og fin, klar frukt. Mørke, modne bær. Flott intro til Bordeaux. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat. 229,70 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10410801 Ch. Franc Patarabet Saint-Emilion Grand Cru 2009, Bordeaux, Frankrike.

Varm, moden, læraktig årgang, kjøttfull. Veldig fin viltvin. Her dufter og smaker det høst. Litt tobakk. Utviklet, varme bær og plommer. 70 Merlot. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. 249,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

10415501 Château Fongaban 2015, Bordeaux, Frankrike 

Veldig bra, ung og konsentrert Bordeaux til en fornuftig prislapp, fyldig – biodynamisk produsent – med en ren, fin og ørlite utviklet smak. Mørke bær, moreller og plommer. Kommer fra en St.Emilion-satellitt. Passer til: Lam og sau, storfe. 219,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Symposium Wines AS

10400101 Ch. Bel Air Lagrave 1990, Bordeaux, Frankrike 

Mursteinsrød, veldig trøkk på den, tobakk, lær og utviklet frukt. Veldig utviklet og vel kanskje litt «over the hill», men gammelt er det. Passer til: Lam og sau, storfe. 399,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

MUSSERENDE

10222001 Wiston Cuvée Rosé NV, England.

Behagelig, krisp og moden engelsk rosémusserende med lakserosa farge, elegant med litt jordbær, nype, kjeks. Dette holder absolutt mål. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 309,– kr (parti)87 poeng (terningkast 5)
Servco

3761801 Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike.

Ny årgang. 2010 er basevinåret på denne sjampisen og det skulle jo borge for godt resultat. Dyp gul, krittaktig duft med kremete eplefrukt, veldig delikat og ekspressiv på samme tid. 80 prosent er fra 2010. Superb champagne. Passer til: Fisk, aperitif. 439,90 kr (basis) 91 poeng (terningkast 6)
Signature Wines AS

5631401 Ayala Blanc de Blancs 2010, Champagne, Frankrike. 

Lekker, elegant Champagne fra superårgangen 2010, innslag av gule epler, fersken, plommer og litt krydder og brødbakst. Syre/sødmebalansen er perfekt og forfriskende. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif. 543,90 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)

Haugen-Gruppen AS

Lekker Blanc de Blancs fra flotte 2010. Foto: Geir Salvesen

449701 Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2015, Rheingau, Tyskland

Den er ikke helt dum, den. Riesling-sekt med passe restsukker, 11 g, nok friskhet, ganske rik årgang. Litt pære i smaken og umiskjennelig Riesling. Passer fint som vordrink eller til asiatisk mat. Passer til: Fisk, krydret/asiatisk/spicy, aperitif.189,90 kr (bestilling)84 poeng (terningkast 5)
Signature Wines AS