Grüner Veltliner kommer i to hovedtapninger. 1. Den slanke, litt aromatiske og friske. 2. Den med trøkk og konsentrasjon og fylde. Ukens vin tilhører så desidert den siste kategorien.

Ukens vin: Rabl Grüner Veltlinere Käferberg 2020, Østerrike.

Rabl Käferberg med riktig tilbehør, schnitzel. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Mange av de interessante druetypene har flere skikkelser å stille opp med i det store smaks-skuespillet. Chardonnay har jo veldig mange, alt fra trange Chablis’er, til opulente, sydfruktdryppende australske varianter. Men også vår Grüner-drue har noen interessante varianter. Noen av dem er av en slik karakter at de kan stille opp i blindsmakning med eldre, hvite burgundere – og hevde seg godt oppi toppen der.

Med alderen slipes syrene ned, og vinen får gjerne et litt oljete preg. Men det må jo ikke være for mye av det heller. Bare akkurat passe. Bare nok til å balansere det friske og grønne som av og til bringer tankene hen på asparges, grønn paprika og pepper. Det er vanligvis noen av hovedelementene. Men i mer konsentrerte viner, tones disse elementene ned og vi får de smakene vi her er på jakt etter i ukens vin. Altså mer konsentrasjon og fylde.

Sjelden kommer disse smakselementene bedre til sin rett enn når de er matchet med en wienerschnitzel. Her er det jo en stor debatt om det skal være kalv eller svin som utgangspunkt, men kan du få tak i kalv så er vel det det mest autentiske.

Tilbehør er jo fett i form av klaret smør/smeltet smør. Det er jo gunstig for vinen. Sitronsaften er gunstig for vinen. Ertene har en svak sødme, men gjør ikke så mye fra eller til. Den lille ansjos/sardinbiten gir retten en salt, umamirik dreining.

Modne druer hos Rabl. Foto: Produsenten

Noen av de beste grünerne dyrkes i den nordligste delen av Østerrike, i Wachau, Kremstal og Kamptal. Her kombineres druens tiltalende tilgjengelighet med stedsegenhet og ofte et sniff av mineraler fra de karrige steinterrassene som klatrer opp på nordsiden av den mer eller mindre rasktflytende Donau.

Mange produsenter er det blitt som kan skilte med ypperlig Grüner. Nikolaihof, Pichler, Bründlmayer, Domäne Wachau er bare noen av dem. Men Rabl er også en kvalitetsprodusent som nå for tiden har en strålende Grüner med solid munnvekt og en moden fremtoning. Denne Käferberg-varianten er nesten litt tropisk i preget med svakt overmoden frukt. Det virker som om den er høstet litt sent, nettopp for å få dette preget.

Mange av de beste vinstokkene vokser på steingrunn, og det gjør også denne. Derfor en svakt underliggende mineralitet også.

Rabl Käferberg fra Kamptal. Foto: Vinmonopolet.

8083101 Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2020, Niederösterreich, Østerrike 

Middels gul på farge, en herlig miks av honning, sitron, appelsin og krydder og en sømløs, fyldig og samtidig frisk hovedsmak. Mineraler i underkant. Dette er gode saker. Ca 4 g restsukker pr liter. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 259,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS