Postet: 10. januar 2017. Viljen til å ta et grep og følge opp trender i tiden. Det var vel derfor jeg smilte pent etter smakning av Vinmonopolets januarslipp. Det går mye i hvitt. Også bestillingsutvalget er fullt av gode nyheter. Noen kanonviner fra Sør-Afrika, blant annet.

 Det er en satsing på Chardonnay fra Sør-Afrika og USA i januarslippet. Her er det høytliggende vinmarker hos Delaire-Graff i Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

De syv siste årene har hvitvinsforbruket i Norge steget med 21 prosent i de to vintermånedene desember og januar. Tallene på årsbasis viser en ørliten nedgang, men rødt faller mer. Det sier jo sitt om at forbruksmønsteret er i endring. Og at vi går i en ny retning, bort fra tunge rødviner og over til lettere saker. Og et bredere spekter.

Dette januarslippet har 3-4 satsingsområder:

  1. Grüner Veltliner fra Østerrike.
  2. Chardonnay fra kjølige vekstområder i Sør-Afrika og USA.
  3. Både røde og hvite viner fra Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike
  4. To chilenske nykommere fra de kjøligere områdene i sør.

I tillegg er det også noen halvflasker og magnumflasker, ettersom Polet vil bredde sortimentet på forskjellige flaskestørrelser. Det medfører blant annet en halvflaske Soave og en magnum Côtes-du-Rhône.

Egentlig er det veldig mange av basisnyhetene jeg kunne tenkt meg å kjøpe. Og selvsagt bestillingsvarene som er enda flere i antall. Men det er en annen skål.

En liten feilkobling

Så er det når satsingsområdene skal omsettes i praksis og konkrete produkter at man innimellom kan sette spørsmålstegn ved noen av prioriteringene. F. eks er flere av de østerrikske Grünerne ganske lastet med sukker. Det er unødvendig med 8 gram restsukker i en Grüner. Det er mange som fint greier å smake bra uten noe restsukker. Det kan man godt kalle en liten feilkobling, hvis man vil kverulere litt. Men bare litt trengs. For her er mye annet godt å ta tak i.

Kaldklima-chardonnay

Når man snakker om kaldklimaviner, tenker nok de fleste på Nord-Europa og statene helt nord i USA på vestkysten. Men Polet gjør noe lurt, og henter Chardonnay fra Elgin i Sør-Afrika, fra Santa Rita Hills nord for Santa Barbara og Los Angeles. Og har med et par sør-burgundere som referanse. Elgin-området er ganske ukjent i Norge. Vi kjenner best til Stellenbosch og Paarl og Franschhoek. Men noe mils vei lenger øst og opp, ligger fruktdyrkingsområdet Elgin. Som – i likhet med Stellenbosch – også nyter godt av kalde havvinder og litt tåkeskyer som er med på å senke temperaturen. Her trives Sauvignon Blanc, Pinot Noir. Og Chardonnay.

I Santa Rita Hills i California har naturen gjort det slik at fjellkjedene som på vestkysten stort sett går i nord/sør-retning og som dermed stenger for havluft lenger innover, her går i øst/vest-retning og slipper inn den kjølige havluften. Dermed holdes modningen i sjakk, alkoholnivåene likeså. Noen fine viner herfra i dette slippet

Languedoc-Roussillon

I 20-30 år har det vært spådd at dette området helt inn til Spanias grense i det sørvestlige Frankrike skulle livne til og bli noe stort etter å ha vært produksjonsområdene for Frankrikes «vinsjøer» som man hørte så mye om før i tiden.

Så har årene gått og lite har tilsynelatende skjedd. Bortsett fra at det har det gjort. Kvalitetsøkningen er formidabel og Polet lanserer et knippe med både hvite og røde viner. Det er flere trivelige alternativer. Det er ikke mangel på sol i dette området, så her er det friskhet og aromatisk oppbygging som er hovedutfordringen. Men det går bra, selv om smaksprofilen på de hvite er noe mer uvant.

Østerrike

 

Beste kjøp: Rabl Grüner Veltliner. Foto: Vinmonopolet.

8134101 Loimer Grüner Veltliner Käferberg 2015, Niederösterreich, Østerrike. kr 350,- (parti)92 poeng (terningkast 6) Vinarius AS

Joda, det koster en slant penger, men her er vi i toppsjiktet. Veldig mineralsk Grüner med konsentrert frukt, retning fersken og krydder, og litt gule plommer også. Flott, elegant og lang i finish med en sømløs utgang. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.

