(og denne hvite kollektiv-vinen er strålende!)

En kjendiskokk og en moro-ignoramus får navnene sine plantet på en vinboks. Uten at de skjemmer seg ut.

Ukens viner:

Truls & Hellstrøm Toscana Rosso 2021 3 ltr Bag-in-Box

La Chablisienne Chablis Le Finage 2021 3 ltr Bag-in-Box, Burgund, Frankrike 

Til pizzaen og det andre lille. Truls & Hellstrøm Toscana Rosso. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Er jeg en stor beundrer av såkalte kjendisviner? Vinøst-perifere menn og kvinner som har gjort en viss suksess på ett plan i samfunnet og som nå prøver å gjøre pengemessig suksess med å få klistret sitt navn på en flaske eller en boks, er jo selvsagt et tegn i tiden, som det heter. Noe vi ikke skal ta så alvorlig. Eller?

Sånn var det da jeg så at en vinboks fra Truls & Hellstrøm hadde dumpet inn i gangen via min bedre halvdel som hadde fått bestilt den. Trolig noe tynt skvip, sa den onde delen av hjernen min. La oss møte den med et åpent sinn, sa den gode delen av hjernen min. Jeg lot den gode delen regjere denne dagen, tempererte den til optimal tilstand, rundt 16-17 grader ettersom dette var foregitt å være en vin fra Toscana. Og så viste det seg å være en riktig så trivelig vin som jeg hygget meg med til en enkel kyllingrett denne dagen. Der er jo ikke sånn at man spiser friterte kolibritunger hver dag, de aller, aller fleste dagene er det dagligmat som gjelder. Og så er det også greit med en vin til som man kan ta med seg inn i stuen etterpå og drikke uten mat uten at tanninene hakker i tungen din som sinna piggtråd.

Kanskje man til og med kan strømme en tv-episode av dette høyst umake paret som reiser rundt og prøver seg på lokale spisesteder rundt om i Europa med Truls som en klodrian og Eyvind Hellstrøm som en overbærende blære mens man sipper til et glass eller to.  

Det står ikke så mye om opphavet til disse druene som er gått med til å lage den, men ut fra smaken må man tro at det er en solid dose med Sangiovese. Men det er en solmoden smak, uten at det blir overmodent. Produksjonsfirmaet Rossetti har noen enorme vintanker som frontbilde på sine hjemmesider på nettet, så dette er ikke noe særlig hånd-doktorerte dråper, nei. Snarere masseproduksjon. Men det funker. Og du kan til og med få med oppskrifter fra Hellstrøm på boksen. På tomatsaus. Det er jo bra.

15312806 Truls & Hellstrøm Toscana Rosso 2021 3 ltr Bag-in-Box, Toscana, Italia 

Boksevin av økologisk dyrkede druer, på duft mørke bær, jord og moreller, i smaken urter, mørke oliven, anis, syrligsøte moreller og moderate, modne tanniner. God fylde. Fin all round-vin. Passer til: Pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 499,90 kr (bestilling) 82 poeng (terningkast 6)
Rebel Brands AS

Hvis du trenger en hvit, krisp boksevin til bruk i mai, så er denne ypperlig. Fra kollektivet La Chablisienne som er ett av verdens fremste.

8017506 La Chablisienne Chablis Le Finage 2021 3 ltr Bag-in-Box, Burgund, Frankrike 

Svakt grønngul på farge, på duften er det grønne epler, lime og det man kan oppfatte som sjømineralitet. En uventet fylde er det også, selv om den aldri blir påtrengende for viner som lages så langt mot nord. Noen års lagring har rundet av vinen litt. Utmerket boksevin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitif, ost. 699,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS