Postet: 15. August 2017. Chardonnay er kanskje verdens mest tøyelige hvitvinsdrue. Men nå har den fått konkurranse. Sør-afrikanske vinhipstere trekker Chenin Blanc så langt strikken holder. Og vel så det. Interessant.

Et lite knippe av de nye Chenin Blanc-stilene. Foto: Geir Salvesen

Bare tenk litt på spennvidden til Chardonnay. Fra beintørre, lavalkoholiske, kjølige og grønne viner i Chablis til fete, fatpregede, tropiskfruktdryppende varianter fra Australia. Og så alt i mellom. Sentralburgundere – som er verdens dyreste og mest ekskusive, noen av dem. Den tåler juling, men liker seg godt over alt.

Like bereist er Chenin Blanc ikke. Opphavet i Loire-dalen i Frankrike har sett en utbredelse nesten bare til Sør-Afrika hvor den tidligere ble kalt Steen, men det navnet har man nå gått bort fra.  Også i California lages det nå litt, men det er en motedrue som er på oppgang.

I Sør-Afrika er energien rundt Chenin Blanc virkelig stor. Heldigvis har man heller grepet fatt i denne druen enn å prøve å lage nok en Chardonnay-variant. Folk som Eben Sadie ute i Swartland lager nå superflotte Chenin Blanc-viner som blir revet bort så snart de blir lansert. Mineralitet og steinpreg er kjennetegnet på noen av de ypperste og folkene bak The Swartland Revolution har virkelig vist veien. I tillegg til Eben Sadie er det folk som Andrea Mullineux og Adi Badenhorst.

Disse vinene fra Eben Sadie ble revet bort da de ble lansert på ettervinteren. Foto: Geir Salvesen

Men i det siste årene har man også begynt å lage naturvin og orangevin av Chenin Blanc. Importfirmaet Unico Real Wines har lenge vært pionerer på den nye bølgen av sørafrikansk vinstiler, og nå er det altså naturviner. Ufiltrerte, uklarede, tåkete å se på, noen har svake øl-aromaer og andre er orangeviner. Og resultatene er veldig interessant.

Noen av de unge og nye mikser også andre druer inn. F. eks Marelise Niemann hos Momento i Bot River en times kjøring øst av Cape Town. Hun bruker en skvett Verdelho for å stramme opp en svulmende Chenin Blanc-stil. Men hun er egentlig mer normal i tilnæringen til Chenin Blanc.

Marelise Niemann står bak Momento som bl.a. har mye bra Chenin Blanc. Foto: Geir Salvesen

 2867201 Francophile Chenin Blanc The Liberator 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 150,-, Karakter: 5, Poeng: 84,

Jeg drakk opp den flasken, og det sier vel sitt. En del sitruselementer på duft og smak, 14 volumprosent alkohol gir mye alkotrøkk og fylde, mye smak for pengene, mangler kanskje litt terroir og mineralitet, men en vin som tåler mye fra maten. F. eks kryddermat.

 3693401 Momento Chenin Blanc Verdelho 2015, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 279,90, Karakter: 6, Poeng: 88

En virkelig flott og karakterfull vin med modne appelsinelementer på duft, ganske rik i smaken med klar moden stil. 13 volumprosent alkohol gir passe støtte i midtpartiet. Hele drueklaser, gamle fat og naturgjær, ufiltrert. Veldig bra vin 85 prosent Chenin Blanc og 15 prosent Verdelho. Laget av Marelise Niemann, en av de unge og lovende vinmakerne i Kapp-provinsen.

7161401 Craven Caribib Chenin Blanc 2016, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 269,90,. Karakter: 4+, Poeng: 86 

En nøytral, småpen vin som er fint balansert med bare 12 volumprosent alkohol. Gyldengul på farge, litt melon og eple. Harmonisk smaksforløp, det som er i vinen henger pent sammen, men den er kanskje litt for nøytral og gir litt lite retning. Ufiltrert og uklaret, men fargen er allikvel relativt klar. Litt overpriset, men mye godt å si om den. Druene kommer fra Stellenbosch.

 1906401 Cape Rock Asylum Chenin Blanc 2016, Kr 184,90, Karakter: 5, Poeng: 85

Chenin Blanc 78 prosent, Clairette 12 og Colombard tid. Litt skallkontakt gir en klar naturvintone over den, uten at det blir for mye. Frisk og epleaktig i smaken, utseendet er ganske tåkete, slik det seg hør og bør en vin som aspirerer til naturvinstilen. Helt klart et ølpreg også, hveteøl, slik jeg kjenner det. En vin som tåler litt juling fra maten, sterkt krydret asiatisk mat skulle ikke være noe problem her. 11,5 volumprosent.

5485201 Mother Rock Liquid Skin Orange Wine, Mother Rock Wines, Swartland Sør-Arika.  Kr 234,90, Karakter: 5-, Poeng: 86

Bare 11 prosent alkohol og helt klart en naturvin/orange-vin. Det er bare å se på fargen. Ravgul, duften er relativt nøytral og smaken er relativt harmonisk, tørr, kandisert aprikos, helt knastørr i smaken. Vellaget for dem som liker denne stilen. Jeg er litt imponert over hvor elegant den er.