8073401 Bründlmayer Langenloiser Käferberg 1ÖTW 2015, Niederösterreich, Østerrike. kr 350,10 (parti)91 poeng (terningkast 6) Podium Wines AS

Skikkelig bra Grüner med godt pådrag i smaken som ikke er skjemmet av sukkersødme, derimot en underliggende mineralitet og et nøytralt, steinfruktpreget smaksbilde med solid konsentrasjon. Elegant også. Bründlmayer er en av de beste. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, skalldyr, salat.

 8083101 Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2016, Niederösterreich, Østerrike. kr 229,90 (basis)87 poeng (terningkast 6). Stenberg & Blom AS

Dyp gul på farge, en herlig miks av honning, sitron, appelsin og krydder og en sømløs, fyldig og samtidig frisk hovedstil. Dette er gode saker. Ca 4 g restsukker pr liter. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.

 4993501 Nikolaihof Vom Stein Riesling Federspiel 2008, Niederösterreich, Østerrike. kr 299,90 (parti)89 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

 Svak mineral- og gjødseltone på duft, i smaken helt moden med mineralitet i bunnen, en lett og elegant vin som har tålt ni år på flaske ganske så bra. Dette er en vin fra ett av Østerrikes mest velrenommerte vinprosjekter, med biodynamisk dyrking av druene som en av de første i landet. Passer til: Fisk, skalldyr.

 8025401 Gritsch Riesling Smaragd Bruck 2004, Niederösterreich, Østerrike. kr 350,- (parti)88 poeng (terningkast 5)
Concealed Wines NUF

Sjekk årgangen. Litt overmoden og honningaktig på stil, virker som om det er mye mer enn de 7 g restsukker som vinen oppgis å ha, her er det mye honning, og tørket, litt kandisert frukt slik som søtet sitronskall. Smaker nesten som en dessertvin, men med adskillig finesse og ikke noe grovhet. Kan trolig takle ekstremt krydrede asiatiske retter, Pekingand med sauser og diverse. Men vil du ha det knastørt, er dette ikke for deg. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy

 8032901 Schweiger Zöbinger Heiligenstein Riesling Kamptal 2016, Niederösterreich, Østerrike. kr 250,80 (parti)88 poeng (terningkast 6)
ProCura

Ung, fersk, litt urteaktig frukt med innslag av kiwi og grønne epler, litt grønnere i stilen enn de fleste andre, men ikke i negativ betydning. Godt balansert og fin energi i smaksforløpet. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr.

 8149301 Weszeli Terrafactum Kaferberg Grüner Veltliner 2015, Niederösterreich, Østerrike. Kr 279,90 (parti)86 poeng (terningkast 4)
Excellars AS

Absolutt pen Grüner med en forsiktig, rund smak. Mangler kanskje litt livlighet og spenst, men flyter pent og kremete over ganen med streif av eple, plomme og litt krydder. Harmonisk og forsiktig finish.

Chardonnay

 7996101 Oak Valley Groenlandberg Chardonnay 2016, Elgin, Sør-Afrika. kr 259,10 (parti)90 poeng (terningkast 6) Winning Brands AS

Oj, oj. Dette er neste fase i utviklingen av sør-afrikanske viner. Grønne, modne smaker og aromaer med kiwi, overmodne – men allikevel friske – stikkelsbær og litchi som mange, små delelementer, veldig kraft i denne samtidig som den er primærfruktig og nesten ikke noe fatpreg i det hele tatt. Lang, elegant finish. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat.

  7986401 Sutherland Chardonnay 2016, Elgin, Sør-Afrika. kr 187,- (basis)86 poeng (terningkast 6) Winning Brands AS

Flott, frisk syrlig-stram Chardonnay fra Sør-Afrika og kjølige Elgin-området med grønt aromabilde, røyk og krydder, svakt fatpreget. Den gjør jobben til relativt lite penger. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat.

 7989501 Elgin Vintners Chardonnay 2016 Elgin, Sør-Afrika. kr 188,60 (basis)85 poeng (terningkast 5) Wine 4 You AS

Nok en kjølig, «grønn» Chardonnay fra kjølige Elgin-området i Sør-Afrika, øst for Cape Town. Sømløs, svakt fatkrydret fruktighet med innslag av frisk steinfrukt, grønne epler, modne sådanne. En elegant finish. Som kanskje blir ørlite vandig. Men: Bra vin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr.

