Du har hørt om Paarl. Stellenbosch. Franschhoek. Constantia. Walker Bay, kanskje. Selvsagt har du det, hvis du er vin-freak. Men hva med Piekenierskloof? Aldri hørt om det? Nå skal du høre litt her.

 fire-flasker-tierhoek

Et pent firkløver fra Piekenierskloof og Tierhoek. FOTO: Geir Salvesen

Sør-Afrika er fullt av eksperimentelle og stadig bedre vingårder. Det aller meste foregår rundt Cape Town. Men ute i ødemarken, i et område som heter Piekenierskloof 30 mil nord for Cape Town ligger Tierhoek. En liten farm på 7-800 meters høyde og høye, ville fjell like ved (Cederberg). Her driver Tony og Shelley Sandell et veldig interessant vinprosjekt langt ute i huttaheiti. Det er trolig en av de mest avsidesliggende vingårdene i Sør-Afrika.

Jeg møter Shelley i Cape Town. Hun forteller at flaggskipet deres er en Chenin Blanc laget på 30 år gamle vinstokker med lav avkastning. Den er fatgjæret på gamle, franske eikefat. Og er en av de mest mineralske Chenin Blanc-vinene fra Sør-Afrika jeg kan huske å ha smakt.  Det er som om et lokalt steinbrudd skulle lages sin egen «husvin»! Da blir det stein, da.    

Shelley Sandell på Tierhoek.

Shelley Sandell på Tierhoek. FOTO: Geir Salvesen

I tillegg kan de skilte med en rågod Chardonnay, som minner meg veldig om Assyrtiko-druer fra Santorini. Eller en 1.er Cru Chablis. Altså mineraler, flott syre – og en liten fedme i midtpartiet. Og ellers nøytrale fruktaromaer. En veldig presis Chardonnay med lynende syre i bakkant.

På rødvinssiden er Grenache druen for Tierhoek. Det er absolutt noe sør-rhône over denne. Som en litt fast Châteauneuf-du-Pape. Men kanskje ikke så kompleks på grunn av bare den ene druetypen som er brukt.

Ellers har Tierhoek i Norge også en annen Rhône-mix: Syrah, Mourvedre og Grenache.

Alle Tierhoeks viner bør dekanteres, spesielt de hvite, faktisk. En fellesnevner er fasthet. De røde kan godt ligge et år eller to i kjelleren. Tanninstrukturen stikker seg litt frem.

011

Enkle forhold ute i Piekenierskloof. Her er nyplantinger hos Tierhoek. FOTO: Tierhoek

VINENE

1977401 Tierhoek Chenin Blanc Reserve Limited Edition 2014, Sør-Afrika. Kr 199,90, Karakter: 6. Poeng: 88

Svakt strågul, streif av krydder og smør på duft, litt svovelstikk også – det går vekk når glasset får stå litt. Så kommer det en nøytral, stram, fast steinfrukt kombinert med en liten fedme i midtpartiet. Og veldig lengde. Konsenstrert. Mineralsk. Kjempemye vin for pengene.

3877601 Tierhoek Chardonnay 2015, Sør-Afrika. Kr 162,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Svakt grønnskjær, veldig limeaktig og frisk på duft, smaken er gjennomført mineralsk med veldig lengde, nesten ikke noe fruktsødme, ørlite grønne epler. Svakt krydder i finish og en ørliten mandelbitterhet/urtesmak helt i enden. 13,5 volumprosent alkohol.

1977301 Tierhoek Grenache 2015, Olifants River, Sør-Afrika. Kr 190,30, Karakter: 6-, Poeng 86

Middels rød, transparent, røde blomster på duft, kirsebær og urter danner ryggraden her, litt urtebitterhet i finish. Ellers mye pur, fast frukt hvor alkoholen på 14,5 volumprosent overhodet ikke merkes. Bør dekanteres.

 2851001 Tierhoek Grenache, Syrah, Mourvedre 2015, Piekenierskloof, Sør-Afrika. Kr 185,-, Karakter: 5+. Poeng: 86 poeng

Kirsebær, moreller, plommer i en fast innpakning hvor en klar, urteaktig komponent er med og strammer den opp. Nesten som om de lokale roibos-buskene skulle ha duftet seg inn i druene. Mer kompleks enn Grenache’en. Bør egentlig lagres litt. Mest Syrah i denne.