Postet: 25. februar 2018. Bruwer Raats lager terroirdrevne, mineralske Chenin Blanc-viner fra luftige og kjølige vinmarker i Stellenbosch i Sør-Afrika. Nå er han også – sammen med søskenbarnet Gavin Bruwer Slabbert – i gang med et sideprosjekt som identifiserer små, eldre «glemte» vinmarker. B-Vintners, heter det. Nå er de i Norge.

Godsaker fra Sør-Afrika. Velg Original dersom du vil ha din Chenin ueiket. Foto: Geir Salvesen

Sør-Afrikas mest erfarne vinguru – John Platter – utnevnte nylig Raats Family Wines som Winery of the Year 2018 i Sør-Afrika. Det er litt av en bedrift, fordi konkurransen er knallhard. Flere og flere lager toppviner på Chenin Blanc.

Chenin Blanc er i rette hender et like godt instrument for å spille på jordsmonn og terroir som Chardonnay, vil jeg hevde. En litt fruktnøytral drue som kan levere syre og kraft – og altså mineralitet. Hvor mineraliteten kommer fra er trolig den oppløste granitten som er i vinmarkene.

I tillegg til Chenin har Raats satset på Cabernet Franc, og leverer en fast, lagringsdyktig vin nesten i fransk stil.

Men her i Norge er det de to Chenin Blanc-vinene som er mest interessante. Bruwer Raats som er eier og vinmaker – og som liker et skikkelig måltid, ser det ut som – har høstet ekstreme poengsummer både i konservative britiske vinpublikasjoner (Decanter: 91 poeng for Original Chenin Blanc) og i amerikanske tidsskrifter (Wine …… 91 poeng) The Wine Advocate ga til og med 92 poeng, så her har mange vært imponert.

Vi snakker altså om en vin som koster under 200 kroner. Så vidt det er, med en tiøring.

Vinstokkene er rundt 35 år gamle og det er helt vanlig i Sør-Afrika. Man må høyere opp i alder for å snakke om Old Vine Chenin, som Raats også kan by på. Da er vinstokkene 40 år og eldre. Denne vinen, som har noe fat – 50 prosent i 300 liters franske fat – ligner egentlig på en topp hvit burgunder i smaken. Og har høstet 92-93 poeng i britiske og amerikanske magasiner. Uten at det egentlig bør legges for stor vekt på. Men litt vekt kan man legge på det, fordi dette aldri ville ha vært i nærheten av slike poengsummer om det ikke hadde vært god vin til å backe det opp.

Bruwer Raats, vinmaker fra Stellenbosch i Sør-Afrika. Foto. Geir Salvesen

 

5072401 Raats Chenin Blanc 2016, Coastal region, Sør-Afrika. kr 279,- Karakter: 6, Poeng: 92 Importør: Vinarius AS

Harmonisk, småkrydret Chenin Blanc med alle krefter i balanse, mineralitet, eik og fløtete steinfrukt. Veldig lengde. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.

 5072501 Raats Original Chenin Blanc 2016, Coastal region, Sør-Afrika. kr 199,- Karakter: 6, Poeng: 90,.  Vinarius AS

Sublim Chenin Blanc med underliggende mineralitet, knust flint og stein, forsiktig steinfrukt, plommer , epler – mest gule, veldig lengde og harmonisk. Ueiket og terroirdrevet Chenin. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Sideprosjektet

Så har Bruwer Raats gått sammen med sin fetter Gavin Bruwer Slabbert og etablert B Vintners-prosjektet som handler om å lete opp små, attraktive og glemte vinmarker og lage toppvin av dem. To av dem skvatt rett opp på John Platters toppliste. Det var From Haarlem to Hope, som er en Chenin-blend. Og en spenstig Liberté Pinotage.

7677601 B Vintners Liberté 2015, Coastal region, Sør-Afrika.  kr 319,- Karakter: 6, Poeng: 89 Importør: Vinarius AS

Fin vin som går mot en rødbærsfrukt, litt tanniner i finish. Livlig og frisk. Moreller på frukt. Må ha mat til denne. Veldig strukturert. Passer til: Oksekjøtt, lam og sau, bbq/grillmat.

7677501 B Vintners Strandwolf Chardonnay 2015, Coastal region, Sør-Afrika.  Kr 209,- Karakter: 5, Poeng: 87 Importør: Vinarius AS

Svakt blomsterpreget på duft, i smaken en klassisk Chardonnay med litt krydder og treverk fra vinmarker rundt Somerset West. Pen lengde og litt mineraler. Litt saltalktig i finish. Småpen i stilen men blir litt lite distinkt sammenlignet med de andre i serien. . Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt.

 7700101 B Vintners Haarlem to Hope 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 265,- Karakter: 6, Poeng: 90.  Importør: Vinarius AS

Druemiksen i denne med rundt 70 prosent Chenin Blanc og 26 prosent Semillon er genial, litt smør og nøtter som en burgunder, men med en lang, fløtete sødme som følge. Litt krydder fra ørlite Muscat. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, pizza / pasta.