Mye god vin i tillegg til fin natur på California-kysten. Foto: Geir Salvesen

 3416001 Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2014, California, USA. kr 279,- (basis)87 poeng (terningkast 5) Palmer Group AS

En mer europeisk vinstil med høy syrlighet kombinert med svakt undermoden frukt i retning gule epler og fersken, svakt fatpreg og kremaktig, har modnet på bunnfallet i 10 måneder på franske fat, og det gir den en liten euro-retning. Middels fyldig. Og dempet alkohol med 12,5 volumprosent, noe som er mindre enn de fleste burgunderne har nå. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.

 8024501 Alma Rosa Chardonnay 2016, California, USA. kr 236,- (parti)86 poeng (terningkast 4) Moestue Grape Selections AS

Gule epler og plommer, litt fat, fyldig og kremete smak med nøtter og krydder og litt varm bær og steinfrukt. Lett å like er den. Litt sitrustoner også. Men mangler kanskje det lille ekstra.

7882701 Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015, California, USA. kr 230,90 (basis)87 poeng (terningkast 6) LaMarc Wines AS

Dyp farge, svakt grønnskjær. Litt «uamerikansk» i stilen med dempet alkohol – 12,5 volumprosent. Fin friskhet med litt bjerkesevje og svakt fatpreg som bare er brukt for å gi vinen litt luft og egentlig ikke noe påtrengende fatsmak. Litt fersken, nøtter og melne, grønne epler i aroma- og smaksbildet.

 7690101 Dom. Crêtes Mâcon-Chardonnay L’échenault de Serre 2016, Burgund, Frankrike. kr 220,70 (basis)86 poeng (terningkast 5)
Better Wines AS

Flott, svakt fatpreget, hvit sør-burgunder med litt nøtt og fersken på duft og smak. Eiken er fint integrert og gir bare et lite krydderslør over en mineralsk kjerne. Ung og fersk i stilen og bør nok nytes innen et år eller tre. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.

 7850001 J. Moreau Chardonnay 2016, Frankrike. kr 119,90 (test )80 poeng (terningkast 5) Momentum Wines AS

En ekstremt rimelig fransk Chardonnay med uvisst opphav, litt fersken- og pærepreget, litt mineraler også. Middels fyldig. Og altså veldig billig. Kan minne om en Chablis iblandet druer fra Sør-Frankrike. Fin å ha hvis man trenger mange billige viner. Passer til: Fisk, skalldyr.

 8078806 Flying Eagle Chardonnay 2016 California, USA. kr 499,90 (basis)80 poeng (terningkast 5) California House AS

Amerikansk boksevin som har en fyldig, krydret, svulmende og solmoden smak. Litt smør og overmoden ferskenfrukt. Den litt høye alkoholen på 14,4 driver opp fylden, uten at vinen smaker brent av den grunn. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, salat, ostepop.

 

 Languedoc-Roussillon (hvite)

 8012001 Pithon La D 2016, Languedoc-roussillon, Frankrike. kr 340,90 (parti)88 poeng (terningkast 6) AMKA AS

God, men veldig dyr, vin fra Produsent Olivier Pithon. Her er det lakris, røyk, nøtt og en ganske nøytral fruktighet, spontangjæret og ufiltrert, Frukten er så nøytral at det er vanskelig å finne retningen på den men den har litt grønt eple, litt eplemarmelade og mange fine nyanser. En veldig uvant smak fra et interessant område. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.

 8040401 Olivier Pithon Cuvée Laïs 2016, Languedoc-Roussillon, Frankrike . kr 210,70 (basis)86 poeng (terningkast 5) AMKA AS

Flott, krydret, moden svakt lakrispreget hvitvin vin som også har nøtter og fat. Eplesmak, mest. Urter også. Livlig og bra, 13 volumprosent alkohol, kanskje ikke så mye primærfrukt. Mest en vin som har fått mye av smaken fra fatene – uten at fatbruken virker trettende i munnen. Passer til: Ost, lyst kjøtt, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat.

