Bestillingsutvalget er som vanlig fullt av gode nyheter. Her er tre som jeg selv kommer til å bestille fredag 3. november. En Chablis, en Champagne og en Barbaresco.

Som regel drikkes Chablis altfor ungt. Fint, da, at det kommer virkelig modne dråper innimellom. Foto: Geir Salvesen 

Det blir mye vin på vinskribenter, ofte så mye at ens egen kjeller forblir uberørt. Og ihvert fall ikke tilført nye dråper. Nå i november skal jeg  ha disse tre: En moden magnum Chablis, en utrolig god Champagne med ti år på bunnfall. Og en spesial-barbaresco fra en av Piemontes små-doldiser.

Chablis

3020405 J. Moreau & Fils Chablis Premier Cru Vaillons 2000, J. Moreau & Fils, Burgund, Frankrike. Kr 599,90, Karakter: 6, Poeng: 90 Optimum Wines

Som regel – 99 ut av 100 tilfeller, vil jeg anta, drikker man Chablis så ung som det er mulig å få den. Fordi det er da man får den. Så synd. Fordi mange av disse smømineralske vinene trenger noe tid på flaske for å utvikle seg. Og halvgammel Chablis er noe de færreste bryr seg om. Bortsett fra meg og noen få til. Her har vi altså en Premier Cru Magnum fra den gode 2000-årgangen. Med skikkelig utviklignspreg, men fortsatt innenfor det som gir friskhet.

120 flasker av denne, jo det står 2000-årgang, grønn på farge, honning, bjerkesevje, østers, varm sjø og kandisert lime. God lengde.

Gullflasken fra Champagne. Tresor fra Bonnet. Foto: Geir Salvesen

Champagne

3412301 Tresor Cachè Champagne, Alexander Bonnet, Champagne, Frankrike. Kr 490,-, Karakter: 6, Poeng: 90 Best Cellars. Uavhengig utvalg. 

Dette er spesialdråper fra Champagne ut fra to sammenhenger: 1. Den er laget slik med gullflaske fordi man skal minnes at en gullskatt fra krigens dager ble funnet gjemt av en arbeider hos Alexander Bonnet. Han skal etter sigende ha fått halvparten av gullskattens verdi i finnerlønn. 2. Ett av kvalitetstegnene ved Champagne er tiden den har hatt på gjærcellene. I dette tilfellet har disse spesialdråpene tilbrakt 10 år på gjærcellene. Det gir komplekse aminosyrer og en umamivirkning i vinen. Vinen fremstår som moden og lagret med dyp gulfarge, melne, gule epler og mye krydder. Mye kraft og krutt i denne.

Scarpa Barbaresco Tettineive 2009.

Barbaresco

9955701 Scarpa Barbaresco Tettineive 2009, Piemonte, Italia. Kr 525,-, Karakter: 6, Poeng: 91. Moestue Grape Selections AS

Scarpa er ikke av de mest kjente Piemonte-produsentene, men blant klanen er det en av favorittene. Hvis jeg skal oppsummere Scarpa må det være at produsenten alltid greier å fremheve det som vi drar til Piemonte for å oppleve. Nebbiolodruen på det skarpeste, med trøfler og tjære og tertiæraromaer.

Denne er en fint utviklet,  lær- og trøffelaktig skapning med lys farge, rognebær og tjære i aromabildet, smaken er relativt varm, slik årgangen tilsier, tanninene er der men pent utviklede. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl.