Postet: 29. august 2017. Det er én australsk rødvin som aldri svikter i min munn. Kalimna Bin 28 fra Penfolds.

Kjekt å ha på seg sin australske Acubrahatt når man tester Kalimna. Foto: Trygve Indrelid.

Høsten er like om hjørnet. Mørkere kvelder, og med det øker også trangen til mer smaksrike rødviner. Viltsesongen kommer også. Og da er Syrah-dominerte viner fra Rhône-dalen er et godt alternativ.

Men: Den australsk vingiganten Penfolds har da et veldig godt vinkort i ermet. En flott, moden, distinkt og ikke for diger Shiraz fra Barossa Valley.

Kalimna – som betyr: Den skjønneste, på aboriginalspråket – er en enkeltvinmark som består bl.a. av eldre, knudrete vinstokker med lav avkastning. Av og til brukte man noe Kalimna-druer i den berømte Grange fra Penfolds, hvis jeg ikke husker helt feil.

Mens nord-franske endrue-syrahviner ofte er som kjølige, moteriktige modeller på catwalk’en i Paris, er australsk Shiraz det motsatte. Her er det svulmende frontparti, og bak er det et stort og varmt smil. Solskinn på flaske. Fersk Shiraz, spesielt fra Rhônedalen i Frankrike, gir mørke og relativt kjølige skogsbæraromaer, ofte med et pepperpreg. Barossa Shiraz er full av varme bærtoner, plommer, bark, eucalyptus og mint, sjokolade og mokka. Altså en totalt forskjellig vinstil.

Kalimnamarken i Barossa. Foto: Geir Salvesen

Nå har alkoholnivåene krøpet oppover også i Frankrike, så der er det liten forskjell for tiden.

Grillet kjøtt eller smaksrike gryteretter er velegnet som matfølge til disse australske vinene. De tåler nokså søtlig tilbehør og er vanskelig å vippe av pinnen. Entrecôte med rødvinssaus og blomkålpuré er en bra mulighet. Så – no worry, mate. Just do it.Fair dinkum? (Australsk slang for OK.)

Nå er ny årgang av Penfolds Kalimna kommet i BU.

3955201 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2014, Barossa, Australia. Kr 249,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Veldig flott vin med strukturert, smak, tanniner som er omgitt av modne, mørke og røde bær. Veldig mye eucaluptus-preg, litt tjærebånd på duft, svært god pris for denne kvalitetsvinen.

Ikke akkurat noe slott hos Kalimna. Men en liten, koselig bygning midt i vinmarken. Foto: Geir Salvesen