7998201 Dom. Sainte Estelle Val Du Baumier 2016, Languedoc-Roussillon, Frankrike. kr 156,10 (basis)85 poeng (terningkast 5)
Sommelier AS

Eple, eple, smør, fat – en litt svulmende frukt i midten som gir fedme. Dette er en interessant og rimelig Languedoc-hvitvin som også har et svakt medisinalsk preg med lakris – såvidt det er. Litt kort i finish. Laget på Grenache og Macabeo 70/30. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat.

 Languedoc-Roussillon (røde)

 8144601 Dom. de l’Horizon Cadet de l`Horizon 2015, Languedoc-Roussillon, Frankrike. kr 260,- (parti)86 poeng (terningkast 5) Garage d’Or AS

Lys, burgunderlignende vin med jordbæraromaer, transparent farge, mye fat men balanserende sødme. Ufiltrert, litt lakris også. Interessant og smådyr. Men også elegant. Mer for viderekomne, kanskje. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta.

 

8079001 Clot de l’Oum Saint Bart Vieilles Vignes 2015, Languedoc-Roussillon, Frankrike. kr 250,- (basis)87 poeng (terningkast 6) eWine AS

Helt tett på farge, svak blåfiolett kant, varmt kjøtt på duft, i smaken mer primærfruktig med mørke bær, blåbær, solbær og krekling, fruktsødme også som balansere endel fatbruk. 13,5 volumprosent alkohol er helt greit. Mye smak for pengene. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat.

 8133701 Dom. Padie Petit Taureau 2016, Languedoc-Roussillon, Frankrike . kr 245,60 (parti)86 poeng (terningkast 5) Tramontane AS

Blårød med fiolett kant, ufiltrert druemiks med noe saftig frukt, typisk småelegant vin som allikevel har strammende elementer i finish, litt urteaktig. Litt Pinot-aktig også, med noe sødme. Men litt høy pris. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta.

 8041901 Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes 2015, Languedoc-Roussillon, Frankrike. Kr 151,- (basis)84 poeng (terningkast 5) Sommelier AS

Tett på farge, med fiolett kant, massiv og varm stil med sharps solbærdrops, også noe fruktsødme som demper tanniner og høy alkohol – 14,5 volumprosent. En kraftbasse som drar på med lakris og krydder og voluminøst bærpreg. Mangler vel eleganse, men solide munnfuller, er det. Laget på 100 prosent Carignan. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat.

1218001 Louis Max Climat Pinot Noir Les Terres F 2016, Languedoc-Roussillon, Frankrike. kr 129,90 (test)82 poeng (terningkast 6) Vinhuset NOFRA AS

En prisgunstig Pinot Noir fra Sør-Frankrike, mørkbærsfruktig også med røde elementer, nok kraft til å berge den gjennom måltider, moreller og røde plomme og streif av lakris. Til hvit fisk, pizza og pasta. Svin også. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta.

Annet

3295105 Guigal Côtes du Rhône 2014, Rhône sør, Frankrike. kr 332,- (bestilling)85 poeng (terningkast 6) Moestue Grape Selections AS

Magnum-flaske, altså.  Fin svakt utviklet Rhône med god fylde, fin rødbærsfruktighet i bringebær- og kirsebærretning, det gir en fin og leskende smak. Også mye friskhet. Tanninene er der, men pent integrert. En flott all round-vin til kjøtt, grill – og også lysere kjøttyper. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat.

 8035401 Niepoort Dao Rotulo Touriga Nacional 2015, Beiras, Portugal. kr 137,40 (basis)84 poeng (terningkast 6) Winetailor as

En morsom eksperimentvin fra Dirk van der Niepoort i Portugal som ellers er Douro-spesialist. Her har han hentet frukten fra Beiras og underdistriktet Dão. Druene er Touriga Nacional – som står bak de kraftige portvinene. Og Rotulo som er en veldig lokal drue. Veldig tett på farge, en fleskete, kjøttfull stil med litt kull og grillrøyk med på kjøpet. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat.

8183006 Cruzado Garnacha 2016, Aragon, Spania. kr 399,- (test) 82 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

En bag-in-box laget på gamle vinstokker fra håndhøstede druer. Energisk frukt med streif av mynte og andre kryddersorter. Miks av mørke og røde bær. Fin vin, det. Bør avkjøles og tappes på en dekanter først. Passer til: Ost, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta.

