Ok, så du skjønte kanskje dobbeltbunnen i denne overskriften. Men faktum er at av og til er magnumflasker et kjempekjøp. Spesielt når innholdet er godt og rimelig samtidig fra et område man ikke skulle forvente seg det – Bourgogne, altså.

Ukens vin: Louis Latour Montagny 1. er Cru

Supert kjøp er disse hvite burgunderne fra «utkanten». Som denne Montagny 1.er Cru 2019 fra Louis Latour. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Er det en ting vi vet nå så er det at burgundere er veldig dyre. Eller? Eller er det mulig å snike seg unna prisene som gjør at disse vinene er forbeholdt millionærene og de velsituerte blant oss? Det ser sånn ut, ja. Toppnavnene er det ikke noe å gjøre med. Montrachet, Puligny-Montrachet, Corton Charlemagne, for å nevne noen av de hvite.  Og så er det en drøss av røde med flotte appellasjoner. Musigny, Chambertin, Volnay, Gevrey, etc, etc.

Da er det bare å gjenta en av de ikke akkurat hemmeligstemplede informasjonene om dette området at hvis man bare går utenom de mest berømte – og for så vidt de beste områdene – så er det en liten skokk av mindre appellasjoner som faktisk ser ut til å ha nytt godt av temperaturoppgang og bedre klima de siste tiårene. Navn som: Rully, Montagny, Santenay, Monthelie, etc. Tidligere kunne man også inkludere Saint Aubin, men der har prisene skutt i været, trolig ettersom landsbyen ligger like innenfor kjerneområdene rundt Chassagne Montrachet, og supervinmarken Le Montrachet. Men i «dalstroka innafor» finnes det navn altså navn som Monthelie og Saint Romain. Ikke hørt så mye om dem, kanskje? Nei, men det er her vi finner redningen for våre budsjettkjøp.

Landskapet i den sørlige enden av Bourgogne i Côte Chalonnaise er mykt og udramatisk. Vinene er finslige og harmoniske. Foto: Vins de Bourgogne.

Ukens vin er fra en av disse landsbyene. Montagny. Laget av Louis Latour som er en velrenommert produsent og negociant i Bourgogne. Vinen her er til og med en 1.er Cru, det er i alt 49 av dem i dette området som heter Côte Chalonnaise. Her er det bare hvitvin som produseres i område som varierer mellom kalkstein og gammel kimmeridge-kalk slik som finnes i Chablis.

Det er vanskelig å definere helt eksakt hva en Montagny-vin smaker som, men jeg synes det er noe finslig over den. En litt dempet versjon med blek, strågul farge, med et lite grønnskjær som ung. Akasieblomster, sitronskall og flint er med i aromabildet. I smaken er det forsiktig ferskensmak med pære og hasselnøtter som dominerer. Men ikke så mye. Alt går fint inn i hverandre. Her er det heller ikke behov – eller mulighet – for å gå så hardt inn med ny eik, og det gjøres da heller vanligvis ikke.

Så – hva har denne vinen med julen og nyttårsfeiringen å gjøre? Jo, den kan være en fin gave. Til deg selv eller andre. Og det kommer tider der vi spiser lettere mat og får bruk for en slik delikatesse som denne.

13754405
Louis Latour Montagny 1er Cru La Grande Roche 2019, Burgund, Frankrike 

Strågul på farge, på duft gule epler, svakt streif av honning, i smaken epler, fersken, hasselnøtter, pære med en lett mineralsk utgang. Delikat og flott vin! Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk. 520,70 kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
House of Wine AS