Hvis du vil ha noen skikkelig friske Pinot Noir-varianter, er det her du skal lete. Under føttene dine og ut på den andre siden. New Zealand.

Ukens vin: Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2020

De er friske i stilen, mange av Pinot Noir-vinene fra New Zealand. Inklusive denne. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

I den utrettelige jakten på gode burgunder-erstatninger som vi alle må ut på fordi de virkelig gode er blitt utenfor vanlige folks rekkevidde både nær det gjelder pris og tilgjengelighet, er det etter hvert blitt mange lovende erstatninger. Tyskland, USA, Sør-Afrika, Tasmania og – selvsagt – New Zealand.

Men det er ikke gull alt som glimrer. Det er ikke nødvendigvis godt bare fordi det er en Pinot Noir fra New Zealand. Men sjansen for å få noe som treffer er god, hvis man bare holder seg unna de aller laveste kvalitetene og prisene. Treffpunktene er for eksempel en solid, krisp, kjølig fruktighet uten syltetøytendenser.

Ukens vin kommer fra Central Otago på New Zealand som vel regnes som det sterkeste Pinot Noir-området på Sørøya. Det er også mye Pinot Noir rundt Marlborough helt nord på Sørøya, og den kan smake utmerket, men den får ofte litt ekstra munnvekt i Central Otago. Det var for øvrig folkene bak Matua, brødrene Ross og Bill Spence som i 1974 produserte de første Sauvignon Blanc-vinene fra New Zealand og fra Marlborough.

En oversikt over vinområdene på New Zealand. Ill: nzwine.com

Matua Lands and Legends fra Central Otago er et forsøk på å lage regionale viner fra et øyrike som varierer mer enn man kanskje skulle tro sett fra Norge ettersom klimaet på Nordøya (varmere) er ganske forskjellig fra Sørøya (kaldere). Og Otago er annerledes enn områdene rundt Christchurch, Canterbury og Marlborough.

Vinene fra Central Otago fra den sørvestlige siden av Sørøya er ofte litt svære og rike, alkoholsterke og tanninrike. Det er ikke dennne. Måtelig både med alkoholnivå og tanniner. Ti måneder på brukte, franske fat har bare gitt litt strukturell støtte.  

Matua Lands and Legends Pinot Noir.

1498701
Matua Lands and Legends Central Otago Pinot Noir 2020
Otago, New Zealand Full av fruktenergi er denne fine, friske, veldig rødbærsfruktige vinen, mest i retning kirsebær og miks av røde og mørke moreller, rips, tyttebær, tranebær, mest rødt. Mangler kanskje litt midtfylde, kombinert med grønne urter og ørlite metallisk streif, men dette er en god Pinot Noir med fin syre. Skal serveres avkjølt, ved 12-13 grader. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, spicy, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 199,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Treasury Wine Estates Norway A

En bra og ikke så dyr burgunder. Henri Delagrange. Foto: Vinmonopolet.

I tilfelle du har lyst til å sammenligne med en ekte burgunder, kan du f. eks teste denne parallelt:

2442001
Henri Delagrange Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune 2018/2019
Burgund, Frankrike 2018 er testet. Litt smaksmuskler i denne, faktisk. Moreller, røde bær, også innslag av mørke, en sødmefull frukt og tanniner som er pent innlosjert bak denne modne frukten. Ikke kompleks, men behagelig. Og med nok konsentrasjon til prisen. Passer til: Pizza / pasta, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 2450,- kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Grapestone Fine Wines AS