7989601 Carmen Loma Seca Cinsault 2016, Itata valley, Chile. kr 161,40 (basis)86 poeng (terningkast 6)
AMKA AS

Veldig bra Cinsault fra Chile, dette. Kjølig og flott på smak med fiolett kant og en svakt transparent rødfarge, laget på over 30 år gamle upodede vinstokker og hverken klaret eller filtrert. Vinstokkene har heller ikke blitt vannet. Dermed er konsentrasjonen flott. Mørke bær, mest. Svakt mintaktig på duft, tørr stil. Faktisk også lagret 4 måneder på amphora-krukker. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta.

 8152501 Koyle Don Kande Muscat 2017, Itata valley, Chile. kr 135,50 (parti)82 poeng (terningkast 5) Better Wines AS

Interessant Muscat-stil fra et tydelig kaldt klima i Chile. Noe tropisk fruktighet som også blir støttet opp av en kjølig kjerne, litt grønn i stilen. Kan funke til lettrøkt laks eller asiatisk mat. Krydret i stilen. Men ikke for søt. Passer til: Svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy.

 4187402 Tamellini Soave 2016, Veneto, Italia. kr 71,40 (basis) 80 poeng (terningkast 5) Fondberg AS

Halvflaske, altså. Plommer, gule epler, litt krydder, nok syre. Nok fylde. En enkel all-round-vin til diverse enkel mat. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta.

Bestllingsutvalget

BU er som vanlig fullt av nye viner og nye årganger på allerede eksisterende merker. Relativt nytt er Pinot Noir fra Canada. Ja Canada. Selvsagt kan Pinot Noir-druen trives så langt mot nord. Enda mer interessant er Oregon-Pinot.

Pluss en eldgammel Colheita Port fra 1961.

Gammel og god årgang. Calems 1961 Colheita. Foto: Geir Salvesen

 4987701 Cálem Colheita 1961, Douro, Portugal.  kr 1 495,- (bestilling) 92 poeng (terningkast 5) Selected Wine Partners AS

Søtt, kandisert appelsinskall, linoleum på duft, søte, tørkede rosiner, veldig tørket i preget, unntatt i smaken hvor det er fortsatt en leskende sødme.

8174001 Devevey Rully La Chaume 2015, Burgund, Frankrike. kr 324,40 (bestilling) 88 poeng (terningkast 6) Moestue Grape Selections AS

Den likte jeg godt, svak tone av hud og lær (naturgjødsel, for å være ærlig), god konsentrasjon og runde tanniner. Rully er ofte et godt kjøp. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl.

9735701 Chave Côte-du-Rhône Mon Coeur 2015, Rhône nord, Frankrike.  kr 194,90 (bestilling)85 poeng (terningkast 6) Moestue Grape Selections AS

Flott sør-rhône med fioler på duft, rent og klart smaks- og duftbilde, man skulle ikke tro denne var 14,5 volumprosent alkohol. Tendenser til kjølig eleganse også. Men skal serveres litt kjølig. Som en burgunder på testosteron. Passer til: Ost, lam og sau, storfe.

8173401 Michel Gassier Viognier 2016, Rhône sør, Frankrike.  kr 188,40 (bestilling)85 poeng (terningkast 6) Moestue Grape Selections AS

Fyldig, nøytralt steinfruktpreget vin med oljete struktur, men nok av friskhet bak oljen, litt kjølig, tropisk frukt er også med i bildet. Mye smak, her, virker nesten litt halvtørr, men er teknisk tørr. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat.

 8110801 Chanin Sanford & Benedict 2015, California, USA. kr 499,90 (bestilling)91 poeng (terningkast 5) LaMarc Wines AS

Kjølig, mineralsk, fast i stilen med en lekker frukt, finslepne tanniner, elegant også med krekling og solbær og litt røde elementer. Passer til: Ost, lyst kjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.

8033601 Vinologist Chenin Blanc 2017, Coastal region, Sør-Afrika.  kr 134,90 (bestilling)83 poeng (terningkast 6) Einar A Engelstad AS

Billig Chenin Blanc fra Swartland med kvede, steinfrukt. Litt sitrus og krydder. En forsiktig vinstil, her, svært rimelig vin som går godt til enkle fiskeretter, grillmat. Passer til: Fisk, skalldyr.

