Postet: 17. april 2017. Hva er Frankrikes beste vinkjøp? Verdens beste hvitvinskjøp? Kanskje det er disse. De tørre, flotte, mineralske, hav-duftende vinene fra ytterst i Loire-dalen i Frankrike. Muscadet.

GEIR SALVESEN

Av og til skjer det. At noen havner i bakleksa. Blir attgløyme. Blir liggende og svive i en bakevje. Det har skjedd med Muscadet-vinene. Og det er fullstendig ufortjent, fordi dette er helt superbe viner til helt superlave priser. Mens vanlige Chablis’er nå svinger seg mot 200 kroner og over, ligger disse vinene fortsatt med priser mellom 100 og 150 kroner.

Et ytterligere kjøpsargument er at vinstilen passer norsk mat. Sjømat. Skalldyr og fisk. Vil du rett og slett spille på salt og havsfriskhet i en rett, er det få andre viner som kan matche en god Muscadet. Det er lite med påtrengende egensmaker. De smaker vin, mineraler, syre, sitrus, salt.

Hvis vi skal lete etter forklaringer på områdets streving etter å overleve, må det kanskje være i druetypen. Det er den som gir identitet i våre tider. Chardonnay, Riesling, Albariño – etc.

Men så kommer det altså inn en druetype som heter Melon de Bourgogne. Hva i huleste har Bourgogne med en melon å gjøre? Og er det noe å trakte etter? Det er jo altså det den heter.

Som navnet mer enn antyder, kommer den opprinnelig fra Bourgogne, hvor den vokste til tidlig på 1700-tallet. Da var det noen fremsynte folk der som ville rive opp denne druen og satse på andre lure sorter, som Chardonnay og Pinot Noir.

Men da en stor frost kom til Nantes-området i Loire i 1709, døde svært mye av de lokale vinstokkene. Man lette etter en tøffere type, og fant den i Bourgogne.

Ifølge Wikipedia har DNA-analyser avslørt at Melon de Bourgogne er en krysning mellom Pinot Blanc og Gouais Blanc.

Så tett har forbindelsen mellom Muscadet og Melon de Bourgogne vært at druen delvis har vært omdøpt til Muscadet.

Hei, du. Hvor er Muscadet’en? Ikke tenkt på den? Det burde du. Foto: Geir Salvesen. (Ritz, Paris)

I utgangspunktet er altså dette en nøytral, lett vinstil hvor det er en fin grense mellom å være lett og nøytral og til ikke å smake noe i det hele tatt.

For å gi litt mer struktur og smak – ikke så mye, men litt – lar man vinen ligge på bunnfallet vinteren over. Og det gir en litt mer kremete og mer kompleks fremtoning.

En god ting med Muscadet er at dette er en ypperlig lagringsvin. 5-10 år gir veldig fine aromaer, syrene roer seg ned og vinene blir fyldigere og kremete og får et ørlite honningpreg over seg.

En av de beste produsentene i området er Véronique Günther-Chéreau på Ch. du Coing de Saint Fiacre.

3916401 L’Ancestrale Ch du Coing de St Fiacre 2010, Monnieres Saint Fiacre. Kr 152,90, Karakter: 6, Poeng: 87 

Sitronskall, sitrus, sjømineralitet, røyk, stein, strålende, frisk og god. Utrolig mye vin for pengene. Laget på 60 år gamle vinstokker. Bestillingsutvalget.

4746901 Ch du Coing de St Fiacre 2014/2015, Loire. Kr 149,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Livlig, litt krydret, sjømineralsk vin litt i Chablis-retning, sitron/lime, god konsentrasjon, ørlite bitterhet mot finish, men veldig bra vin. (2014) Bestillingsutvalget.

8055001 Grand Fief de la Cormeraie 2014/2015, Loire. Karakter: 5, Poeng: 82

Melon på duft, litt eple, pære, litt varmt hav i bakgrunnen, litt stikkelsbær, litt fylde. Tålig konsentrasjon også. (2014) Basisutvalget.

5968401  Ch. De la Gravelle Gorges 2012, Loire, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Ren, mineralsk, ganske rik og pent utviklet Muscadet med sitrus, lime og salt på duft, i smaken god fylde med bra konsentrasjon. Helt klart en kvalitetsvin. Bestillingsutvalget.