Ok, så du våknet litt nå? Er det mulig å kåre noe som verdens beste? Tja, nja. Jo. Hvilke skulle være bedre enn disse prestisjedråpene fra Provence. Ch. Galoupet har rent trav på mine smaksløker, ja.

Ch. Galoupet Cru Classé 2021, Provence, Frankrike

Roubine La Vie en Rose 2021, Provence, Frankrike 

En god rosé hører hjemme i rosenes leir. Foto: Geir Salvesen

Geir Salvesen

Hvor god kan en rosévin egentlig bli? Inntil nå, god. Meget god etter arten. Men ikke sublim eller superb eller hvilket annet adjektiv man måtte finne på å bruke. Og aldri i nærheten av 90 poeng på skalaen. Før nå. Ch. Galoupet Cru Classé er det beste jeg har smakt, med en dybde i frukten og en konstruksjon som minner om andre komplekse og vellykkede viner. Så er det da også luksusmerket Moët Hennessy som står bak og eier den.

Min første reaksjon da jeg så flasken og hørte prisen var at dette var nok et jålete forsøk på å skru opp noe i pris som ikke burde la seg skru opp så mye. Fra før kjente man jo til Domaine Ott, som var de første store produsentene til å fremstille lagringsdyktige roséer. Så kom Ch. D’Esclans og erklært at de ville være størst og best. Og kvalitetshevingen der har jo vært formidabel.

Men hva får man nå for 580 kroner i våre dager? Alt koster en formue, og på restaurant får du ikke de aller kjipeste dråpene for denne prisen. Hvis du begynner å tenke slik, og vurderer muligheten for at dette kanskje kan være i toppen på sin klasse, ja så begynner det ikke å se så gæernt ut.

Det pussige er at dette er første årgang etter omleggingen til organisk druedyrking. Slottet har eksistert i over hundre år, men det er først nå at det er tatt grep, som det heter.

Hva er så hemmeligheten bak akkurat denne rosévinen? En solid druemiks sikrer mangfold i smakene. 7 forskjellige, faktisk. De er: Cinsault, Grenache, Mourvedre, Rolle, Semillon, Syrah og Tibouren. Den siste har du kanskje ikke hørt om. Det er en sjelden drue som man tror kom opprinnelig fra Hellas eller Midt-Østen med romerne. Det er bare 450 hektar igjen i hele Provence i dag, noe som utgjør 2 prosent av vinmarksarealet. Den er mørk, men har tynt skall og et fast fruktkjøtt. Den tåler dårlig kulde. Og blir lett utsatt for råte. Produsenten regner Tibouren-innslaget som én av hovedingrediensene bak suksessen som nå er kommet internasjonalt også.

Det kommer til å bli mer Tibouren i vinen etter hvert. Målet er å replante med Tibouren. Og å gjøre den til Galoupets signaturdrue. Men dette vil ta en tiårsperiode.

For oss utenforstående er slike argumenter vanskelig å vurdere, men vi ser også at det er hvitvinsdruer som Rolle og Semillon i blandingen. Og det er ikke bare Grenache og Syrah, som mange har som hovedelementer. Og: Her kommer kanskje det som jeg selv forbinder med kvalitetsfaktoren her, nemlig en terroir-følelse gjennom den man ofte kaller mineralitet, eller litt saltaktig kjerne.

I tillegg er den ganske konsentrert, uten å virke tilgjort overekstrahert.  

Roubine

Hvis du synes 580 kroner blir litt for stivt, er det en herlig Provence-rosé til bare 210 kroner. Château Roubine La Vie en Rose.

Litt tykkfallen, den flasken fra Ch. Galoupet. Smaken er ypperlig. Foto: Vinmonopolet.

14435301 Ch. Galoupet Cru Classé 2021, Provence, Frankrike Trolig markedets beste rosévin. God farge, intens men elegant duft av røde bær, roser, sitrus, fersken. Veldig konsentrasjon i smaken, som også har nok friskhet. Moreller og røde bær sammen mer fersken dominerer. Den er såkalt strukturert og passer fint sammen med mat, også kjøtt. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam, spekemat. 579,90 kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Moët Hennessy Norge AS

Ch. Roubine la Vie en Rose har en romantisk flaske, kan man si. Innholdet er også godt. Foto: Vinmonopolet.

14138701
Roubine La Vie en Rose 2021, Provence, Frankrike Har det lille ekstra, litt moreller og roser på duft, moreller på smak med godt trøkk. Harmonisk utgang. Veldig bra kjøp til den prisen. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, salat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. 209,80 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Beverage Partners Norway AS