 5297001 Allegrini Valpolicella Superiore 2015, Veneto, Italia. kr 164,90 (bestilling) 85 poeng (terningkast 6) Stenberg & Blom AS

Geletrøffel og mokka, sjokoladepreg -faktisk- over denne. Har det lille ekstra, myke tanniner, 4 g sukker, Mørk bærfrukt, moreller og kirsebær mest. Til lyse kjøttretter og pasta og pizza. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.

2147501 J. Christopher Nuages Chehalem Mountains Pinot Noir 2014, Oregon, USA. Kr 399,- (bestilling) 91 poeng (terningkast 6) Vinarius AS

Flott, den. Livlig, naken, ren. Bringebærsfruktighet og røde kirsebær, veldig lengde. Dette er ikke noe dvaske greier.

 

 9929001 Casa Ferreirinha Esteva 2015, Douro, Portugal.  kr 124,90 (bestilling)81 poeng (terningkast 6) Bottleneck AS

Primærfruktig med ganske tykk miks av røde og mørke bær, leskende røde bær i midtpartiet. Bløt og hyggelig vinstil.. 12,5 volumprosent alkohol.

1823901 Hedonist Cabernet Sauvignon 2012, Walter Clappis Wines, McLaren Vale, Australia. Kr 219,50,-, (bestilling). 87 poeng (terningkast 6) Altus AS

Fast, fin, kjølig, flerdimensjonal Cabernet med mørk bærfrukt, solbær og plomme, litt krydder også. Men tight og fin og ikke for svær. Passer til: Grillmat, kjøtt.

8140006 Santa Julia Tintillo Bonarda Malbec 2017, Mendoza, Argentina. Kr 413,40 (basis) 80 poeng (terningkast 5) Vinuniq AS

Ikke noe slapt over denne rimelige argentinske boksevnen, miks av Bonarda og Malbec. Malbec gir struktur og stramming, Bonarda gir sødme og saftighet. Dette er en vin som passer flott til hvitt kjøtt og kylling, mørke bær, urter og fioler i smaks- og aromabildet. Tåler også litt oksekjøtt og grill. Veldig anvendelig. Men en liten tanninsnert i finish er det. Og det er bare bra. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat.

5413801 Seifried Old Coach Road Nelson Unoaked Chardonnay 2016, Nelson, New Zealand. kr 159,90 (basis)  84 poeng (terningkast 6) Einar A Engelstad AS

Mineralsk og flintaktig på duft, i smaken er det kjølig,litt kremete Chardonnay. Eple, Tørr, fin og ren smak, Litt plomme, eple. Fin og slank vinstil med det den skal ha. Passer til: Fisk, skalldyr.

Sadie fra Sør-Afrika

Eben Sadie er helt i kvalitetstoppen med sine utrolig komplekse og terroirdrevne hvitviner med Chenin Blanc som spesialitet. Her er det førstemann til mølla. Få flasker.

8164801 Sadie Palladius 2015, Coastal region, Sør-Afrika . Kr 599,- (bestilling)93 poeng (terningkast 6) Vinarius AS

Som en super-burgunder. Full av flint, kalk og steinrøyk, bare litt fruktighet, enorm lengde på denne. Litt steinfrukt som bare ligger som et lite lokk på mineraliteten.

8163901 Sadie Mev. Kirsten 2015, Coastal region, Sør-Afrika. kr 898,80 (bestilling)94 poeng (terningkast 6) Vinarius AS

Veldig trøkk i denne, på den elegante siden, kombinert med sømløs steinfrukt. Druemiks av diverse hvite druer, veldig lengde. Fersken, mest.

8164501 Sadie Skurfberg 2016, Olifantsriver, Sør-Afrika.  kr 375,- (bestilling)93 poeng (terningkast 6) Vinarius AS

Super vin, har alt, mineralitet, steinbunn, knust stein, forsiktig fersken. Veldig lengde og konsentrasjon. Passer til: Fisk, skalldyr.

8164401 Sadie Skerpioen 2016, Coastal region, Sør-Afrika. kr 349,- (bestilling)91 poeng (terningkast 5) Vinarius AS Ganske streng, mineralsk vin med knust stein, flint, nesten ikke et hint av frukt, bør ligge litt. For fansen

 8164601 Sadie `T Voetpad 2016, Coastal region, Sør-Afrika.  kr 399,- (bestilling)92 poeng (terningkast 6) Vinarius AS

Deilig, blomsteraktig duft, med flott jordsmonnspreg, litt plomme, stein, utrolig flott balansert. Litt fersken også. Super balanse.