Jo, det er faktisk mulig å finne vingull blant de billigste. Spanske Rueda-viner er stort sett underpriset i forhold til kvaliteten. Marqués de Cáceres Verdejo 2016 er en flott billigvin.

Undervurdert og underpriset. Det er jo gode nyheter for konsumenter som vil ha billige viner. Foto: Geir Salvesen

Verdejo-druen fra Rueda i Castilla y Leon i Spania stiller nok et stykke bakover i køen når det gjelder berømthet i druegalleriet. Men nettopp derfor er det mye godt å hente der. Disse druene har akkurat de sommerlige kvalitetene vi er på makt etter. Med andre ord er den saftig undervurdert og lite kjent her i Norge. Hvordan den kan beskrives? Frisk, først og fremst. Bra syrlighet. Middels til lav alkohol (bra). Ren. Av og til med litt mineralitet. Av og til litt urtekrydret. Som en krysning mellom en Grüner Veltliner fra Østerrike, en Chablis og en Sancerre fra Frankrike og litt Albariño fra Galicia, lenger vest i Spania. Men aldri svær. Alltid leskende. Og som regel svært billig.

Rioja-produsenter med respekt for seg selv, har også ting gående andre steder i landet. Mange lager flott Albariño i Galicia. Marqués de Cáceres lager altså flott Verdejo.

1242001 Marqués de Cáceres Verdejo 2016, Rueda, Spania. Kr 112,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Flott miks mellom sjøfrisk, sitronaktig duft og smak, litt urter, elementer av mineraler pakket inn i en godt moden årgang med mer munnvekt og fylde enn det som ofte er vanlig. All round sommervin til alt fra reker og som hyggevin på terrassen. Siden prisen er så lav, kan man også bruke den i større selskaper hvor prisen spiller en rolle. Basisutvalg.

7459901 Menade Verdejo 2016, Rueda, Spania. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 85

En god biovinprodusent, er dette. Et klart hakk opp i jordsmonnspreg og karakter. Her har man en mineralitet som kan minne om Chablis eller en god Muscadet. Nøytral frukt, sitronaktig, saltaktig, ren i smaken. God lengde og konsentrasjon. Bestillingsutvalg.