Postet: 7. mai 2015. Chablis-viner er noe av det mest spesielle som finnes innen vinens verden. Jean Marc Brocard lager knakende gode varianter for tiden. En av hans viner ble «folkefavoritt» forleden.

Koselig liten landsby er den også, Chablis. Her med de to karakteristiske, runde tårnene. Foto: Geir Salvesen

Da jeg holdt en Master Class i Chablis-viner i Fredrikstad, fikk jeg en overraskelse. Blant alle vinene – som inkluderte Premier Crus og Grand Crus – var det en som vakte begreistring: Domaine Jean Marc Brocard Sainte Claire 2015. Publikum mente det var beste vinen den kvelden.

Hvordan er det mulig? Hvordan kunne den slå Grand Cru Valmur fra Drouin? Det skulle teknisk sett ikke være mulig.

Men poenget med vin er alltid hvordan de viser seg i øyeblikket. Og hva man oppfatter er essensen i den stilen man liker. Grand Cru’en trengte mer tid. Det var en 2014. Samme årgang var en av mine favorittmarker – Montee de Tonnerre Permier Cru. Mer kompleks, men mer lukket.

2015 bare smalt til med alt den hadde å by på. En grønn, frisk epletoner, sjømineralitet kombinert med nok fylde.

Jean Marc Brocard. Foto: Domaine Brocard

Brocard lager usminkede viner. Han bruker lite fat. Filtrerer og klarer ikke. Dette og andre teknikker er med på å gi vinene en ekte, pur smak.

Brocard er også i gang med å legge om til fullt økologisk – og biodynamisk – jordbruk. Sønnen Julien lager allerede Chablis Boissoneuse med biodynamiske dyrkningsmetoder.

Det eneste aberet er vanlige kommune-chablis’er nå i stor grad har rundet 200-kronersmerket. Domaine Sainte Claire har også gjort det. Men med den kvaliteten som man finner her, er det nok verdt det.

571701 Brocard Chablis Sainte Claire 2015, Bourgogne, Frankrike. Kr 209,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Grønn, eplefrisk på duft, hint av stein og røyk, i smaken miks av lime, epler og sjømineralitet. Veldig god lengde. Støttende fylde i midten. 2015-årgangen er åpen og moden og kan brukes til fisk, skalldyr.