Postet: 2. Des. 201.  Koble helt ut? Gjøre noe helt annet for en stund? På Kamalaya, Koh Samui, er det enkelt. Det er et alternativt opphold for den som vil lære å leve sunnere for en stund. Holistisk retreat, er ett av begrepene som kan brukes.

kamalaya

Vin er godt til mat, men det er fullt mulig å bytte ut alkohol noen dager med sunnere saker, som grønnsaks- og fruktjuicer. Foto: Gunnhild Bjørnsti

Jeg er som de fleste andre. Tar godt for meg av bordets gleder. Elsker et godt glass vin. Hver dag. Ilingen i smaksløkene når de første vindråpene treffer der de skal. Men av og til merker man at det kan bli for mye. Av mat. Og alkohol. Derfor dro jeg til Koh Samui i Thailand hvor det ligger et helt spesielt hotell/spa/velværesenter som er et slags missing link i svermen av flotte feriesteder som tilbyr avkobling rundt om på kloden.

Det pussigste var hvordan jeg droppet vinen til måltidene. Den viste seg ikke å være nødvendig, selv ikke til middagen. I løpet av en uke, så jeg bare to-tre vinglass på restaurantbordene. Det var mer normalt å drikke saften av en kokosnøtt, juicer fra grønnsaker og frukter. Og vann med ferskpresset limesaft i. Og når alle de andre gjør det, er det lettere å gjøre det selv.

 agurksushi

«Sushi-snadder» for veganere. Foto:Kamalaya

Mat er medisin

Selv om jeg ikke er så vanvittig alternativt anlagt, jeg sitter ikke og mediterer eller går på horoskop-kurs, (men jeg har litt zen-tendenser) er jeg ikke i tvil om at det er mulig å spise seg syk. Slik som mange gjør hjemme og i Vesten. Men da må det også være mulig å spise seg frisk igjen. Her opererer Kamalaya med flere nivåer. Alt fra vegan-mat, til slankemat til normal-mat. Men ikke noe pizza, burger, pølser, kjøtt (lam unntatt). Fisk, grønnsaker, frukt i stedet. Det skal ikke mange dagene til her før man merker at kroppen fungerer bedre, og at sinnet og kroppen får snakket litt sammen.

Var munk i mange år

Det var ekteparet John og Karina Stewart som startet opp med dette prosjektet på 2000-tallet. Amerikanske John hadde «hoppet av», som det heter, og vært buddhistmunk i India i hele 17 år i en avsidesliggende landsby. Hans munke-erfaringer, som man kanskje kan kalle det, var med på å gi stedet en retning som skulle gjøre Kamalaya annerledes enn andre.

-Moderne mennesker søker ofte noe mer. De har alt. De presterer det ytterste. Men noe mangler. Det som forbinder sjelen og sinnet med kroppen. Det vi vil gjøre er å vise andre alternative muligheter og stimulere til livsstilsendring også når man kommer hjem, sier Karin Stewart som er oppvokst i Mexico.

Derfor er det lite «bling» over de grønnmalte bygningene som ligger oppover den pittoreske palme og blomsterbestrødde skråningen fra stranden. Det er ikke tv på rommene. Men det kryr av små dammer med fisk i, rennende vann, lys overalt om kvelden. Og det er virkelig et magisk sted.

kamalaya-nedre-pool kamalaya-ravarer kamalaya-tai-chi

Alle foto: Kamalaya